Kép és kultusz: Szinyei Merse Pál-életműkiállítás az MNG-ben

Ha fel kellene sorolni öt magyar festőt, Szinyei Merse Pál biztos köztük lenne. A nevét jól ismerjük, életműve kevésbé, de most remek alkalom nyílik a hiányosságok pótlására.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) harminc év után először állított össze kiállítást Szinyei Merse Pál életművéből. A Kép és kultusz című tárlat körülbelül 120 művet vonultat fel, amelyek alkalmasak arra, hogy Szinyei Merse Pál életművét a hazai és nemzetközi kortársakkal is párhuzamba állítsuk – számolt be az eseményről az MTI.

Először nem értették meg műveit

Szinyeit ma a 19. századi magyar képzőművészet első modern festőjeként tartják számon, indulásakor azonban kemény küzdelmet kellett folytatnia a korabeli kritikával, egy időre le is tett az alkotásról. Később köztiszteletnek örvendő festővé vált, az 1900-as párizsi világkiállítás pedig már a nemzetközi hírnevet is meghozta számára.

Majalis
Szinyei Merse Pál egyik legismertebb festménya, a Majális (1873) / Forrás: Wikipedia

A látogatók először a festő kései, minden addiginál színpompásabb képeivel találkozhatnak, köztük a Fehér fa című festménnyel, amely több mint száz év után most szerepel először kiállításon. Hóolvadás című képe a magyar művésztársakra is nagy hatást gyakorolt. Az MNG tárlata egymás mellett mutatja a Léghajót és a Pacsirtát, a két fő mű ugyanis abban hasonlít, hogy a képmezőt mindkettőn a merészen kék égbolt látványa uralja.

Szinyei Merse Pál: A Léghajó, 1882
Szinyei Merse Pál: A Léghajó, 1882 / Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A látogató döntheti el, impresszionista-e a festő

Máig vitatott, hogy Szinyeit lehet-e impresszionistának tekinteni, ezért a kiállítás a látogatóra bízza a kérdés eldöntését. Több párhuzamot mutat be Sisley, Monet és Raphael Collin munkáival. Szélesebb kontextusba helyezve mások mellett Gainsborough, Székely Bertalan, Bastien-Lepage és Gustave Doré női portréi között kapott helyet a tárlatban az emblematikus Lila ruhás nő.

Szinyei talán legismertebb alkotása, a Majális keletkezésének körülményeiről pedig egy filmet is megtekinthet a közönség. Gazdag válogatás mutatja be Szinyei Merse Pál müncheni tanulóéveit, a fiatalkori Szinyei-képeket Courbet, Mackart, Böcklin, Benczúr Gyula és más kortársak alkotásai mellé helyezve.

Lila Ruhas
Szinyei Merse Pál: Lilaruhás nő (1874) / Forrás: Wikipedia

A Kép és kultusz című kiállítás 2022. február 13-ig látogatható az MNG C épületében.

Nyitókép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj