Barion Pixel 100 év meséi – park-és színháztörténeti séta a Városmajorban – Coloré

100 év meséi – park-és színháztörténeti séta a Városmajorban

2023. 06. 26.

Elmúlt 100 éves a Városmajori Szabadtéri Színpad, aminek a tiszteletére park-és színháztörténeti sétát tartanak Magyarország első közparkjában.

Az első közpark

Városmajor (a köznyelvben gyakran csak Majorként szokás emlegetni) Krisztinaváros egyik része Budapest XII. kerületében, a Rózsadomb és a Kis-Sváb-hegy közötti mintegy tíz hektár kiterjedésű közpark. Északról a Szilágyi Erzsébet fasor és az Ignotus utca, délről a Maros utca határolja.

Talán nem is tudtad, de a Major volt a főváros első közparkja. A területet a középkorban még szántóföldként, kaszálóként használták, II. József rendelte el közparkká alakítását 1785-ben. Később a bécsi Práter hangulatát idéző mulatságokat és vurstlikat rendeztek itt. A budai filmkedvelő publikum nagy vágya teljesült, amikor 100 évvel ezelőtt, 1922-ben megnyitotta kapuit a Parkmozi.

Városmajor
Kép forrása: Pexels / Büşranur Aydın

A városmajori park évszázados lombsátrai közepette emelkednek a Parkmozit körülvevő bástyaszerű ízléses cementfalak, melyek a nézőteret körülveszik. Elől tetszetős modern stílben épült homlokzat ékíti a Parkmozi bejáratát, hol már a megnyitás délutánján is hosszú rajokban állottak sort a jegyre várók tömegei, akik közül nem is egy szorult ki a nívós színházavató premierről

– számolt be a Színházi Élet folyóirat a megnyitóról.

Az intézmény a második világháborút követően, 1950 után kezdett el színházként is funkcionálni. A városlakók ide jártak kirándulni, üdülni, feltöltődni és színházi élményért.

Séta a Városmajorban

A 2022-ben a 100. születésnapját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad és a Budastep a nyár folyamán kellemes sétákra invitálta az érdeklődőket, melyeken megismerkedtek a parkkal. Idén is lehetőség nyílik többet megtudni a színház történetétől, a fák titkairól, a környék pletykáiról, vagy arról, hogy miért két külön épület a városmajori templom és annak tornya – valamint az érdeklődők megnézhetik a színház szcenikaépületében lapuló régi mozivetítőt. A felejthetetlennek ígérkező séta július 7. péntek 17:00-kor kezdődik. Jegyet még lehet rá váltani a Szabadtéri Színpad weboldán.

Városmajor
Kép forrása: szulmann / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Néhány érdekesség még

  • A parkban rengeteg sportolási lehetőség közül is válogathatsz. Sport– és parkour pályák, szabadtéri fitnesz eszközök és egy 585 méter hosszú futópálya vár.
  • Itt halad el a fogaskerekű vasút, amely a Major és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomások között szállít utasokat.
  • A parkban található Hüvelyk Matyi szobra, az első világháborús hegyivadász-emlékmű, a Beethoven-szobor és Árkay Aladár emlékoszlopa.

Forrás: Wikipédia, Városmajori Színpad, We Love Budapest

Borítókép forrása: nd3000 / iStock / Getty Images Plus / Getty Images