Barion Pixel Jó fiú a filmvásznon, csélcsap az életben – 50 éves lett Jude Law – Coloré

Jó fiú a filmvásznon, csélcsap az életben – 50 éves lett Jude Law

2022. 12. 29.

Ritka, amikor egy színész az általa játszott karakterek meglehetős ellentettje. A ma ötvenedik életévét betöltő Jude Law esetében viszont ilyesmiről van szó, hiszen az általában pozitív szerepben tündöklő brit színész korántsem olyan jó fiú a valóságban, mint a filmvásznon.

John Watson, Albus Dumbledore, XIII. Piusz pápa. Három karakter, akiknek a neve végérvényesen összefonódott a ma ötvenedik születésnapját ünneplő Jude Law-val. A három figura közül valószínűleg a kritikusok által sokat vitatott XIII. Piusz összetett személyisége tükrözi a legjobban a 2004-ben a világ legszexisebb férfijévé választott Law valódi személyiségét: minden vágyával, hibájával és valljuk be, eltévelyedésével együtt. 

Tudatos döntések

A színészvilágban nem ritka, hogy a sztárok hamar feladják „civil” életüket, hogy végleg elköteleződjenek a színpad iránt. Ez a fajta céltudatosság jellemzi a David Jude Heyworth Law néven anyakönyvezett Jude Law-t is, aki London Lewisham környékén nevelkedett Peter Robert Law és Margaret Anne Heyworth második gyermekeként. 

Jude Law, Robert Downey Junior, Sherlock
Jude Law és Robert Downey Junior a Sherlock madridi bemutatóján. Kép forrása: Northfoto

Law hamar kivált az iskolából, hogy vágyait kergesse, ám számos kollégájával ellenétben nem az ismeretlenbe vetette bele magát: azért hagyta ott az intézményt, hogy szerepelhessen a Families (durva fordításban Családok) című brit szappanoperában. Érdeklődési köre később is szilárd maradt: a National Youth Theatre növendékeként igyekezett elsajátítani a szakma alapjait, itt ismerkedett meg cimboráival, Ewan McGregorral (bizony, azzal az Ewan McGregorral) és Johnny Lee Millerrel (őt legutóbb A korona 5. évadában láthattuk Sir John Major brit miniszterelnökként.) 

Barátságuk és a szakma iránti elköteleződésük olyan szilárdnak bizonyult, hogy 1997-ben Sadie Frost, Sean Pertwee, Damon Bryant, Bradley Adams és Geoff Deehan kíséretével megalapították a Natural Nylon nevű film- és színházi produkciós céget, ám az mindössze hat évet élt meg: miután Law 2003-ban lemondott igazgatói posztjáról, a cég bedőlt. 

Ugyan Law a színpadon kezdte meg a pályafutását, figyelme, (főképp a külsőjével kapcsolatos elismerések miatt) hamar a filmek felé fordult. A színész A tehetséges Mr. Ripley-vel robbant be a köztudatba: a szerep azonnal BAFTA és Oscar-jelölést hozott neki, utóbbit a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ugyan a magánéletére nem mondhatnánk, hogy makulátlan, szakmailag mégis mindig igyekszik a legtöbbet kihozni magából és szerepeiből: Mr. Ripley miatt például megtanult szaxofonozni, a Dom Hemingway-ben játszott szerepéért pedig állítólag olyannyira igyekezett néhány kilót magára szedni, hogy tíz doboz kólát ivott meg naponta.

Jude Law és a mesterhármas

Law azóta sem aprózza el a szerepválasztásait. A Mr. Ripley-hez hasonló elismeréseket gyűjtött be a Hideghegy című alkotásért, amelyben Nicole Kidman és Renée Zellweger partnereként brillírozott az amerikai polgárháború időszakában bujdosó, szökött katonaként. (A brillírozás nem túlzás, nehéz eldönteni, hogy melyikük alakít nagyobbat a filmben, Zellweger egyébként az alakításáért egy Oscar, Golden Globe és BAFTA-díjat is bezsebelhetett, de Law-t is Oscarra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.) 

Jude Law, Hideghegy, Nicole Kidman
Jude Law és Nicole Kidman a többszörösen díjazott Hideghegy című filmben. Kép forrása: Northfoto

Persze, a romantikus filmekben is erőteljes alakításokat tudhat magáénak: utóbbira talán az egyik legjobb példa a karácsony táján „agyonjátszott” Holiday című romkom, amelyben Kate Winslet partereként lépett a színre. 

