Barion Pixel Újranyitott az 5 éve zárva tartó Iparművészeti Múzeum, de csak 2 hónapra – Coloré

Újranyitott az 5 éve zárva tartó Iparművészeti Múzeum, de csak 2 hónapra

2022. 07. 27.

Az Iparművészeti Múzeum egy kiállítás miatt nyitotta meg ideiglenesen kapuit: az Opus 735 az Esterházy-műkincsek válogatott darabjait mutatja be, belépés csak előre megváltott jeggyel és kísérettel lehetséges.

A 2017 óta zárva tartó, idén 150 éves Iparművészeti Múzeum csupán két hónapra ugyan, de öt év után ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A felújítására váró épület ezúttal olyan műtárgyaknak ad otthont, amelyek szintén az újjászületésükre várnak.

Iparművészeti múzeum
Az Iparművészeti Múzeum 2022. szeptember 25-ig látogatható / Kép forrása: Iparművészeti Múzeum

A rendhagyó bemutató a 735. kiállítás az 1872-ben alapított múzeum regisztrált tárlatainak sorában. A török háborúk korában létrejött Esterházy-kincstár a 16. századtól egyaránt gyarapodott diplomáciai ajándékok, hozományok és tudatos művészetpártolás révén. Az itt látható, még roncs állapotú Esterházy-műkincsek válogatása a háborúk értelmetlen pusztításáról tanúskodik. A műkincsek sorsát azonban nem csupán a régmúltban befolyásolta a háború: a 20. század hadi eseményei minden korábbinál meghatározóbbnak bizonyultak a gyűjtemény történetében.

A kincstár válogatott darabjai az első világháború időszakában Budapestre, az Iparművészeti Múzeumba kerültek, ahol az Esterházy hercegek jóváhagyásával a két világháború között a múzeum állandó kiállításán voltak láthatók.

A második világháború utolsó hónapjaiban, Budapest ostroma idején a család a kincseket biztonságosabbnak vélte a budai Várban, a Tárnok utcai Esterházy-palotában elhelyezni. A sors és a háború azonban közbeszólt: néhány héttel később az épületet bombatalálat érte, és a romok alatt évekig rejtőztek eltemetve a kincstár egyedülálló ékességeinek szétroncsolódott maradványai is.

A tárgyak egy része jóvátehetetlenül megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították vissza. Hogy ez a tragikus esemény mégsem vezetett a kincstár teljes „végromlásához”, az a múzeum restaurátorműhelyeiben folyamatosan, generációkon át, napjainkban is zajló konzervátori és helyreállítási munkának köszönhető.

2022. július 22. és szeptember 25. között a belépés kizárólag előre megváltott jeggyel és kísérettel lehetséges, az alábbi időpontokban: csütörtökön, pénteken és szombaton, 14:00, 15:00, 16:00, 18:00, 19:00, illetve 20:00 órakor.

Az Opus 735 karszalagjával a Ráth György-villa további négy kiállítására (A mi szecessziónk, Egy kis Bécs Budán, Dresszkód: Katti Zoob, Minivarázs) is ellátogathatunk.

Forrás: Iparművészeti Múzeum