Barion Pixel 96 éves korában elhunyt Angela Lansbury – Coloré

96 éves korában elhunyt Angela Lansbury

2022. 10. 12.

2022. október 11-én elhunyt Angela Lansbury, aki igazi dáma volt a szónak minden értelmében, ugyanis 2014-ben kapta meg a címet Erzsébet királynőtől.

Angela Lansbury 1925. október 16-án született Londonban. Édesanyja ír származású színésznő volt, édesapja politikus. A kis Angela rajongott édesanyjáért és a színházért is, de édesapját korán elveszítette: csupán kilencéves volt, amikor a gyomorrák elvitte a családfőt. Angela a könyvekben lelte örömét: ezekből tanulta meg, hogy milyen a mozi és a színház, és azzal múlatta idejét, hogy különböző szerepekben képzelte el magát.

A második világháború bombázásai elől édesanyja Kanadába menekült három gyermekével. Rendkívül nehéz helyzetben találták magukat, ugyanis semmijük nem volt. Angela New Yorkban kezdett el színészetet tanulni, hogy megvalósítsa álmát. Két évre rá, 1942-ben édesanyja után ment Hollywoodba, ahol aláírta az első szerződését a Gázláng című filmre, melyben egy cselédlányt játszott Ingrid Bergman oldalán.

A fiatal Angela Lansbury
A fiatal Angela Lansbury / Kép forrása: Norhtfoto

Mindig is hálás volt azért, amiért ír és angol vér is van az ereiben:

,,Mindig is hálás leszek az ír oldalamért. Innen jött a humorérzékem és a szeszélyességem, míg az angol a visszafogott oldalam. Küldj fel a színpadra, és kijön belőlem az ír! Ez a kettősség jó kombináció a színészethez.”

1945-ben már Oscar-díjra jelölték a Dorian Gray képe című filmben nyújtott alakításáért, ám bármennyire is jól játszott, nem tudott kitörni az akkori sztárok árnyékából. Nem jutott főszerephez, de eljátszotta Elizabeth Taylor testvérét a Nagy derby-ben, a Kék Hawaii-ban pedig Elvis Presley anyját, holott mindössze kilenc évvel volt idősebb Elvisnél.

Munkái során számtalan szebbnél-szebb kolléganővel dolgozott, és mellettük egy szürke kisegérnek tartotta magát. Zavarta, hogy a jelölések ellenére nem jut előrébb, így otthagyta Hollywoodot, és a Broadwayen kezdett énekelni és táncolni. Ez meghozta neki a Tony-díjat, hiszen csodásan ment neki a komédiázás.

Angela Lansbury révbe ér

A Broadway után 1970-ben Írországba ment, ahol több főszerepet is kapott a színpadon, ám a filmezésről továbbra sem mondott le. 1984-ben, közel hatvanéves korában találta meg Jessica Fletcher karaktere a Gyilkos sorok című sorozatban, ami meghozta számára a világhírnevet.

Egy interjúban így beszélt a kezdetekről:

,,Azt tapasztaltam, hogy a férfi írók nem tudják, hogy hogyan írjanak női karaktert. Harcolnom kellett Jessicáért, és az írók sarkában lennem, hogy úgy alkossák meg a karaktert, mintha egy igazi, létező ember lenne”.

A Gyilkos sorok akkora siker lett, hogy tizenkét éven át forgatták, és a kor egyik leggazdagabb amerikai nőjévé tette Angela Lansbury-t. A sorozat idővel családi vállalkozás lett, hiszen nemcsak férje segített be, hanem testvére, fia és nevelt fia is, ő maga pedig produceri teendőket látott el. Egy idő után azonban csökkent a nézettsége, így levették a műsorról, ami nagyon megviselte a színésznőt.

A sorozat munkálatai alatt sem hagyott fel a filmezéssel. Népszerűségének hála számtalan alkotásban láthattuk, és hallhattuk is, ugyanis több rajzfilmben is felkérték szinkronszerepekre, így az Anasztáziában ő szólaltatta meg az anyakirálynőt, a Szépség és a Szörnyetegben pedig Kanna mamát. Ugyan csupán unokáinak szánta ajándékba a szerepet, karrierje egyik csúcspontja lett, amikor elénekelte a rajzfilmben a címadó dalt.

Ugyan a kétezres évek után egyre kevesebbet filmezett, valójában sosem hagyott fel hivatásával. Legutolsó filmje a 2018-as Buttons című karácsonyi alkotás volt, ahol olyan kollégákkal dolgozott együtt, mint Robert Redford, Kate Winslet és Dick van Dyke.

A színésznő álmában költözött át az égi színpadra. Családja és rajongók milliói gyászolják világszerte.

Nyitókép forrása: Norhtfoto