Barion Pixel Majdnem felfalta egy oroszlán, s miatta próbálták megölni Ronald Reagant – Ezeket biztos nem tudtad a ma 60 éves Jodie Fosterről – Coloré

Majdnem felfalta egy oroszlán, s miatta próbálták megölni Ronald Reagant – Ezeket biztos nem tudtad a ma 60 éves Jodie Fosterről

2022. 11. 19.

Generációjának egyik legtehetségesebb színésznőjének tartják, minden díjat besöpört, amire egy művész vágyhat. Hároméves korában, reklámokban kezdte a szakmát, a Disney-filmek után éles kanyart vett a sorsa: thrillerekben csillogtatta meg tudását. Számtalan kalamajkába keveredett ismertsége miatt, ezért nem csoda, ha a ma 60 éves Jodie Foster leginkább arra kíváncsi, vajon milyen lehet ismeretlenül, hétköznapi emberként leélni egy életet – neki ugyanis nem sikerült.

Taxisofőr, A bárányok hallgatnak, Pánikszoba, hogy csak néhány „egyszerű”, közkedvelt példát említsünk a ma hatvanéves Jodie Foster rezuméjából. Az Alicia Christian Foster néven anyakönyvezett színésznő nővéreitől kapta a Jodie becenevet, ám gyermekként valószínűleg egyikük sem gondolta, hogy ezen a néven robban majd be a hollywoodi showbizniszbe, méghozzá félelmetesen fiatalon, mindössze háromévesen. 

Jodie Foster, Kristen Stewart, Pánikszoba, 2002
Jodie Foster és fiatal partnere, Kristen Stewart a Pánikszoba c. thrillerben. Kép forrása: Northfoto

1. Hollywood bedarálta, mint egy emberevő oroszlán. Szó szerint!

Még a tengerentúlon is kevés színész mondhatja el magáról, hogy csaknem annyi ideje van a szakmában, mint ahány éves. Jodie Foster (némi túlzással) azonban kivételt képez: hároméves korában, véletlenszerűen kapta meg első szerepét egy Coppertone reklámban. (Valójában a nővérét vitték el a szülei a meghallgatásra, de a rendezőnek megakadt a kislányon a tekintete, s végül őt választotta az alábbi szerepre.) 

Jodie – korát meghazudtolva – helyt állt a feladatban, de nemcsak itt mutatkoztak meg kivételes képességei: ugyanebben az évben autodidakta módon megtanult olvasni, ezután a szülők a Lycée Francais de Los Angeles-be íratták be, ahol folyékonyan megtanult franciául. Sok pályatársától eltérően tehát nemcsak anyanyelvén képes kommunikálni, sőt! A francián kívül megérteti magát spanyolul, olaszul és németül is. 

Jodie karrierjében (akárcsak később Miley Cyrus vagy Serena Gomez esetében) a Disney-filmek jelentették a következő ugródeszkát, ám első filmje, az 1972-es Napóleon és Samantha forgatásakor történt egy „kisebb incidens”: egy oroszlán a szájába kapta, s tett vele egy kört a riadt filmesek között. Szerencsére nem bántotta a színésznőt, ugyanakkor nem véletlen, hogy Jodie nem igazán van oda a macskákért. A történtek fényében talán nem hibáztatjuk ezért. 

2. Csaknem miatta ölték meg Ronald Reagant

Fosterről sok mindent lehet mondani, de azt nem állítanánk, hogy ne lenne tudatos: tisztában volt vele, hogy a Disney filmek báját egyetlen dologgal tudja lemosni magáról: irigylésre méltó alakítással „felnőtt filmekben”. Foster viszont közel sem „Z”-kategóriás alkotásokban csillogtatta meg tudását: 1976-ban megkapta Scorsese Taxisofőr c. filmjében a prostituált, Iris „Easy” Steensmájának szerepét.

Jodie Foster, Taxisofőr
Jodie Foster a Taxisofőrben. Kép forrása: Northfoto

Az ekkor mindössze 14 éves Foster azonban túl fiatalnak bizonyult az örömlány szerepére, ezért a szexjeleneteket nem vele, hanem nővérével, Connie-val forgatták le. Ugyan az oroszlános történet után azt gondolhatnánk, egy életre elegendő „kalandot jelent”, ha valakit egy nagymacska hordoz perceken keresztül a szájában, a Foster körüli furcsaságok sora megdöbbentő esettel folytatódott. 

Taxisofőrben nyújtott alakítása miatt felfigyelt rá egy John Hickley Jr. nevű férfi, aki eleinte „csak” szerelmeslevelekkel bombázta, később viszont, amikor a színésznő már a Yale-re járt, gyakran követte is őt. Megszállottsága addig fokozódott, amíg 1981-ben megkísérelte megölni az akkori amerikai elnököt, Ronald Reagant. (Ezen a ponton érdemes hozzátenni, hogy a Taxisofőr Robert De Niro által alakított karaktere, Travis Bickle a film végén megpróbálja megölni Charles Palantine szenátort, s Foster rajongója később a film e pontjára hivatkozott, hogy igazolja tettét.) Reagan szerencsére megúszta az esetet, Fostert viszont innentől kezdve őrök sokasága kísérte a kampuszon, s mint később beigazolódott: okkal.

