Így lettem – Beszélgetések nagy emberek kiskoráról

2022. 01. 23.

A gyermekkor jelentőségéről indított podcast- és videósorozatot az Unicef Magyarország. A hetente jelentkező “Így lettem” c. adásban sztárok, tudósok, közéleti személyiségek mesélnek azokról a korai élményekről, körülményekről, kapcsolatokról, amelyek formálták a személyiségüket.

A beszélgetések során egy-egy ismert vendég mesél gyermekkorának legemlékezetesebb pillanatairól, meghatározó élményeiről, arról, hogy milyen hatások és kapcsolatok formálták a személyiségét, milyen sikerek, bukások, örömök és akár traumák szegélyezték felnőtté válása útját.

Az első adás vendége Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus volt, aki személyes történetének megosztásán túl szakemberként is elmondta véleményét a téma fontosságáról: hogy miért fontos a gyerekkorról beszélni és gondolkozni, hogyan kell feldolgozni azt felnőttként és hogyan kell tudatosan figyelni a saját gyerekeinkre. Rajta kívül eddig olyan nevek szerepeltek a sorozatban, mint Palya Bea, Halász Judit, Zwack Sándor, Pokorny Lia vagy Istenes Bence. A vendégekkel Mészáros Antónia, az Unicef Magyarország ügyvezető igazgatója beszélget.

Így lettem
Forrás: Unicef.hu

„A gyermekkor életünk legmeghatározóbb szakasza. Ekkor dől el, hogyan kötődünk másokhoz, kibontakoztathatjuk-e képességeinket és hogyan. A fiatalságunkba való betekintés mindig intim, gyakran örömteli, máskor fájdalmas utazás a lelkünk belsejébe. Ezek a beszélgetések lehetőséget adnak arra, hogy megismerjük a riportalany legmélyebb érzéseit és akár olyan összefüggéseket tárhatunk fel, amelyekkel még ő maga sem volt tisztában. De ami talán ennél is fontosabb: inspirációt és segítséget kaphatunk ahhoz is, hogy elgondolkozzunk saját családi múltunkon és jelenünkön, azon az úton, ahogyan mi lettünk és azon az úton, amelyiken a gyermekeinket kísérjük” – mondta a műsor házigazdája.

A sorozat szerdánként jelentkezik új epizódokkal az Unicef Magyarország YouTube-csatornáján és a Spotify-on. A legutóbbi, nyolcadik műsor vendége Fördős Zé volt, akivel nemrégiben mi is készítettünk interjút, ami ITT olvasható. A vele készült beszélgetés itt nézhető meg:

Borítókép forrása: Unicef.hu