Barion Pixel Nézd meg moziban Fábri Zoltán legjobb filmjeit! – Coloré

Nézd meg moziban Fábri Zoltán legjobb filmjeit!

2023. 01. 03.

2022. október 15-én volt 105 éve, hogy megszületett Fábri Zoltán, így ennek örömére egészen májusig láthatjuk legjobb filmjeit a moziban!

Fábri Zoltán az egyik legismertebb magyar filmrendező, ám kevesen tudják róla, hogy a filmrendezés mellett színházi darabokat is rendezett, és díszlettervezőként is több munkát tudhatott magáénak.

A Filmszerész Retro Filmklub szervezésében Fábri Zoltán legjobb filmjeit mutatja be a Kino Café. Kovács Gellért Filmszerész egyik kedvenc rendezőjének állít emléket a bemutató-sorozattal, melyben az általa kiválogatott filmeket vetíti le a mozi. Legismertebb filmjei közé tartozik a Körhinta Törőcsik Mari főszereplésével, valamint a Hannibál tanár úr, a Pál utcai fiúk és Az ötödik pecsét.

A rendezőnek különös tehetsége volt a filmezéshez, nemcsak ami a látványt illeti, ugyanis kiválóan bánt a színészekkel, és mindig tudta, hogyan érje el, hogy a szereplők a legjobbat hozzák ki magukból. Jó érzékkel mutatta meg a színészeknek, hogy mi az elképzelése, nem is véletlen hát, hogy ő maga is felbukkant A tanú című filmben, mint Dániel Zoltán.

Fábri Zoltán 105

A Fábri 105 címre keresztelt vetítéssorozatra a Kino Caféban kerül sor a Szent István körút 16-os szám alatt. A moziba kerülő 15 film között különböző műfajban láthatjuk a rendező legjobb műveit, így feltűnik a Pál utcai fiúk is, melyet Oscar-díjra is jelöltek készülésének idején! A kéthetente szervezett vetítéseken többek közt olyan filmek láthatóak, mint az Isten hozta, őrnagy úr, Az ötödik pecsét, a Magyarok vagy a Gyertek el a névnapomra!

Legközelebb, január 9-én ülhetünk össze a Retro Filmklubban, amikor is az 1966-os Utószezont vetítik le, melyben többek közt Páger Antal, Básti Lajos és Tolnay Klári játékát élvezhetjük. Két hétre rá, január 23-án a Pál utcai fiúkat láthatjuk.

A májusig tartó filmvetítések időpontjai a mozi honlapján olvashatóak.

Nyitókép forrása: Youtube