Barion Pixel Második esély Bombay nyomornegyedében? – A Sántárám c. sorozatban nemcsak kultúrák, hanem világok is ütköznek – Coloré

Második esély Bombay nyomornegyedében? – A Sántárám c. sorozatban nemcsak kultúrák, hanem világok is ütköznek

2023. 01. 15.

Csaknem húsz évig pihent a fiókban a Gregory David Roberts regényéből készült forgatókönyv, a Shantaram, s eleinte olyan nagyágyúk közül válogattak az alkotók a főszerepre, mint Johnny Depp vagy Russel Crow. Szerencsére az végül az Artúr királyból ismert Charlie Hunnamnél kötött ki, aki (szó szerint) űzött rabként igyekszik új életet kezdeni Bombay sötét utcáin. Több, kevesebb sikerrel.

Nagy fába vágta a fejszéjét az AppleTv az októberben indult Sántárám (Shantaram) című sorozattal, hiszen a készítők a megszokott narratívát – miszerint egy szökött rab új életet kezd valahol – egy idegen környezetbe, az indiai nyomornegyedbe helyezték át. 

Sántárám – A történet dióhéjban 

Lindsay „Lin” Ford (Charlie Hunnam) nem egy velejéig gonosz figura, mindössze igyekszik két lábbal állni a földön, s erősen megkapaszkodni abban, miután megszökik a börtönből. A nyolcvanas években könnyen kezdhetett volna tiszta lappal Bombay nyomornegyedének utcáin, mégis – szinte azonnal – belekeveredik az alvilág ügyes-bajos ügyeibe. 

A történet elején összetalálkozik egy titokzatos nővel (Antonia Desplat), aki ráveszi arra, hogy szabadítsa ki Lisa Cartert (Elektra Kilbey) a luxus-prostitúció legmélyebb bugyraiból. Lin közben megmutatja, hogy valóban nem tisztán „fekete figura”: mentős múltjának köszönhetően orvosnak áll a nyomornegyedben, s minden tőle telhetőt igyekszik megtenni azért, hogy segítsen az ott élő embereken, szinte csak a saját lelkét nem adja el a maffiának. A mardosó bűntudata ellenére talán ő is és mi is megtanuljuk a sorozat vége felé, hogy ebben a világban nem létezik olyan ember, aki egészében teljesen ártatlan volna. 

Isaiah Washington, Sántárám
A Grace-klinikából megismert Isaiah Washington is nagyot alakít a Sántárámban. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Charlie Hunnam és a felkészülés

Nem titok, hogy a Sántárám eredetileg Gregory David Roberts 2003-ban megjelent, azonos című, igaz történeten alapuló kötetének adaptációja. A készítőknek így elegendő muníciójuk volt ahhoz, hogy kidolgozzák Lin karakterét, s a kész regény persze a főszereplő Charlie Hunnamnek is segítségére volt a felkészülésben. 

„Nagyjából 7-8 évvel ezelőtt olvastam a könyvet egy thaiföldi utazáson, és beszédes, hogy a 950 oldalt befaltam az egy hetes ott tartózkodás alatt. Innentől egyfajta mániámmá vált, hogy eljátszhassam a főszerepet, de ez eleinte azért volt bajos, mert a Warner birtokolta a filmjogokat és Johnny Depp játszotta volna Lint” – mesélt a kezdetekről egy októberben vele készült interjúban Hunnam.

(Eredetileg valóban Depp lett volna a filmadaptáció főszereplője, de a közös munka végül meghiúsult a Karib tenger kalózai miatt. Deppen kívül még Russel Crowe és Joel Edgerton neve is felmerült, ám a jogok végül az AppleTv-nél kötöttek ki és a történetet sorozatra bővítették: ekkor került a képbe Hunnam.) 

Az Artúr királyból ismert színész komolyan vette a felkészülést, elmondása szerint rengetegszer elolvasta a könyvet, ezen kívül mély beszélgetéseket folytatott a sorozat alkotójával, Steve Lightfoottal a karakter motivációiról. 

„Az eredeti filmkészítők afféle »gangsta« szökevényként szerették volna ábrázolni Lint az első évadban, de én úgy véltem, erre semmi szükség: egy újjászületett férfivel találkozunk az első képsorokon, aki igyekszik új életet kezdeni, ám ez nehézségekbe ütközik” – mesélte a szerepről a lelkes Hunnam.  

Sántárám első évadát 7,5 csillagosra értékelték az imdb-n, a részei az AppleTv kínálatában érhetők el. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITT és ITT

/szelavi/napijo/santaram-charlie-hunnam/