Barion Pixel Így kezdd el a madarak etetését a kertedben! – Coloré

Így kezdd el a madarak etetését a kertedben!

2021. 10. 19.

Ugyan nyár végén több madár is melegebb országot választ magának, többen maradnak nálunk átvészelni a telet. Ilyenkor átsegíthetjük őket a hideg időszakon, de nem mindegy, hogyan tesszük!

Hogyan csináljuk?

Ugyan sokan már szeptemberben kiteszik az etetőket, ez meglehetősen korai: az első fagyok előtt nem érdemes kiakasztani csemegét, mert ellustulhatnak a madarak, így december elejéig bőven ráérünk.

Ha napraforgómaggal kínáljuk őket, azzal boldogan átvészelik a hűvös időt, de az állatkereskedésekben kapható köles is alkalmas a célra. Adhatunk nekik diót, pisztáciát és mogyorót is, de nagyon fontos, hogy sótlan és pörköletlen verziót válasszunk. Az úgynevezett cinkegolyó is hamar kedvencük lesz, ugyanis magokat, esetenként aszalt gyümölcsöket tartalmaz, amit valamilyen zsiradék tart össze. Az étküket kiegészíthetjük olyan gyümölcsökkel, mint az alma, a szőlő és a tűztövis. Bátran kövessük nagyapáink példáját és akasszunk ki állati zsiradékot: liba- kacsa- vagy sertésháj formájában. Nagyon fontos, hogy a madáretetőt ne komposztálóként használjuk: semmiféle hulladék nem adható a madaraknak, mert szervezetük rendkívül érzékeny, így nem ajánlott kísérletezni az étrendjükkel!

rigó, fekete rigó, hó, alma, madáretető
Fotó: Shutterstock

Az etetés mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy télen nehezen jutnak vízhez a kis tollas barátaink, úgyhogy mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen folyadék is. Ez az egész év során jól jön, mert nyáron nagyon kellemeseket tudnak pancsolni az itatókban. Nagyon fontos ugyanakkor, a nem fellógatható itatót olyan helyre tegyük, ahol a macskák nem szúrják ki egyből a kortyoló madárkákat.

Az etetőket mindenképpen vegyük vissza március második felében, hiszen ez a költési időszak eleje, és tömeges madárpusztuláshoz vezethet az, hogy ha a fiókák a számukra megemészthetetlen eleséget kapják szüleiktől.

Semmiképpen se adjunk a madaraknak kenyérféléket, legyen az morzsa, péksütemény vagy zsemle, ahogy a pattogatott kukorica, a chips és a különféle rágcsálnivalók sem jelentenek ideális táplálékot az égi vándoroknak.

Akárcsak mi, a madarak is igénylik a (bizonyos fokú) higiéniát, így ügyeljünk arra, hogy néhanapján kitakarítsuk az etetőt, mert a szennyezett táplálék is tud károkat okozni – különösen, ha többfajta madár jár hozzánk vendégségbe.

Nélkülünk is megy

Alapjáraton azok a madarak, amelyek nem vándorolnak, azért nem teszik, mert ősszel és télen is táplálékhoz jutnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem járnak jól azzal, ha ételt hagyunk kint nekik, hiszen nyilvánvalóan könnyebb dolguk van, ha tálcán kapják a csemegét. Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, hogy ha vastag hó takarja a madarak ,,éléskamráját”, de nem kell őket félteni, mert ilyen esetben továbbállnak, és másik területet keresnek. Ez akkor is érvényes, hogy ha elkezdjük az etetést, de valamilyen oknál fogva abbahagyjuk: ha nincs étel, máshol fogják keresni a számukra finom falatokat.

Nyitókép forrása: Shutterstock