35 éves Evan Rachel Wood, a Westworld robotlánya, akinek sikerült kitörnie Marilyn Manson karmai közül

2022. 09. 07.

Vannak életutak, amelyekben 35 év alatt is annyi fájdalom halmozódik fel, amely egy idős ember esetében talán elfogadható lenne, egy élete virágkorán járó nő esetén viszont sokkolónak hat. Ilyen a Westworldből ismert Evan Rachel Wood, aki csodás alakításai mellett elmondhatja magáról, hogy sikerült kibújnia Marilyn Manson karmai közül, s az abúzus nyilvános felvállalásával nemcsak egy „újabb metoo” botrányt indított el, hanem fellépésével hatással volt az amerikai igazságszolgáltatásra is.

Evan Rachel Wood és a tipikus hollywoodi életpályamodell

Evan Rachel Wood, akárcsak a Reszkessetek betörők Macaulay Culkinja, fiatalon került reflektorfénybe. Édesanyja, Sara Lynn Moore és édesapja, Ira David Wood III. is színházi berkeken belül keresték a kenyerüket (Moore színészként és rendezőként, míg Wood színészként, énekesként és színházigazgatóként), így nem meglepő, hogy Evan Rachel és bátyja is idejekorán a showbizniszben helyezkedtek el. 

Evan mindössze hétéves volt, amikor szerepet kapott az American Gothic című alkotásban, ’99-ben pedig már állandó szereppel büszkélkedhetett a Még egyszer és újra című sorozatban. Idő közben a szülei elváltak, s mint a róla készült a Phoenix Rising (magyarul Főnix feltámadása) című, kétrészes dokumentumfilmben vallja: számára normális volt, hogy szülei kiabálva kommunikálnak egymással odahaza, mint ahogy a színészet miatt az is, hogy mindig azt csinálja, amivel kielégítheti a környezetét. 

Evan Rachel Wood, S1mone
Evan Rachel Wood Al Pacino partnereként az S1m0ne című filmben. Kép forrása: Northfoto

Wood karrierje egyébként szépen ívelt felfelé: a kétezres évek elején már Al Pacinóval szerepelt együtt az S1m0ne-ben, 2003-ban pedig főszerepet kapott a Tizenhárom című filmben, amelyet mind a közönség, mind a szakma elismeréssel fogadott. Ez a film, s benne nyújtott alakítása lett végül a veszte, mivel ennek kapcsán figyelt fel rá Brian Warner, azaz Marilyn Manson

A Manson-akták

Evan Rachel Wood mindössze 18 éves volt, amikor egy partin találkozott a nála csaknem húsz évvel idősebb Mansonnal, aki később egy főszerep-ajánlattal kopogtatott nála. A munkakapcsolat gyorsan barátsággá alakult, s a férfi módszeresen az ujja köré csavarta a színésznőt, aki akkoriban egyébként Jamie Bellel járt együtt. 

Manson elhitette vele, hogy Bell nem érti meg őt, mit több, hátráltatja céljai elérésében. Bell valószínűleg megérezte az idősebb férfi szándékait, mivel többször is kifejezte barátnőjének, nem tetszik neki, hogy Mansonnal barátkozik. Kapcsolatuk végül akkor változott meg, amikor a színésznő egy utazás előtt felugrott elköszönni a zenészhez, aki váratlanul megcsókolta. 

Szimplán ledugta a nyelvét a torkomon, én meg sokkot kaptam. Volt barátom, tudta is, hogy van. Ő nős volt és nálam húsz évvel idősebb, én meg egy 18 éves fruska. Nem tudtam hova tenni a dolgot.

Wood – személyiségéből fakadóan – eleinte élvezte, hogy felkeltette Manson érdeklődését, s kiváltságosnak érezte magát, hogy a zenész “felemelte őt maga mellé”. Kapcsolatuk eleinte a „normális mederben zajlott”, már ha annak lehet nevezni egy olyan párkapcsolatot, amelyben az egyik fél diktálja a szabályokat, a másik pedig szót fogad.

