Barion Pixel Londoni szaxofonos holnap este a Müpában: Nubya Garcia – Coloré

Londoni szaxofonos holnap este a Müpában: Nubya Garcia

2022. 04. 18.

Londonból indult világhódító útjára Nubya Garcia, akinek afrikai gyökereit, a modern jazz elemeit és elektronikus hatásokat elegyítő zenéje a szakma lelkesedését és a közönség rajongását egyaránt kivívta. A szaxofonos holnap, április 19-én este koncertezik a Müpában.

London a kortárs jazzélet egyik meghatározó színtere, ahol a virágzó alternatív irányzatoknak is jut hely bőven – klubkoncertek, underground tehetségkutatók, online rádiók és független kiadók támogatják a feltörekvő tehetségeket, közülük is kiemelkedik a kilencvenes évek elején alapított Tomorrow’s Warriors nevű tehetséggondozó ügynökség. Itt tanult, és innen indult az akkor még mindössze 17 esztendős Nubya Garcia karrierje.

Nubya Garcia
Kép forrása: Müpa / Fotó: Adama Jalloh

A camdeni születésű művész egyébként kezdetben nem a jazzszíntéren próbálgatta a szárnyait, eleinte a klasszikus zene foglalkoztatta: ötéves korától zeneiskolába járt, és első hangszere a hegedű volt. Tízévesen próbálta ki a szaxofont, amely örökre megváltoztatta az életét, a Camden Jazz Bandben és a Royal Academy of Music junior jazzprogramjában eltöltött évei pedig megalapozták későbbi sikereit. Innen szinte egyenes út vezetett a Berklee College of Musicra, majd a Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance jazzelőadó szakára.

Bár egyéni hangjára igen hamar rátalált, Garciának természetesen vannak példaképei, mélyen tiszteli Sonny Rollins, Dexter Gordon és Miles Davis munkásságát, de nagy hatással volt rá rézfúvós nevelőapja hangszerarzenálja és édesanyja reggae-től a latin és a klasszikus zenén át a soulig terjedő lemezgyűjteménye is. Garcia fiatal kora ellenére is igen gazdag alkotói pályát tudhat a háta mögött: dolgozott Makaya McCravennel, Shabaka Hutchings-zal, a MOBO-díjas Moses Boyddal és a legendás producerrel, Congo Nattyvel, és az ikonikus Ezra Collective-vel és a Theon Cross Trióval is muzsikált.

A diploma utáni évben jelent meg bemutatkozó EP-je, a Nubya’s 5ive, majd 2018-ban jelentkezett a második EP-jével, a When We Are-ral, amely a bemutatkozó korongnál kissé merészebb, elektronika és élő jazz kapcsolatával kísérletező anyag. Zenei önarcképnek is beillő első szólóalbuma, a Source 2020 augusztusában jelent meg. A Rolling Stone magazin a hónap albumaként jegyezte a korongot, a New York Times pedig azt írta, ez „egy egész életnyi élmény egyórányi hallgatnivalóba sűrítve”.

Nubya a kisebb, ám kultikus helyektől a Royal Albert Hall világot jelentő deszkáiig számos helyen színpadra lépett már, az újhullámos jazz hazai rajongóinak örömére pedig holnap, április 19-én este a Müpában ad koncertet.