Barion Pixel 2 év után mától újra dübörög a Sziget fesztivál az Óbudai-szigeten – Coloré

2 év után mától újra dübörög a Sziget fesztivál az Óbudai-szigeten

2022. 08. 10.

Csak a koronavírus-járvány tudott gátat szabni a Sziget csaknem húszéves történetének, amely 1993-ban nyitotta meg először kapuit a szitizenek számára. Ahogy az elmúlt években, úgy most sem kell csalódnunk a felhozatalban, hiszen a fesztivál szervezői több mint hatvan különböző színpadon közel ezer előadással készülnek a bulis napokra.

Sziget fesztivál újratöltve

Ahogy a korábbi években, úgy idén sem kell attól tartanunk, hogy változatos programok nélkül maradunk augusztus 10-15. között a Sziget fesztiválon. A számos koncert mellett újra teret kapnak a művészetek és az önkifejezés egyéb formái is a Szigeten, így például kibontakoztathatjuk vitakultúránkat egy-egy beszélgetésen, részt vehetünk az érdekes kézműves programokon, vagy csobbanhatunk egyet a Dunában az Óbudai-sziget erre kijelölt strandján. 

Sziget, Sziget fesztivál 2022
1993-ban nyitotta meg először a kaput a Sziget fesztivál az Óbudai-szigetenKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Szerdán egy igazi nagyágyú, Dua Lipa adja meg a Sziget fesztivál kezdőakkordját, őt csütörtökön az amerikai Kings Of Leon zenekar követi, akik hét év után játszanak hazánkban újra. A péntek a Z-generációé lesz az Óbudai-szigeten, hiszen érkezik Justin Bieber, ám „előzenekara” sem lesz semmi, hiszen Stromae dallamai is felcsendülnek majd aznap a Dan Panaitescuról elnevezett nagyszínpadon. Szombaton egy elektronikus zenei előadó, Calvin Harris érkezik fő fellépőként, őt vasárnap Tame Impala követi, majd hétfőn az Arctic Monkeys zárja majd a csaknem egyhetes őrületet.  

A nagyszínpados fellépők mellett persze olyan nevekbe is beleakadunk a Sziget felhozatalában, mint Nina Kravitz vagy a Milky Chance, emellett a tortadobálásáról elhíresült Steve Aoki DJ és Sasha előadásaira is érdemes kilátogatni. Érdekesség, hogy a Sziget már éve óta „zöld szellemben” működik, hiszen a szervezők elkötelezett hívei a fenntartható bulizásnak: szelektív hulladékgyűjtéssel, szívószálmentes kiszolgálással és repoharakkal igyekeznek csökkenteni a fesztivál ökológiai lábnyomát, emellett arra biztatják a bulizókat, hogy inkább tömegközlekedéssel, s ne autóval közelítsék meg az Óbudai-szigetet. 

Sziget akkor és most

„A Szabadság Szigete egy olyan hely és közösség, ahol mindenki egyenlő és mindenki önmaga lehet” 

– írják a szervezők a Sziget fesztivál hivatalos weboldalán, s nehezen tudnánk ennél jobban összefoglalni a Sziget csaknem húszéves filozófiájának lényegét. A fesztivál ötlete eredetileg Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi nevéhez köthető, akik Szekfű Balázs segítségével 1993-ban hozták létre a Diáksziget elnevezésű rendezvényt az Óbudai-szigeten, amely azóta is a fesztivál hivatalos rezidenciájaként szolgál. A Sziget azóta már több néven is futott (egy időben Pepsi Sziget volt a hivatalos megnevezése) egyvalami viszont mégsem változott: a felhőtlen bulizás ígérete. 

fesztiválélmény, sziget
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Gerendai Károly 2017-ben vált meg a Sziget fesztiváltól, amely azóta Providence nevű amerikai befektetési alap tulajdona. Ugyan Gerendaiék rendezvénye eleinte szinte maroknyi közönség számára nyitotta csak meg a kapuit, a fesztivál napjainkra Európa egyik legnagyobb zenei összejövetelévé nőtte ki magát, amelyen (a már említett weboldal adatai szerint) több mint száz nemzet képviselteti magát évről évre, s olyan távoli országokból is akadnak látogatók, mint Új-Zéland vagy Brazília. 

A Sziget persze kedvez a budapesti turizmusnak is, hiszen a bulizás mellett számos egyéb lehetőséggel, így például dunai sup túrával vagy a Lupa-tóra szóló kedvezménnyel is kedveskednek a szervezők a hazánkba látogató közönségnek. 

Fesztivál outfitek: flitterek, bársony és horgolt ruhadarabok az idei szezon favoritjai

A Szabadság Szigete apropóján olyan ruhainspirációkat gyűjtöttünk össze, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, vonzódjon akár az egyszerűbb, akár a bevállalósabb outfit-irányzatokhoz.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix