Barion Pixel Hallgass bele Kulka János új lemezébe! – Coloré

Hallgass bele Kulka János új lemezébe!

2022. 10. 05.

Kulka János egy éveken át készülő lemez végére tett pontot, amikor is felkerült a videómegosztó oldalakra a Sorskereső című dalhoz készült videóklip. Ugyan a lemez megjelenéséig pár napot várnunk kell, már több dalt is meghallgathatunk!

Kulka Jánost senkinek sem kell bemutatni, hiszen kiváló alakításait élvezhettük filmekben, sorozatokban és szinkronban egyaránt. Mindezek mellett kiválóan énekel, amit harmadik, Pálmaszív című lemezén is jól hallhatunk. A dalgyűjtemény nevét a pálma tetején lévő, éppen növésben lévő friss hajtásról kapta.

A színész a 2016-ban bekövetkező stroke-ja előtt kezdte el felvenni a lemez dalait, ám betegsége, és az azt követő mozgás- és beszédnehézségei miatt a befejezés váratott magára. A tíz dal végül elkészült, és ez is adja a Pálmaszív különlegességét, hogy ha jól figyelünk, felfedezhetjük azt, hogy a betegség alatt mi változott meg a színészben.

A dalokat Tövisházi Ambrus zeneszerző és Tariska Szabolcs, szövegíró jegyzik, akik sokat noszogatták a színészt, mire újra mikrofonhoz állt. A dalok felvételét sok gyakorlás előzte meg, ám megérte a munkát, ugyanis a kikerült dalok egytől egyig kivételes hangzásúak.

Kulka János: A Sorskereső

A Sorskereső egy szövegében keserű, dallamában drámai, valahol mégis könnyed dal, ami egy háborús helyzetet ír le. Tariska Szabolcs, szövegíró egyszerű szavakat használ, ám a szavakból rendkívül mély, megrendítő történetek állnak össze. A szerző mer játszani a kifejezésekkel, és ránk bízni, hogy pontosan mire is gondol: ,,telenül, talanul járunk”. Ugyan nem értelmes szavak, mégis mindenki tudja, hogy mit rejthetnek.

A westernes beütésű dal igazán elemi erejű, különös tekintettel az utolsó versszakra, mely az előzőekhez híven szavakban mesél el egy tragikus történetet:

,,Raktér. Fejhez a láb.

Elfogy az oxigén.

Túlvilág.”

A 20 éves tea című dalban Lang Györgyi és Falusi Mariann biztosítják a vokált. A szerzeményhez készült videóklip amennyire egyszerű, annyira kifejező: a színművész egy mikrofon előtt ül, és csukott szájjal, ,,némán énekli” a dalt. Színészi eszköztárát dicséri, hogy csupán a szemével és az arcával ,,énekel”, mégis mindent leolvashatunk róla. A dal könnyed, ám szövegében elgondolkodtató:

A hét éven át készült Pálmaszív című album október hetedikén kerül a boltok polcaira, viszont a Youtube-on már előző nap is meghallgathatjuk.

Nyitókép forrása: Youtube