Ahogy ezekből a példákból kitűnik, Jude Law korántsem skatulyázható be színészileg egy figurába, sőt, a maga sármos módján átváltozóművésznek is mondhatnánk. Olyan, nagy kaliberű figurák forrtak egybe a nevével, mint Sir Arthur Conan Doyle Dr. Watsonja a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes feldolgozás két, egymást követő részében. Ugyanilyen fontos mérföldő a pályáján J.K.Rowling fantasztikus világa: a Lengedás állatok: Grindelwald bűntettei és a Dumbledore titkai című alkotásokban Albus Dumbledore-t alakította. Erről a szerepről egyébként a Graham Norton Show-ban beszélt részletesen: óriási felelősségnek érezte, hogy eljátszhatja a bölcs varázsló szerepét, ezért felkereste az írónőt, aki felvázolta neki Dumbledore múltját, jelenét és jövőjét, így olyasmiket is megtudott, amelyekről a rajongók csak álmodhatnak. 

Érdekesség, hogy Law lehet talán az egyetlen, aki három jelentős filmuniverzumban is kipróbálta magát: Harry Potter világán kívül feltűnt a 2019-es Marvel kapitányban is, emellett (a legújabb hírek szerint) csatlakozik a Star Wars alkotóközösségéhez is: a Skeleton Crew című sorozatban bukkan majd fel, egyelőre azonban nem tudni, miféle szerepben láthatjuk viszont. Az már csak hab a tortán, hogy majdnem a Karib tenger kalózaiban is vezető szerephez jutott: eredetileg neki szánták ugyanis Will Turner szerepét, ám az (ismeretlen okokból) mégis Orlando Bloomnál landolt. 

Law azonban kétségkívül Az ifjú pápa sorozatban nyújtotta a legemlékezetesebb alakítást: ebben a történelem legfiatalabb pápáját, XIII. Piuszt játszotta, aki ugyan megszerezte a tisztséget, ám Istenhite olyannyira ingadozó, mint friss kinevezése. (Law-t egyébként Golden Globe-ra jelölték miatta, de végül nem ő kapta az elismerést.)

Jude Law, Az új pápa, Az ifjú pápa
Lap kétségkívül emlékezeteset alakított Az ifjú pápa című sorozatban. Kép forrása: Northfoto

Ahogy a legtöbb hollywoodi színész, úgy ő is a médiát kedveli legkevésbé a munkájában:„A nap végén rettenetesen sok mindent csinálok színészként, amit nem feltétlenül kellene. A színészet egyik szükséges rossz velejárója a rengeteg interjú, ami persze érdekes is lehet, ha jó kérdéseket kapok, de néha elkeserítő. Olyankor mindig azt érzem, hogy miért kell megmagyaráznom magam? Nincs is mit mondanom” – nyilatkozta egy vele készült interjúban. 

Law ugyanakkor nemcsak elképesztő karrierútja, és szerepei, hanem a benne lakozó kettősség miatt is érdekes: az általában jó fiú fizimiska mögött ugyanis egy csélcsap, mondhatni megbízhatatlan férfi rejlik, aki úgy fest, gyakran képtelen megálljt parancsolni a szükségleteinek. 

Jude Law és a nők

Kétségtelen, hogy van oka némi elbizakodottságra, hiszen élete virágában, 32 évesen a „világ legszexisebb, élő férfijének” választotta a People magazin. Ritka, mint a fehér holló, hogy ezt az elismerést látva ne bízná el magát az ember, pláne, ha olyan kommenteket kap az elragadó Naomi Watts-tól, mint: „a leggyönyörűbb férfi, aki valaha a földön járt – egy tökéletes olajfestmény. 

A hübrisz leginkább Law magánéletének alapos felülvizsgálata során érzékelhető: összesen hat gyermeke van három különböző anyától. Kétszer volt házas, ezen kívül egyszer eljegyezte színész barátnőjét, Sienna Millert, még 2004-ben, ám egy évvel később nyilvánosan kért bocsánatot tőle, miután megcsalta gyermekei dadusával. (A történet talán legkínosabb részlete, hogy Law egyik gyermeke talált rájuk összegabalyodva az ágyban.) 

Jude Law, Sienna Miller, 76. Oscar-díjátadó
Jude Law és Sienna Miller a kétezres évek álompátjának számítottak, egészen a dadussal való afférig. Kép forrása: Northfoto

„A ma megjelent hírek apropóján csak annyit szeretnék közölni, hogy mélyen szégyellem magam és rendkívül feldúlt vagyok, amiért megbántottam Siennát és a hozzánk legközelebb állókat” – nyilatkozta Law a botrány kapcsán. 2019 óta Philippa Coannal él együtt, 2020-ban született meg a pár első, Law hatodik gyermeke, s az angolszász sajtó legfrisseb tudomása szerint a pár még mindig együtt van. 

Akárhogy is: bármennyire is nem szimpatikus Law a (láthatóan) csapodár jelleme miatt, tény, hogy rendkívüli tehetség, aki igen korán ráérzett arra, milyen irányba induljon el, s ezt az utat a mai napig lojálisan, kíméletlenül tapossa. Isten éltesse sokáig! 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITTITT