Barion Pixel Grammy-díjátadó 2023: Beyoncé mindent vitt, Viola Davis beírta magát a nagyok közé – Coloré

Grammy-díjátadó 2023: Beyoncé mindent vitt, Viola Davis beírta magát a nagyok közé

2023. 02. 06.

Helyi idő szerint tegnap este került megrendezésre a 65. Grammy-díjátadó, amelyen beigazolódott a papírforma: Beyoncé letarolta a mezőnyt, de Harry Styles, Lizzo és Viola Davis is örülhettek, utóbbi ugyanis csatlakozott az EGOT-tagok közé.

Több fronton is ledominálta az estét a Grammy-díjátadó 2023-as ceremóniájára későn érkező Beyoncé, aki megdöntötte a magyar származású Solti György rekordját: a tegnapi négy elismeréssel együtt (ezeket a legjobb R&B dal, legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel, legjobb hagyományos R&B előadás és a legjobb dance-elektronikus albumért kapta), az énekesnő immáron 32 Grammy-díjat tudhat magáénak, ezzel ő minden idők legtöbbször díjazott zenésze. Nemcsak az elismerések számában érhető azonban tetten az elképesztő teljesítmény, hiszen több pályatársa, így például férje, Jay-Z is méltatta őt a színpadon, elismerve, hogy óriási befolyással volt a pályájára, s az alkotásaira. 

Grammy-díjátadó 2023, Harry Styles
Harry Styles is örülhetett a Grammy-díjátadón: elismerését egy Egonlab&Swarovski kezeslábasban vette át. Kép forrása: Northfoto

Nemcsak Beyoncé örülhetett tegnap, Harry Styles ugyanis elorozta előle az év albuma címet a Harry’ House című lemezével, ezen kívül a legjobb pop vokálalbumok és a legjobb hangmérnöki munkáért járó nem-klasszikus albumok között is ő gyűjtötte be az arany gramofonokat. 

Egészen új szintre emelkedett ugyanakkor Viola Davis pályája: a színésznő a Finding Me című hangoskönyve nyomán bebocsátást nyert az EGOT-tagok szűk csarnokába, s ezzel olyan nevek közé emelkedett, mint Andrew Lloyd Webber, John Legend vagy Jennifer Hudson. (Ezt a rövidítést azokra az alkotókra használják, akik Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony díjjal is rendelkeznek.) Köszönőbeszédében Davis szűkszavúan nyilatkozott, mint mondta: „Fantasztikus kaland volt!”, majd lelkendezve hozzátette: 

Épp megnyertem az EGOT-ot!

Grammy-díjátadó 2023: a főbb kategóriák nyertesei

Beyoncé, Styles és Davis mellett Lizzo sem tért haza üres kézzel, ő kapta ugyanis az év felvételéért járó Grammy-díjat az About Damn Time című alkotásáért, s ezzel olyan neveket utasított maga mögé, mint Adele vagy Kendrick Lamar. (Adele azért nem szomorkodott túlságosan, hiszen az Easy On Me című dalával megnyerte a legjobb pop szóló performanszért járó gramofont.) Megdöbbentő fordulattal zárult ugyanakkor a legjobb új előadó kategóriája, hiszen a dzsesszénekes Samara Joy vihette haza az elismerést, egyúttal a legjobb dzsessz vokál album kategóriában is sikerült elsőként végeznie. 

Adele-hoz hasonlóan egy díjjal távozott a megmérettetésről Michael Bublé, aki a Higher című számával a legjobb tradíciónális pop vokál album kategóriában végzett az első helyen. Nem úgy Ozzy Osbourne, aki kétszer is az élre került: Degradation Rules című száma végzett a legjobb metál performansz győzteseként, a Patient Number 9 című albumát pedig a legjobb rock album kategóriában jutalmazták elismeréssel. 

Grammy-díjátadó 2023, Lizzo
Lizzo a Grammy-díjátadó 2023-as ceremóniáján. Kép forrása: Northfoto

A 65. Grammy-gálát az előzőtől eltérően nem Las Vegasban, hanem Los Angelesben rendezték meg Trevor Noah házigazda vezénylésével. Érdekesség, hogy a díjátadó során negyedórás műsorral tisztelegtek a hiphop 50. születésnapi évfordulója előtt: a nagyszabású előadássorozatban olyan nevek léptek színpadra, mint a Grandmaster Flash, a Run DMC, Chuck D, Flavor Flav, Ice-T, Queen Latifah, Busta Rhymes, Nelly és LL Cool J. A kategória abszolút győztese azonban Kendrick Lamar volt, aki két ízben is (legjobb rap előadás, legjobb rap album) az első helyen végzett, s ezzel hatra növelte a meglévő Grammy-díjai számát.

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITT és ITT