Barion Pixel Rising Stars: 2 év kihagyás után újra a zeneélet ifjú titánjai veszik át a stafétát a Müpában – Coloré

Rising Stars: 2 év kihagyás után újra a zeneélet ifjú titánjai veszik át a stafétát a Müpában

2022. 11. 07.

Két év kihagyás után idén újra a fiatal tehetségeké a főszerep november 11. és 13. között a Müpában, ahol öt tehetséges komolyzenész mutatkozik be a nagyérdeműnek.

Rising Stars kezdeményezés tulajdonképpen egyfajta csillagvizsgálatra invitálja a zene szerelmeseit, hiszen a legrangosabb előadóművészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) köszönhetően két év kihagyás után ismét új muzsikus tehetségekkel ismerkedhetünk meg november 11-13. között a Müpában. 

Rising Stars, Christina Gomez Godoy
A szombatot Christina Gomez Godoy zárja. Kép forrása: Müpa

A Rising Starsról dióhéjban

Nem mondhatnánk, hogy újfajta ötlettel állunk szemben, hiszen az ECHO 1995-ben indította útjára a Rising Stars sorozatot azzal a céllal, hogy segítő kezet nyújtson a klasszikus zenei pályán éppen kezdő, fiatal tehetségeknek. A szervezet ugyanakkor nemcsak az elindulásban segíti a tehetségeket: felkutatásukban is tevékenykedik, a későbbiekben pedig Európa szinte összes, jelentős koncerttermében biztosítanak számukra egy-egy fellépést annak érdekében, hogy minél szélesebb körben ismerhesse meg őket a közönség. 

Az idei sorozat különlegessége az „újrázásban” rejlik: 2022-ben ugyanis azokkal a fiatalokkal ismerkedhetünk meg, akiknek a koncertjeit két évvel ezelőtt keresztbe húzta a mindannyiunkat érintő koronavírus-járvány. 

A program

November 11-én 20:00-kor vagány fellépővel indul a sor: a Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden által delegált ütőhangszeres, Vanessa Porter adja majd meg a három nap kezdő felütését. Porter az előadásaiban előszeretettel nyúl az egzotikus hangszerekhez, mi több, gyakran saját testét is használja a zenéléshez: improvizációit emberi hanggal és elektronikus effektekkel teszi teljessé. 

Rising Stars, Diana Tischenko
A Rising Stars vasárnapi fellépője: Diana Tischenko. Kép forrása: MÜPA

November 12-én 17:30-kor James Newby folytatja a sort. A londoni Barbican Centre jelöltje 2015-ben harmadik helyen végzett a Wigmore Hall által rendezett Kohn Nemzetközi Dalversenyen, jelenleg a BBC Új Generációs Művésze, egyúttal a Hannoveri Állami Operaház tagja. Newby ezúttal Schumann Kerner-dalaival áll színpadra zongoraművész partnerével, Joseph Middletonnal

A szombatot Cristina Gómez Godoy, a L’Auditori Barcelona és a Palau de la Música Catalana által delegált spanyol oboás zárja. A zenész mindössze 21 éves volt, amikor a Daniel Barnboim vezette Staatskapelle Berlin szólóoboása lett, de azóta megfordult már a nevezetes Carnegie Hallban és a berlini Pierre Boulez Saal színpadán is. 

A Rising Stars koncertsorozatot az Aris Quartet és Diana Tischchenko zárják majd november 13-án, vasárnap. Az Aris Quartet a japán Misato Mochizuki in-side című, új kompozícióját, s a bécsi klasszikus Haydn és Mendelssohn egy-egy művét adja majd elő a zenekedvelőknek 17:30-tól, majd őket követi 20:00-kor Diana Tischchenko. Az ukrán származású vonóstehetség Fejérvári Zoltánnal lép majd színpadra Bartók és Beethoven egy-egy darabjával, emellett viszont felcsendül majd Schnittke szólóhegedűre komponált műve is. 

A Rising Stars koncertsorozatról további részletek a Müpa weboldalán olvashatók. 

Borítókép forrása: Müpa