Barion Pixel A világtörténelem legnagyobb zeneszerzői közül kettő is érkezik a Müpába ősszel – Coloré

A világtörténelem legnagyobb zeneszerzői közül kettő is érkezik a Müpába ősszel

2023. 04. 21.

Közzétett a 2023/24-es évad őszi-téli repertoárját a Művészetek Palotája. A visszatérő világsztárok, így például Elvis Costello és Ludovico Einaudi mellett ismét változatos a repetroár, komolyzenei, jazz, népi, sőt cirkuszi produkciókat láthatunk majd. Ráadásul a megszokott bérletes konstrukciók helyett flexibilisebb rendszerben válthatjuk meg jegyeinket.

Elvis Costellót közel tíz év múltán láthatjuk újra a Müpában. A kétszeres Grammy-győztes, aki 2003-ban bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2004-ben a Rolling Stone magazin által jegyzett Minden idők 100 legnagyobb művésze listájára, szeptember 30-án áll majd színpadra örök billentyűs társával, Steve Nieve-vel.

Ludovico Einaudi november közepén, hat év után tér vissza hozzánk és ad ismét, minden bizonnyal felejthetetlen koncertet. A világ egyik legelismertebb és leghíresebb zongoristája a klasszikus zenétől az avantgárdon át a popos, világzenés hatásokig terjedő összetevőkből egyedit alkotó művész rengeteg izgalmas munkát jegyez legutóbbi, 2017-es dupla teletházas koncertje óta.

Komolytól a jazzig és cirkuszig

Újra a hangversenyterem színpadán köszöntheti a közönség a világ egyik legrégebbi zenei intézménye, az Accademia di Santa Cecilia zenekarát, legújabb lemezével érkezik a több mint ötvenéves múltra visszatekintő legendás vokális szextett, a King’s Singers, korunk egyik legünnepeltebb hegedűművészével, Joshua Bell-lel és egy világklasszis karmesterrel, Alan Gilberttel az élén tér vissza az NDR Elbphilharmonie, az izlandi zongoristazseni, Víkingur Ólafsson pedig Bach Goldberg-variációival örvendezteti meg magyar rajongóit.

Cory Henry legutóbbi koncertjéhez képest jóval bővebb zenekari felállással és igazi meglepetésekkel érkezik, míg a dán gitáros Jakob Bro és az amerikai szaxofonos Joe Lovano egy Magyarországon eddig még soha nem hallott felállással csigázza fel a jazzrajongókat.

Feledi János többek közt az évad zeneszerzője, Orbán György zenéjére koreografált új darabját mutatja be, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara pedig a zeneszerző Artisjus-díjat nyert Requiemjét tűzi műsorra mindenszentekkor.

Két izgalmas premierre is készül az évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes, akik A koppányi aga testamentumát feldolgozó Végvárak, vitézek mellett a forradalmár költő Petőfi Sándor éltét is színpadra viszik.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban indult közös programsorozata, az Európai Hidak ezúttal Róma felé veszi az irányt, a Müpa Filmklub A nagy Woody Allen menet címmel a színész-író-rendező impozáns munkásságából válogat.

A 2023/24-es évadra is visszatérnek a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkusz-produkciók, így ismét a színpadon lesznek a Győri Balett, a Badora Dance Company és a Pécsi Balett sikerdarabjai, valamint a Recirquel látványos cirque danse előadása is. Folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi programjai, a Literárium és a Vers-estek, valamint az Európa legígéretesebb fiatal zenészeit bemutató Rising Stars sorozat.

Az intézmény hagyományaihoz híven elsőként a Müpa+ hűségprogram tagjai kapnak lehetőséget az elővásárlásra. Április 19-én 10 órától a platina, 20-án, csütörtökön 10 órától az arany, 14 órától pedig az ezüst szint tagjai számára nyílik meg az elővásárlási lehetőség a meghirdetett programokra, míg az alapszint tagjai és a nagyközönség április 21-én, pénteken 10 órától válthatja meg belépőit.

Forrás: Müpa

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic (Getty)