Barion Pixel Mohácsi János vígjátékot rendez a Vígszínházban – Coloré

Mohácsi János vígjátékot rendez a Vígszínházban

2023. 10. 02.

Molnár Ferenc Az üvegcipő című művét mutatja be a Vígszínház idén ősszel. A darabot Mohácsi János rendezi, a főszerepekben pedig Stohl András és Kovács Patrícia.

Molnár Ferenc adaptáció a Vígszínházban

Sokak kedvenc Molnár Ferenc vígjátékát, Az üvegcipőt mutatta be a Vígszínház szeptember végén. Az eredeti művet a legtöbben a humora miatt dicsérik, de meg is könnyezik az olvasók. De miről is szól a magyar Hamupipőke története?

Irma, a Józsefváros kis Hamupipőkéje nem gazdag királyfiról álmodik: ő egy szegény asztalosba, Sipos Lajosba szerelmes, menthetetlenül és reménytelenül. De a korosodó, mogorva iparosmestert már más is kiszemelte magának: Adélnak, a panziósnőnek még házassági tervei is vannak, miközben fiatal szeretője karjaiban keresi a boldogságot. Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese, mely meghódította nemcsak a magyar, de a külföldi színházak közönségét is, és most visszatér igazi otthonába, ahol született, hiszen ezt a darabot – oly sok Molnár Ferenc drámához hasonlóan – a Vígszínház mutatta be először

– olvasható az ismertető a színház oldalán.

vígszínház
Kép forrása: Dömölky Dániel

Mohácsi János rendezés

Sajnos Irmának nem jelenik meg az a bizonyos Tündérkeresztanya és üvegcipellőt se kap soha, de az 1924-ben íródott rövid történet igazi gyöngyszem, egy remekmű, amit egy olyan rendező visz színre, aki rengeteg darabnak hozott már sikert. Mohácsi János rendezte többek között A falu rossza című darabot a Weöres Sándor Színházban, vagy az Illatszertárt a Kecskeméti Katona József Színházban.

Az igazán nagy történetek, mindig azok maradnak. Az üvegcipőben olyan konfliktusokkal szembesülhetünk, amelyek mindannyiunk számára ismerősek. Senkinek sem kell elmagyarázni, mi a szerelem, a féltékenység, hogyan tud ezekbe belebonyolódni az ember, és mitől szépek ezek mégis. A Molnár-szöveg felett nyelvileg azért itt-ott elröppent az idő, ahhoz hozzá kellett nyúlni, és komoly változtatásokat eszközöltünk a második felvonás szerkezetében is. A zene pedig, ami Molnárnál a második felvonás végére korlátozódik, nálunk a Szakértők zenekar élő muzsikájával átszövi az egész előadást

– emelte ki a rendező, Mohácsi János.

vígszínház
Kép forrása: Dömölky Dániel

A főbb szerepekben Waskovics Andreát, Stohl Andrást, Medveczky Balázst és Kovács Patríciát láthatják a nézők. Utóbbi így nyilatkozott a darabról:

Ez a 100 éve íródott darab, mindent tud a szerelemről, annak abszurditásáról, szépségéről és kegyetlenségéről. Egy ilyen anyaggal dolgozni, egy olyan rendezővel, aki zsigerileg mozgatja meg az embert nézőként és színészként is, csodálatos érzés. Az fogalmazódott meg bennem a próbák alatt, hogy nekem ez az a színházi nyelv, ami miatt anno színész akartam lenni.

Forrás: Vígszínház

Borítókép forrása: Vígszínház / Dömölky Dániel