Barion Pixel Hallottad már a KFT zenekar dalait akusztikusan? – Coloré

Hallottad már a KFT zenekar dalait akusztikusan?

2022. 08. 04.

A KFT zenekar több évtizedes sikert tudhat maga mögött: a tagok nemrégiben összeállítottak egy csokorral a dalaikból, és akusztikus verzióban adták elő őket.

A KFT zenekartól bizonyára mindenki tud mondani legalább egy dalt. Afrika, Bábu vagy, Tea, Utcai zenekar, és a sor hosszasan folytatható. A banda csaknem három éve a Dunán adta elő dalait ebben a különleges hangzásban.

,,Csináljunk zenekart!”

A KFT egyedi zenei hangzása mellett utánozhatatlan szövegeivel is kitűnik a többi zenekar közül. Megalakulásukat 1981-re datálják, amikor is Laár András bemutatta Nem tudom kikúrálni magam című dalát Bornai Tibornak, aki meghallgatta a szerzeményt, és ennyit mondott: ,,Csináljunk zenekart!”

Valójában a két zenész 1974 óta játszott közösen a Küllőrojt, az Almárium és a Kentaur nevű együttesekben. 1981-ben KFT néven már az LGT előzenekaraként léptek fel. Berobbanásuk a Bábu című dalhoz köthető, amit egy Táncdalfesztiválon adtak elő egyedi ,,koreográfiával”.

A KFT zenekar, megalakulásuk után nem sokkal
A KFT zenekar, megalakulásuk után nem sokkal / Kép forrása: Fortepan

Nevükhöz kötődik az első magyar videóklip is, melyet a Fodrász című dalhoz készítettek.

1984-ben megjelent az Afrika és a Bál az Operában című lemez, amivel örökre letörölhetetlenné tették magukat a magyar zenei palettáról.

1996-ban már internetkapcsolattal kísért nagykoncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban, amikor is Hazel O’Connor Írországból csatlakozott hozzájuk.

2006-ban megkapták a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.

A KFT zenekar továbbra is aktív, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy több koncertjük is van az év folyamán.

KFT Akusztik

Sajnálatos módon az akusztikus koncertből csupán egy volt, de azoknak is érdemes meghallgatni, akik nem a zenekar rajongói! A dalok teljesen más, művészi hangzásban csendülnek fel; a melódiák és a dallamok új dallá varázsolják a megszokottat, varázslatos hangulatot teremtve ezzel.

Kísérőjük az Amadinda Ütőegyüttes, akik különleges és szokatlan hangszereikkel, vagy hangszernek tűnő tárgyakkal szolgáltatják a zenei hátteret.

Az előadáson olyan ritkán hallható dalok is megszólaltak, mint az Ötvenévesen Honoluluban, az Elindult a vonat vagy az Üzenet a liftből.