Barion Pixel A Marvel Sólyomszem c. sorozatában Clint Barton átadja a stafétát az új generációnak – Coloré

A Marvel Sólyomszem c. sorozatában Clint Barton átadja a stafétát az új generációnak

2022. 07. 23.

Ugyan a kritikák szerint a Sólyomszem című sorozat egy letűnőben lévő, másodvonalú Marvel-szuperhős krónikája, nehezen tudunk elvonatkoztatni Clint Barton esendő, szeretnivaló figurájától, és az új szuperhős, Kate Bishop parádés belépőjétől.

Sólyomszem figurája talán az egyik legszerethetőbb Marvel karakter, hiszen kizárólag speciális tudásának, s nem valamiféle földöntúli erőnek köszönhetően került be a Bosszúállók kezdőcsapatába. (Nem kis teljesítmény ez, tekintve, hogy egy félistennel, egy techzsenivel, egy képzett bérgyilkossal, egy óriási, zöld teremtménnyel és egy felturbózott szuperkatonával kellett felvennie a versenyt.) A Marvel-univerzum képviselői is tisztában vannak Clint Barton (Jeremy Renner) pozitív tulajdonságaival, így nem meglepő módon újabb bőrt húztak le a hős történetszáláról: ez a Sólyomszem című minisorozat a Disney+-on. 

Jeremy Renner, Sólyomszem, premier, London
Jeremy Renner a Sólyomszem premierjén LondonbanKép forrása: Northfoto

Ez is érdekelhet: 2012-ben jelent meg a Marvel-univerzum egyik legnagyobb dobása, a Bosszúállók: a kivételes képességű emberek azért álltak össze először, hogy megvédjék New Yorkot az asgardi Loki és hadserege támadásától. Mi történt az azóta hatalmasra bővült szereplőgárda eredeti hat színészével? Cikkünkből kiderül.

Sólyomszem, a családcentrikus softy

Thanos csettintése az egész világra hatással volt: teljes családok tűntek el hatására, így például Barton famíliája is. Jeremy Renner karaktere furcsa módon reagál a veszteségre: maffiózók és gyilkosok nyomába ered, hogy ezáltal bosszút álljon sorsa szerencsétlen alakulásán: így jön létre a rettegett Ronin. Miután családja visszatér, Clint boldog idillben éli az életét, egészen addig, amíg meglátja a tv-ben rég nem látott Ronin-hacukáját, amelyben egy ismeretlen csetlik-botlik. Az ismeretlen nem más, mint Kate Bishop (Hailee Steinfeld), aki Sólyomszem hatására tanult meg gyermekkorában nyilazni, de nem állnak távol tőle a harcművészetek sem. Clint titka megőrzése érdekében a fiatal lány nyomába ered, ezzel pedig végérvényesen összefonódik a sorsuk. 

Jeremy Renner, Hailee Steinfeld, Sólyomszem, Marvel
Renner és Steinfeld első alkalommal dolgoztak együttKép forrása: Northfoto

A két színész első alkalommal dolgozott együtt, a köztük lévő dinamika pedig megadja a sorozatnak azt a pluszt, ami miatt élvezhetővé válik. „Annyit mondtam neki, hogy sokat nyújtson és ne felejtsen el hidratálni. Viccet félretéve: igyekeztem ott lenni számára, ha bármilyen kérdése volt, hiszen ezernyi dolog történt a Marvel-univerzumban. Nagyon felkészült volt, borzasztó büszke vagyok rá” – nyilatkozta Jeremy Renner ifjú kolléganőjéről. 

Jonathan Igla és Rhys Thomas története egyébként New Yorkban játszódik karácsony idején, a sorozatot viszont a tomboló pandémia közepette forgatták a nagy almában, 2020-ban. „Nagyon furcsa volt a szinte kihalt New Yorki-i utcákon forgatni, mivel az általában tele van élettel, emberrel és persze paparazzikkal” – mesélte Renner a már említett interjúban. A Marvel a Bosszúállok – Végjáték után jó érzékkel indult el a gigafilmek helyett a sorozatok irányába, hiszen Sólyomszem mellett külön sorozatot kapott Wanda Maximov és Vízió ( WandaVízió), kikristályosodott az új Amerika Kapitány szerepe is A Sólyom és a Tél Katonája című sorozatban, emellett Tom Hiddleston is újra feltűnt a porondon a Loki hatrészes minisorozatában.

Jeremy Renner is pozitívan nyilatkozott az új formátumról: 

Különösen szeretem a hosszú történetmesélést, amelyre a sorozat formátum lehetőséget ad: általa sokkal nagyobb karakterfejlődésnek lehetünk szemtanúi

– nyugtázta a színész a már említett beszélgetésben. 

Az Marvel rajongók ugyanakkor nem fogadták olyan szívélyesen Sólyomszem történetét: sokak szerint újra „lanyha” történetmeséléssel találkozhatunk a sorozatban: a kritikák szerint ugyan Renner hozza a karakterének legfőbb jellegzetességeit, az írók nem adtak neki elég teret és legfőképp történést ahhoz, hogy jobban kibontakoztassa szárnyait. 

Mégis elmondható, hogy a Sólyomszem című sorozat ugyanazt tudja, mint a korábbi Marvel-filmek: összehozza a szerteágazó szálakat és az ismerős arcok által megbizonyosodhatunk arról, hogy a Bosszúállók továbbra is vigyáznak ránk, csak lassacskán átadják a stafétabotot a fiatalabb generációnak. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix