Barion Pixel Vén rókák – Őrületes vígjáték, fontos üzenettel – Coloré

Vén rókák – Őrületes vígjáték, fontos üzenettel

2023. 02. 09.

A Vén rókák három amerikai nyugdíjas életét mutatja be, akik elesnek a nyugdíjtól, ezért úgy döntenek, hogy lesz, ami lesz: betörnek egy bankba!

A Vén rókák készítői biztosra mentek: három olyan színészt találtak a főszerepekre, akiket már létezésük miatt is szeret a közönség: Morgan Freemant, Michael Caine-t és Alan Arkint. Ők maguk is vén rókák voltak, amikor nekiálltak a forgatásnak. Morgan Freeman volt a legfiatalabb a maga nyolcvan évével, míg Michael Caine 83, Alan Arkin pedig 84 éves volt a film készültekor. Nem meglepő, hogy már nem a pénz motiválja őket egy-egy szerep elvállalásában. Michael Caine például azt mondta, hogy elsőként megkérdezi, hogy hol van a forgatási helyszín és hogy mikor zajlana a munka, mert az Isten háta mögé nem szívesen menne forgatni a decemberi mínuszokban.

Öreg rókák nem vén rókák!

A történetben három nyugdíjast ismerünk meg, akik hajlott koruk ellenére lakáshitelt fizetnek, ám a nyugdíjukat egykori munkahelyük befagyasztja. Az öregek meglehetősen elkeseredettek, és a bank sem túl segítőkész velük. Egyikük éppen akkor intéz ügyet a bankban, amikor rablás történik, és felmerül benne, hogy mi lenne, ha ők hárman is megkísérelnének egy klasszikus bankrablást.

A tervhez találnak valakit, akinek van tapasztalata ilyesmiben, így ő segít nekik kitalálni a tervet, és felkészíti őket a bevetésre. Természetesen vannak nehézségek, mint például egy kislány, aki túl sokat lát az egyik öregből a bankrablás során, na meg az öregkori betegségek is közbeszólnak.

Egy másik régi ismerőst is láthatunk a képkockákban, mégpedig Dr. Emmett Brown megformálóját, azaz Christopher Lloyd-ot is. Nem sok szerepe van, de a pár percből is kiderül, hogy a színész nagyon élvezte, hogy ,,elengedheti a lovakat”, hiszen szerepe meglehetősen komolytalan.

A film amellett, hogy számtalan humorforrása van, olyan elgondolkodtató kérdést feszeget, hogy rendben van-e, hogy az idősek kétségbeesésükben bankot rabolnak, mert semmilyen más segítséget nem kapnak. Természetesen az érzelmek sem kerülnek háttérbe, hiszen miért is ne lehetne szerelmes az ember a nyolcadik x után is?

Mivel vígjátékról van szó, és az öregfiúk szimpatikusak, a film vége sejthető, mégis érnek bennünket meglepetések, és rájövünk, hogy ezeknek a vén rókáknak jobban helyén van a szívük, mint gondoltuk volna.

Nyitókép forrása: IMDb