Barion Pixel Kutatás az ébrenlétben Tóth Edu tollából – nosztalgia, felnövéstörténet és a nénik – Coloré

Kutatás az ébrenlétben Tóth Edu tollából – nosztalgia, felnövéstörténet és a nénik

2022. 07. 17.

A Showder-klub és a Dumaszínház humoristája, Tóth Edu élete kilencven nőjéről ír rövidebb-hosszabb fejezeteket, ezzel rakva keretbe az általános és középiskolai éveit.

Eduárd jelen kötetének legjobb lapjain egy ezer fokon égő gyermeki lélek rajza, patológiája, a popkultúra sokféle árnyalata és a bányászököl keménységű baranyai valóság keveredik Woody Allen és Nick Hornby hangjával.” – olvashatjuk Tóth Edu barátja, mentora, Bödőcs Tibor ajánlóját a könyvről. A 2019-ben megjelent Kutatás az ébrenlétben Edu második könyve (a harmadikat jövőre kezdi), és kilencven novellán át sorolja a meghatározó „néniket”. Édesanyja, tanárok, barátok szülei, szerelmek, és a gyengébbik nem számos más tagja kísérte őt rögös, hattól tizennyolc éves korig tartó időszakán.

Kutatás Az ébrenlétben Tóth Edu
Forrás: vehir.hu

Érdekes és szórakoztató látni, hogyan változik egy kisfiú gondolkodása, miközben felcseperedik, miként vélekedik a lányokról és nőkről, és azok hogy formálják az ő életét évről évre. Bár sokszor mondják, hogy egy humorista és stand-upos csak szóban jó, írásban nem, erre Bödőcsön kívül most Tóth Edu is rácáfol.

A pécsi születésű Edu önéletrajzi jellegű írásával sokan tudnak azonosulni, akár a helyszínek (Pécs), akár az élmények miatt. Az alábbi moly.hu-s hozzászólás jól átadja a hangulatot: „A novelláskötet amellett, hogy igazi érzelmi hullámvasút a sírva nevetős írásaival, egy valódi időutazás is a ’80-as, ’90-es évek Turbó rágós, magnókazettás, Indiana Jones-os világába. Akiknek vannak emlékei erről az immár történelemmé váló korszakról, valódi nosztalgikus kaland, akik pedig szeretnének egy kis ízelítőt ebből az eltűnt világból, azoknak hiteles kordokumentum lehet a kötet.”