Barion Pixel Elhunyt Törőcsik Mari – Coloré

Elhunyt Törőcsik Mari

2021. 04. 16.

A Nemzeti Színház közleményéből értesült a hazai közönség, hogy életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, aki tavaly novemberben töltötte be 85. életévét, az utóbbi években sokat betegeskedett.

torocsik
Törőcsik Mari 1965-ben. Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Törőcsik Mari nevét 1956-ban ismerte meg az ország, amikor Soós Imre oldalán játszott Fábri Zoltán Körhintájában. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás, Fábri számos filmjében játszott főszerepeket, és a Színház- és Filmművészeti Főiskola befejezése után a Nemzeti Színházban kezdődött színpadi karrierje.

A számok is elképesztőek: százharminckét színházi szerepét őrzi az archívum, ebből hatvanhatot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma százhetvennégy. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta.” – olvasható a Nemzeti Színház oldalán.

Pályafutása során a magyar színházi és filmes élet legendájává emelkedett, mindenki örült, ha vele játszhatott vagy ha megnézhette a színpadon. Díjainak száma végtelen, és nem csak itthon, hanem nemzetközileg is számtalan elismerésben részesült, például Karlovy Vary-ban és Cannes-ban is. Utoljára Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjében láthattuk 2017-ben, ezután visszavonult.

A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti a művésznőt. Emlékezzünk rá szeretettel!