3. Nemcsak a filmben bolondultak meg a bárányok…

A színésznőnek sajnos nemcsak egy őrült keserítette meg az életét: Yale-beli tanulmányai alatt egy Edward Richardson nevű férfi is ólálkodott utána. Richardsonnak feltett szándéka volt, hogy végez Fosterrel, azonban végül meggondolta magát, miután látta őt játszani egy egyetemi darabban. 

Tény, hogy Foster (a szerencsétlen eseteket leszámítva) kivirágzott az egyetemen: irodalom szakos tanulmányait magna cum laude minősítéssel végezte el, mi több, 1997-ben megkapta a Művészetek Tiszteletbeli Doktora címet. (Rajta kívül többek között Taylor Swift, Jack Nicholson és Meryl Streep rendelkeznek ezzel a titulussal.) 

Jodie Foster, Anthony Hopkins, A bárányok hallgatnak
Jodie Foster és Anthony Hopkins kölcsönösen egymásra hozták a frászt A bárányok hallgatnak c. filmben. Kép forrása: Northfoto

Ki tudja, hogy a sors, vagy a tudatos választás vezérelte-e Foster pályáját, viszont tény, hogy a két őrült rajongó után egy olyan műfajban hagyta ott végérvényesen a lábnyomát, amely a mai napig hiányolja a jelenlétét. Jodie Foster ugyanis a kilencvenes évek thrillereinek egyértelmű királynője. A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakítása olyannyira hátborzongatóra sikeredett, hogy partnere, Anthony Hopkins később bevallotta neki: félt tőle a forgatás alatt, nem mellesleg alakításáért a következő évben bezsebelte második Oscar és Golden Globe-díját. (A sors pikantériája, hogy Foster is tartott Hopkinstól, tehát valószínűleg nemcsak a nézőket rázza ki a hideg kettejük furcsa kémiájától.) 

Persze, nemcsak a „bárányos film” méltó az elismerésünkre: az 1997-es Kapcsolatért is Golden Globe-ra jelölték, de talán még megdöbbentőbb fordulat, hogy a film hatására ’98-ban róla neveztek el egy újonnan felfedezett kisbolygót 17744 Jodiefoster néven. 

4. Megszámlálni is nehéz a díjait

Ha már szóba került a díjeső, érdemes konkretizálni az elképesztő teljesítményét. Fostert összesen négyszer jelölték Oscar-díjra, ebből kettőt be is váltott: A vádlottak c. filmben játszott alakításáért kapta meg élete első arany szobrocskáját 1989-ben, majd ’92-ben a már említett A bárányok hallgatnakért a másodikat. 

Jodie Foster, Oscar-díj, 1992
Jodie Foster és a jól megérdemelt Oscar-díj, 1992-ben. Kép forrása: Northfoto

Még sokatmondóbb, hogy összesen kilenc alkalommal terjesztették fel Golden Globe-ra, ebből pedig négyet haza is vitt: kettőt az előbb említett filmekért „cserébe”. 2013-ban megkapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat, 2021-ben pedig legjobb mellékszereplő kategóriában nyerte azt el a The Mauritanianban játszott szerepéért.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Cecil B. DeMille életműdíjat már nem színészi, hanem rendezői kvalitásainak köszönhetően szerezte meg: az elismerést 1952 óta adják át a legkiválóbb rendezőknek a Golden Globe-bal párhuzamosan. (Foster mellett Al Pacino, Harrison Ford, Michael Douglas, Robert De Niro és Morgen Freeman rendelkezik még ilyen kitüntetéssel.) 

5. Olyannyira óvja gyermekei privát szféráját, hogy azt sem tudni, ki az édesapjuk

Az őrült rajongók után nem csoda, hogy Foster anyatigrisként óvja családja magánéletét: elsőszülött fia, Charlie 1998-ban, öccse, Christopher 2001-ben született a Cydney Bernarddal való kapcsolatából, érdekes módon azonban a mai napig nem tudni, ki a gyerekek biológiai apja. 

Jodie Foster, Cannes
Jodie Foster és felesége, Alexandra Hedison a 74. Cannes-i Filmfesztiválon, 2021-ben. Kép forrása: Northfoto

Foster összesen egy alkalommal nyilatkozott a témáról, s akkor is mindössze annyit mondott: senkinek semmi köze ehhez, majd akkor mondja el a fiainak a fogantatásuk történetét, amikor azok eléggé érettek lesznek hozzá. Gyermekei anyjával, Cydneyvel 2008-ban ért véget a kapcsolatuk, majd hat évvel később feleségül vette kollégáját, Alexandra Hedison színésznőt, fotográfust. 

Tény, hogy csaknem hatvanéves pályafutása során jelentős anyagi hátteret teremtett családjának: vagyonát közel 100 millió dollárra (40 milliárd forint) becsülik. Foster – kemény munkája és elképszető eredményei ellenére – meglehetősen későn, 2016-ban kapta meg saját csillagát a Hollywood Walk of Fame-en, bár ez valószínűleg mit sem számít, hiszen habitusát csupán messziről ismerve is elmondható, hogy nem ez számára a lényeg. Bízunk benne, hogy ugyanolyan sokáig fog csillogni a filmvásznon, mint a nevét viselő csillag a forgalmas Hollywood Boulevardon. Isten éltesse sokáig! 

Források:  ITTITTITTITTITTITT
Borítókép forrása: Northfoto