5 különleges múzeum, ahová érdemes elmenni télen!

Itt a hideg, és jó sokáig ki fog még tartani, úgyhogy érdemes olyan programokat keresni, amelyek zárt térben vannak, mégis sok izgalmat nyújtanak.

Flippermúzeum – Budapest

A flipper sokakban kelt nosztalgikus emlékeket: a felnőttek előszeretettel foglaltak le minket gyermekként a flipperrel, de sokan fiatalkorukban játszották a legjobbakat a nyomkodós játékon. Egyfajta időgépek ezek a berendezések, mert amellett, hogy a számítógépek világától távol nyújtanak szórakozást, számtalan tematika idézi vissza a régi időket: Indiana Jones-os, Star Wars-os vagy épp a Zelda legendája. A budapesti Flippermúzeum Európa legnagyobbjaként visszahozza a már csak emlékeinkben élő fényeket és zajokat. A kiállított gépek a belépőjegy fejében korlátlanul használhatóak, egészen zárásig.

flipper_retro_vintage
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Boszorkánymúzeum – Budapest

A ,,boszorkány” szó hallatán általában semmi jó nem jut az ember eszébe. Rút banyákat, vasorrú bábákat vizionálunk, akik sátáni kacajjal repkednek seprűjükön a fekete éjszakában. A kiállítás végigvezet a boszorkányság múltján, így megismerhetjük, hogy pontosan mit is takart ez a mesterség. Megállapíthatjuk magunkban, hogy volt-e létjogosultsága a boszorkányégetésnek, voltak-e jó boszorkányok vagy rosszak, és az is kiderül, hogy létezik-e ma is a boszorkányság, és milyen formában. A kiállítás rendkívül érdekes, ám tartalmaz félelmetes elemeket, úgyhogy nem kifejezetten gyerekprogram.

boszorkány_varázsló_vajákos
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Pálinkamúzeum – Visegrád

A Zugfőzde Pálinkamúzeum elsősorban azokat a pálinkafőzési eljárásokat mutatja be, amiket az emberek – egészen 2010-ig – otthonukban műveltek, különböző kreatív eszközökkel. A tárlat által betekintést nyerhetünk a pálinkafőzés történelmébe egészen az etruszkokig visszamenőleg, és az is kiderül, hogy miből és hogyan készülhet pálinka. Gondoltátok volna, hogy kukoricából és krumpliból is létrejöhet ez a szeszes ital? Gyógymódként is bemutatkozik a párlat, továbbá régi pálinkásüvegek címkéit is megtekinthetjük.

pálinka_tölt_pohár_üveg
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Duna Múzeum – Esztergom

Teljes nevén a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum Esztergom egyik legnépszerűbb gyűjteményét mutatja be. A ,,Vízeum” névre keresztelt részlegen a vízgazdálkodás múltját ismerhetjük meg, és mindenfajta vízzel kapcsolatos találmányt megismerhetünk. Megérthetjük, hogy mit jelent a folyók szabályozása és azt is, hogy hogyan végzik ezt a folyamatot, de a hajók szerelmesei is megtalálják a maguk számára érdekeseket, ugyanis a hajómakettek mellett a hajózásról is sok érdekes dolgot megtudhat a látogató. A tárlat nem kizárólag a vizek és a hajózás témakörét mutatja be, hanem az ország harmadik legnagyobb Széchenyi iratgyűjteményét is. Ezek mellett régi képeslapokat is láthatunk, és egy több, mint kétezer darabos éremgyűjteményt.

Esztergom_híd_Duna_bazilika
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Cukormúzeum – Szerencs

A múzeum a jól ismert cukorgyárat és múltját mutatja be. Az Európa harmadik cukormúzeumaként üzemelő tárlat ötven országból mutat be csomagolásokat több, mint száz cukorgyárból. A csomagolások típusaival is megismerkedhetünk, legyen szó barna- vagy kockacukorról. Az egyedi motívumok rendkívül érdekessé teszik a gyűjteményt, így a minták szerelmeseinek mindenképpen érdekes látványt nyújthatnak. A történelmet szeretők is sok izgalmas dokumentumot találhatnak, így a múzeum egy igazi, édes időutazás.

cukor_kockacukor_tál
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása