Barion Pixel Kakukkszó: J.K.Rowling álnéven ugyan, de új univerzumot teremtett a Cormoran Strike krimiregényekkel – Coloré

Kakukkszó: J.K.Rowling álnéven ugyan, de új univerzumot teremtett a Cormoran Strike krimiregényekkel

2023. 01. 14.

J.K. Rowling neve egyszer, s mindekorra összeforrt a Harry Potter univerzummal, így nem csoda, hogy az írónő először álnéven adta ki azóta óriási népszerűségnek örvendő krimisorozatának első részét, amely a Kakukkszó címre hallgat.

„A Kakukkszóról az jut eszembe, miért is szerettem bele a krimibe annak idején” – szól J.K.Rowling álnéven írt krimisorozatának borítóján Val McDermid véleménye. Való igaz, a Harry Potter univerzum alkotója másodszorra is magasra tette a lécet, hiszen a Cormoran Strike regények akkora népszerűségnek örvendenek, hogy a BBC már sorozatot is készített belőlük. 

J.K.Rowling, Kakukkszó
J.K.Rowling csavaros történetmesélése a Kaukkszóban is érvényesül. Képünkön az írónő 2011-ben, a Harry Potter és a Halál ereklyéi premierjén látható, Londonban. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

J.K.Rowling, az álnéven alkotó író

„Azért álnév alatt írtam a köteteket, hogy minél távolabb vigyem azokat magamtól. Ha az eladások számítottak volna, a saját nevem alatt jelentetem meg őket” – magyarázta Rowling pont tíz évvel ezelőtt a The Guardiennek, amikor feltették neki azt a kérdést, miért Robert Galbraith álnéven adta ki a Kakukkszót. (A konkrét névválasztás két személyhez köthető: Rowling mindig is nagy rajongója volt Robert F. Kennedy munkásságának, gyermekkorában pedig tetszett neki az Ella Galbraith fantázianév, így a kettő összeillesztéséből hozta létre írói alteregóját.) 

A férfinév nagyon is kifizetődőnek bizonyult számára, hiszen amikor elküldte az első kéziratot David Shelley szerkesztőnek, az (miután realizálta, hogy Rowling írta a könyvet) azt mondta: „Sosem gondoltam volna, hogy ezt egy nő írta!” Bizony, hogy nő, méghozzá a 21. század egyik legünnepeltebb írója!

Kakukkszó dióhéjban

Kakukkszó a két főszereplő, Cormoran Strike és Robin Ellacott megismerkedésének nyitánya egy gyilkossági ügy árnyékában. Amikor egy modell kizuhan a lakásából és meghal, mindenki öngyilkosságnak könyveli el a dolgot, kivéve a lány bátyját. Az elkeseredett rokon felbéreli az afganisztáni veteránt, Cormoran Strike-ot, hogy derítse ki, mi történt a testvérével. Strike épp igyekszik a felszínen tartani épp csak beinduló nyomozóirodáját, és saját magát is egy fájdalmas szakítás után, amikor megjelenik a színen az alkalmi munkákon tengődő Robin Ellacott és felforgatja addigi, magányos életét, majd együtt oldják meg az ügyet. 

Néhány szóban a továbbiakról

A legutolsó Strike-kötet (A koromfekete szív) apropóján Rowling néhány hónapja beszélgetett Graham Nortonnal, s ebből kiderült, hogy összesen tíz részesre tervezi a Cormoran Strike-sagát. Mivel a történet utolsó etapja 2015-ben játszódik, az írónő úgy tervezi, hogy a koronavírus-járványig, azaz 2020-ig tolja majd ki Robin és Cormoran bimbózó románcát, természetesen a megszokott, csavaros gyilkossági ügyekkel karöltve. 

J.K.Rowling eddig összesen 6 kötetet szentelt a Strike-Ellacott Irodának, ezeket a következő sorrendben érdemes elolvasni: Kakukkszó, A selyemhernyó, Gonosz pálya, Halálos fehér, Zavaros vér, A koromfekete szív.

Borítókép forrása: A szerző saját fotója
Források: ITT és ITT