Barion Pixel Távol-keleti fesztivál és -hangulat költözik szeptember elején a Magyar Zene Házába – Coloré

Távol-keleti fesztivál és -hangulat költözik szeptember elején a Magyar Zene Házába

2022. 08. 24.

Szeptember 1. és 4. között első alkalommal rendezik meg a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivált a budapesti Magyar Zene Házában. A rendezvényen nyolc koncert, gasztronómiai és filmes programok, zöldtea- és szakékóstolás, origami workshop és animevetítés is várja az érdeklődőket.

A Távol-Keleté lesz a főszerep jövő hét második felében a fővárosi Magyar Zene Házában. A Távol-Keleti Fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető-házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója lesz.

A fesztivál szeptember 1-jén este 6 órakor a japán nagykövet jelenlétében kezdődik, a nyitóhangversenyen klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után, majd a szervezők fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában Kurokava Rioicsi, Berlinben élő japán vizuális művész munkája látható a fesztivál ideje alatt.

Távol-Keleti Fesztivál
A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után. / Kép forrása: A Magyar Zene Háza Facebook-oldala

Egy kis Távol-Kelet a Magyar Zene Házában

A rendezvényen nyolc koncertre kerül sor, lesz például anime zenei koncert, jazz és világzene, kortárs zenei est és előadás, valamint kamarazene is. Emellett filmes- és családi programok, zöldtea- és szakékóstolás és origami workshop is várja az érdeklődőket.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki 2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora. Farkas Gábor 2020 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett Japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

 „Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek. Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amikben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak, a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. Nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő a titkuk kulcsa. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek” – mondta Farkas Gábor.

Forrás: MTI, Magyar Zene Háza