Marilyn Manson, Evan Rachel Wood
Evan Rachel Wood mindössze 18 éves volt, amikor összejött a nála húsz évvel idősebb Mansonnal. Kapcsolatukról a Főnix feltámadása című dokumentumfilmben vallott. Kép forrása: Northfoto

Furcsaságok persze már ekkor is zajlottak kettejük között: egy Valentin-napon közös hegtetoválást készíttettek, másik alkalommal Manson egy M betűt vésett bele a színésznő vaginája melletti bőrfelületbe. Woodnak fel sem tűnt, hogy a férfi mennyire az uralma alá hajtotta őt, elmondása szerint a dolgok csak később kezdtek el szembeötlően félresiklani. 

Verés és szexuális erőszak

Wood (a már említett) Rising Phoenix című dokumentumfilmben részletesen taglalja, miket kellett kiállnia a zenész mellett. Elmondása szerint egy nyolc hónapos turné során (amelyre a színésznő elkísérte) borultak el véglegesen a dolgok: innentől a zenész rendszeresen (eleinte csak szóban) megalázta, ő pedig lelkileg teljesen megtört a hosszúra nyúlt turné alatt. 

Hazatérve sem fordultak jobbra a dolgok, sőt, Manson ekkor merült bele igazán: többször is éheztettenem engedte aludni, fogvacogtató hidegben kellett élnie, s emellett a férfi rászoktatta a drogokra is. Manson ugyanakkor nem szólt neki, hogy alkalmasint metamfetamint kevert a színésznő által használt anyagokba, így az sokszor öntudatlan állapotba került: állítása szerint ilyenkor gyakran ébredt arra, hogy Manson megerőszakolja. A fizikai abúzus azonban itt nem ért véget, mivel a zenész gyakran korbáccsal ütlegelte a színésznőt, sőt, az is előfordult, hogy az intim területeit is ilyen módon bántalmazta. 

A zenész nem bajlódott a fogamzásgátlással, ezért Wood spermicid szerekkel igyekezett megelőzni a nem kívánt terhességet. Taktikája hosszú ideig működött, ám egyszer riadtan vette észre, hogy teherbe esett. Manson a hír hallatán azonnal abortuszra küldte, majd az eljárást követően megparancsolta neki, hogy főzzön vacsorát, noha Wood alig állt a lábán a beavatkozás után. Wood először az apjától kért segítséget, ám mivel az nem vette komolyan, öngyilkosságot kísérelt meg, szerencsére sikertelenül. Édesanyja sietett a segítségére, akinek tanácsára mentális támogatást vett igénybe. Ennek segítségével 2011-ben, többszöri se veled, se nélküled epizód után végleg elhagyta a zenészt. 

A feltámadt főnix

Ugyan a színésznő az elmúlt évtizedben többször is célozgatott arra, hogy párkapcsolati erőszak áldozata, 2021 február 1-jéig nem nevezte meg az „elkövetőt”. (Miután szakított Mansonnal, visszatért korábbi párja, Jamie Bell karjaiba, akivel egy közös fiuk született. Wood és Bell útjai végül különváltak a színésznő poszttraumás stresszszindrómája, s általános bizalmatlansága miatt.) Végül, szakításuk után tíz évvel egy Instagram posztban nevezte meg Mansont, mint élete megrontóját. A zenész és képviselete természetesen tagadta a vádakat, szerintük ugyanis a színésznő hasznot akar húzni a hírverésből, s befeketíteni Manson nevét. 

Evan Rachel Wood
Evan Rachel Wood és a Phoenix Act nevű közösség hatással voltak az amerikai igazságszolgáltatásra is. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mióta Wood megszabault Mansontól, aktívan (és nyíltan) szerepel vállal a párkapcsolati erőszak ellen. Társával, Ilma Gore-ral együtt 2016-ban megalapították a Phoenix Act nevű csoportot, amellyel elérték, hogy háromról öt évre terjesszék ki az abúzust elszenvedők feljelentésének elévülési határidejét. Wood ugyanebben az évben főszerepet kapott a Westworld című HBO sorozatban, amelyben Dolores Abernathy, a bosszú véreskezű robotangyalának karakterét alakítja, hozzáteszem, elképesztő módon. 

Ugyan Evan Rachel Wood élete nem egykönnyen indult, bízunk benne, hogy démonait levetkőzve újra és újra sikerül majd bebizonyítania: sokkal több ő egy áldozatnál. Édesanya, színész, s nem utolsó sorban erős nő. Isten éltesse sokáig! 

Források: ITTITTITTITT és ITT

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix