Barion Pixel „Becsüld meg a természetet, mert a része vagy, és függsz tőle” – Elgondolkodtató idézetek a ma 98 éves Sir David Attenborough-tól – Coloré

„Becsüld meg a természetet, mert a része vagy, és függsz tőle” – Elgondolkodtató idézetek a ma 98 éves Sir David Attenborough-tól

2024. 05. 08.

Sir David Attenborough születésnapot ünnepel, mely alkalommal összegyűjtöttük a legelgondolkodóbb mondatokat, melyek hozzá köthetőek.

Sir David Attenborough 1926. május 8-án született, és ma ünnepli a kilencvennyolcadik születésnapját. Nemcsak ő tesz így, hanem az egész világ, hiszen azon kevés emberek egyike, akit az egész világ tisztel munkásságáért és emberségéért.

Sir David Attenborough, aki elgondolkodtat

A természettudós számos megfontolandó kijelentést tett már hosszú élete során, melyek közül az utóbbi években is jó néhány akadt, annál is inkább, mert az utóbbi évtizedben sokkal fontosabbá vált a Föld megóvása, mint valaha, és erre minket, embereket szólít fel.

Sir Attenborough 1957 óta készít természetfilmeket, így több generációnak mutatta és mutatja meg a környezetünket, melyhez az angolul értők élvezhetik a semmivel össze nem téveszthető Attenborough-hangot. Az alábbi idézetek konferenciákon és filmekben hangzottak el, így nem csak a képek miatt érdemes nézni a tudós nevéhez fűződő videókat.

Tény, hogy egyetlen faj sem rendelkezett még soha ilyen mértékű hatalommal a Földön élő és holt dolgok felett, mint mi most. Ez, akár tetszik, akár nem, óriási felelősséget ró ránk. A mi kezünkben van most már nemcsak a saját jövőnk, hanem minden más élőlényé is, akikkel osztozunk a Földön.

Ha egyenként sokat tudunk tenni, és olyan erőt képviselni, amely képes destabilizálni a bolygónkat, akkor együtt biztosan elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megmentsük! Életemben tanúja voltam egy szörnyű hanyatlásnak. A tiédben csodálatos fellendülésnek lehet és kell tanújának lenned.

Sokan megteszik, amit tudnak, de igazi siker csak akkor jöhet, ha változás következik be társadalmainkban, gazdaságunkban és a politikánkban.

A természettel együtt kell dolgoznunk, nem pedig ellene.

Mi vagyunk a Föld csapása. Vagy mi korlátozzuk a népességnövekedésünket, vagy a természet fogja ezt megtenni helyettünk.

A kérdés az, hogy örülünk-e annak, ha feltételezzük, hogy az unokánk talán soha nem láthat elefántot, csak képeskönyvben.

A legjobb mottó, amin elgondolkodhatunk, hogy ne pazaroljunk el dolgokat. Ne pazarold az áramot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt. Élj úgy, ahogy szeretnél élni, csak ne pazarolj. Vigyázz a természetre, a benne élő állatokra és a növényekre is. Ez az ő bolygójuk is és a miénk is. Ne pazaroljátok őket.

Amit az emberek a következő ötven évben tesznek, az fogja meghatározni a bolygón lévő összes élet sorsát.

Nekem úgy tűnik, hogy a természet világa a legnagyobb izgalom, a vizuális szépség és a szellemi érdeklődés legnagyobb forrása. Ez olyan dolog az életben, amiért érdemes élni.

Forrás: Earth.

Nyitókép forrása: Getty Images