Ilyen madarakat figyelhetsz meg ősszel a kertedben!

Ahogy a fák lehullajtják a lombkoronájukat, láthatóvá válnak azok a piciny madarak, amelyek az év során a levelek takarásában maradnak láthatatlanok előttünk. Melyek a leggyakoribb kerti madaraink? Azonosítsd őket!

Az etetéssel sok-sok színes, csicsergő barátot szerezhetünk, akik napi rendszerességgel látogatnak bennünket a kertben.

Házi veréb

A verebet még a madarakat egyáltalán nem ismerők is nevén tudják nevezni: a kis pattogó, barna madárka nem bánja az emberek közelségét, némelyik akár arra is hajlandó, hogy kézből vegye el a táplálékot. Kiskorukban rovarokat esznek, ám a felnőtt egyedek a gyümölcsöket és a magvakat részesítik előnyben. Főleg csapatosan láthatjuk őket, aminek általában hangot is adnak, ha akarjuk sem tudjuk figyelmen kívül hagyni jelenlétüket a kertben.

veréb, ág, madár, tél
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Fekete rigó

Másik jól ismert madarunk a fekete rigó. A Beatles külön dalt is szentelt ennek a csodás hangú kis állatnak, aki főleg kora este bűvöl el minket énekével. Esetükben könnyedén megkülönböztethetjük a nemeket: a hímek feketék, a tojók pedig barna színűek. Szereti a gilisztákat, de ahogy jön a tél, előszeretettel fogyasztja a bogyós terméseket is. Életét gyümölcsök, sajt, túró és zöldségek kihelyezésével segíthetjük.

rigó, madár, ősz
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Cinegefélék

A cinegéknek több fajtája is van: a világoskék, élénkebb színű kék cinegét sokan összetévesztik a fekete-sárga széncinegével. Nem hagyható ki a sorból a barátcinege sem, ami nem hívja fel magára annyira a figyelmet, mint társai, de szürke színe ellenére éneke nem marad el a többiekétől.

cinege, madár, tél
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Tengelic

Ez a különlegesen szép madár nem is olyan régen, 2017-ben volt az Év madara. Ugyan ritkább a kertekben, mint a már említett társai, nem lehetetlen találkozni vele. Régebben a kitartás és a termékenység szimbólumaként tartották számon. Magyarországon ugyan nem veszélyeztetett, mégis védett madárnak számít: természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

tengelic, madár, tél
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Vörösbegy

Ugyan Magyarországon leginkább erdőkben találkozhatunk vele, a tél közeledtével a kerti etetőkbe is bemerészkedik. Szép hangja kitűnik a többi közül, vörös hasa pedig összetéveszthetetlenné teszi. Angliában és Írországban különleges hiedelmek kötődnek ehhez a madárhoz: aki megöl egy vörösbegyet, azt egy életen át szerencsétlenség kíséri. Sokan úgy hiszik, hogy a közelünkben leszálló vörösbegyet egyik szerettünk küldte a túlvilágról, arról biztosítván minket, hogy itt van velünk.

vörösbegy, madár, tél
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix
Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!