Barion Pixel Gyönyörű madarakkal vár az orchideás rét Vecsésen – Coloré

Gyönyörű madarakkal vár az orchideás rét Vecsésen

2023. 08. 21.

Magyarország gyönyörű természeti kincsekben bővelkedik. Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy ezeket érdemes megvédeni. A Vecsési Madárles civil csoport alapítói is hasonlóan vélekedtek, miután felfedezték a város mellett lévő orchideás rétet.

Gyönyörű növények Vecsésen

Vecsés szélén egy igen értékes, és az agglomerációban egyedülálló élőhely terül el: az úgynevezett Kosboros-rét. Május közepétől közel 10.000 tő vad orchidea nyílik itt egy alig 10 hektáros területen: többségében mocsári kosborok (a kosborfélék, az orchideafélék családjának egyik nemzetsége), de megtalálhatók a hússzínű ujjaskosbor színváltozatai és pompás kosborok is.

A területet a Vecsési Madárles civil csoport alapítói fedezték fel és rendszerezték a megfigyeléseket. Az interneten talált információk és néhány szakértő tanácsai segítségével kidolgozták a védetté nyilvánítási javaslatot, amit – az önkormányzattal történt egyeztetés és többszöri módosítás után – véglegesítve, minden szükséges dokumentummal együtt összeállítottak, és beterjesztettek a város jegyzőjéhez.

Szerencsére a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a minisztérium a civilek alapos dokumentációját elfogadta, és támogatta a kérelmet. Kezdeményezésükre Vecsés szélén fekvő rétet és közvetlen környékét helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánították.

Vecsés
Mocsári kosbor (fotó: Lengyel Hajnalka)

Imádják a madarak

Az 1800-as évekig itt még nagy kiterjedésű mocsaras, lápos vidék volt, de a 20. század elején lecsapolták. A talajvízszint továbbra is rendkívül magas, csapadékosabb években tavasszal a rét nagy része víz alá kerülhet, és akár nyár elejéig megmaradhatnak tocsogós területek. Ennek, és a szomszédos cserjés, fás élőhelyeknek köszönhetően igen gazdag itt a madárvilág is.

Számos védett és fokozottan védett faj fészkel erre: évről évre megtalálható itt mindhárom hazai tücsökmadárfaj, a Vasadi- és Gyáli-csatorna növényzetében nádiposzáták fészkelnek, rendszeresen megfigyelhető a guvat is. Tavaszi madárvonuláskor a vízzel borított részek pihenő- és táplálkozóhelyet nyújtanak több réce- és partimadárfajnak, de bizonyos években egy-egy gólyatöcs és piroslábú cankó pár is költő helyének választja a vecsési rétet; persze az elmaradhatatlan bíbicek mellett. A nádasban barna rétihéja fészkel, a környékbeli nagy fákon egerészölyv fiókák nevelkednek.

Vecsés
Piroslábú cankók (fotó: Kiricsi Ágnes)

A védetté nyilvánított területet jellemzik még a csatornák partját szegélyző és a rét szélén található idős, odvasodó fák. Ezek több harkályfélének és természetesen másodlagos odúlakó fajoknak is otthont adnak, mint a búbosbankák, melyeket a környékbeli tanyák is vonzanak, valamint a fokozottan védett füleskuvik és a szalakóta. A rendszeresen fészkelők mellett például számos gyurgyalagot is vonz a rét gazdag rovarvilága. Télen állandó vendég a hegyi billegető, nagy őrgébics és a kékes rétihéja. Ezért az év nagy részében érdemes kilátogatni egy kis természet közeli kirándulásra vagy madárlesre.

Ez a védetté nyilvánítás példa értékű abból a szempontból is, hogy Budapest és az M0 autóút közelsége miatt egyre több logisztikai központ és ipari park épül az agglomerációban, amelynek következtében számos természetes vagy természetközeli terület tűnik el.

Forrás: MME – Magyar Madártani Egyesület

Borítókép forrása: MME – Magyar Madártani Egyesület / Kiricsi Ágnes

/szelavi/napijo/orchideas-ret-vecses/