Korcsolyázás? Mutatjuk a legjobb jégpályákat Budapesten

2022. 12. 30.

Amikor megérkezik a hideg idő, a legjobb lehetőség a mozgásra a korcsolyázás. Budapesten rengeteg jobbnál jobb helyszín van egy kis csúszkálásra, mutatjuk ezeket.

A korcsolyázás igazi téli program. Decemberben rengeteg jégpálya nyílik Budapesten, ahol nagyon jókat lehet szórakozni. Sőt, nemcsak egy kis kikapcsolódásnak jó, programnak a barátokkal, vagy randizni, hanem edzésnek is. A korcsolyázás ugyanis megdolgoztatja a légzőrendszert, erősíti az immunrendszert és edzi a láb-, valamint a far izmokat. A bonyolultabb mozdulatok akár a váll, a kar és a törzs izmait is.

Fontos azonban, hogy ne gondoljunk arra, hogy rögtön profik leszünk. Ha először lépünk a jégre figyeljünk, hogy mindig legyen nálunk kesztyű, megfelelő legyen a korcsolya mérete és jól rögzítsük. A leglényegesebb pedig, hogy ne siessünk, ugyanis a biztonság a legfontosabb. Most viszont nézzünk néhány kori pályát Budapesten.

Korcsolyázás a Városligetben

Talán a legismertebb korcsolyapálya Budapesten a városligeti. Óriási területen helyezkedik el, ahol egyszerre több ezer ember is korit húzhat, csúcsidőszakban akár tízezren is lehetnek. Ha nincs korcsolyád itt tudsz kölcsönözni, éleztetni is tudod, sőt ha kezdő vagy, és szeretnél segítséget kérni, még oktatáson is részt vehetsz.

A Városligeti Műjégpálya 1870-ben nyílt meg először. Budapest Főváros Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2008-ban felújíttatta, ekkor kibővült a jégfelület és a fogadóépületek, emellett újjáépült egy a II. világháború során lebombázott épületszárny is. 2011-ben nyitott meg újra, bár a teljes felújítás csak 2015-ben lett kész.

Diák és nyugdíjas jegyet 2 ezer forintért lehet váltani, felnőtt jegyet pedig 2500 Ft-ért. Kiemelt időszakban előbbi 2500, utóbbi pedig 3500 Ft.

korcsolyázás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Jégpálya a Budapest Parkban

Az ismert koncerthelyszín télire jégpályává változik, hogy fogadja a korcsolyázásra vágyókat. Az 1500 m2-es területen január 31-ig várják a látogatókat. Ezenkívül a Hüttében forró teát, forralt bort ihatsz, rétest, melegszendvicset és még rengeteg finomságot kóstolhatsz.

A Budapest Park a legkisebbekre is gondolt, így ha ők nem rajonganak a korcsolyázásért, akkor még csúszol egyet a jégen, a kistesód vagy gyereked nyugodtan játszhat egyet a gyereksarokban.

Fontos, hogy a Park területe készpénzmentes, ezért bankkártyával tudsz csak fizetni, vagy a pénztárban kérhetsz Festipay kártyát, amire készpénzt tölthetsz. A teljes áru jegy 1999 Ft, a diák és nyugdíjas 1499 Ft, ha IX. kerületi lakos vagy, akkor óriási kedvezménnyel mehetsz be, csupán 299 Ft-ért. Kiemelt időszakban 500 forinttal emelkednek meg az árak. A korcsolya bérlés ára 1999 Ft/alkalom

Budai Jégpálya

Budapesten a Széna térnél található a Jégkert, ami már november óta várja a korizni vágyókat. Itt is tudsz oktatáson részt venni, korcsolyát bérelni és éleztetni is. Jégkert Kraft SörBárban melegedhetsz, itt ételek és italok széles választéka vár.

A Budai Jégpályán fizethetsz készpénzzel és bankkártyával is. A felnőtt jegy 2000 vagy 3500 Ft attól függően, hogy hétköznap vagy hétvégén érkezel. A diák és nyugdíjas belépő 1500 vagy 2500 Ft.

A hely különlegessége, hogy lehetőség van éjszakai korcsolyázásra, aminek az ára 3500 Ft. A gyerekeknek pedig jégkorong edzést is tartanak. A szakoktatók már az egészen kicsiket is várják hokizni. Négy éves kortól lehet jelentkezni.

korcsolyázás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ingyenes korcsolyázás

Nem mindenki teheti meg, főleg a mostani időszakban, hogy ennyit költsön egy kis korcsolyázásra. Szerencsére akadnak ingyenes lehetőségek is a fővárosban. Ilyen például a Bosnyák téren lévő kori pálya Zuglóban. A helyszín hétfőtől péntekig 8.00 -19.00 között, hétvégeken pedig 8.00 – 20.00 között tart majd nyitva. Szilveszterkor rövidebb ideig, 8.00 – 15.00 között üzemel. Ünnepnapokon pedig zárva tart. A helyszínen ingyenes csiszolást is végeznek, valamint korcsolyát is ingyenesen lehet kölcsönözni.

A pályát délelőtt az iskolások vehetik igénybe, de délután és hétvégén minden érdeklődőt várnak. Valamint a helyszínen található egy meleg italokat árusító bódé is.

Mivel az üzemeltetés a megnövekedett rezsiárak miatt idén sokkal több pénzbe kerül, az önkormányzat úgy döntött, hogy a megszokottnál kisebb műjégpályát hoznak létre, hogy továbbra is ingyenesen tudják azt üzemeltetni.

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Weborvos, Zugló.hu, Budapest Park, Budai Jégpálya, Városligeti Műjégpálya