Barion Pixel Elkezdődött az Észt Hét – Coloré

Elkezdődött az Észt Hét

2022. 03. 22.

Március 17. – április 25. között immár tizenötödik alkalommal kerül sor a kortárs észt kultúrából ízelítőt adó programsorozatra. A több mint egy hónapon át tartó Észt Héten téma többek közt az észt rendszerváltás, a környezeti problémák, az elvándorlás, de lesz finnugor sátor is.

Az Észt Hét moziprogramjának nyitófilmjét március 24-én vetítik a Művész Moziban. A keserédes vígjáték, a Pá, Szovjetunió! egy kiskamasz fiú szempontjából mutatja meg az észt rendszerváltást, a függetlenség visszaállítását. Dőlnek a Leninek, érkeznek a Barbie-babák, jönnek a reklámok, pöfögnek a moszkvicsok… és kinyílik az ajtó Nyugat felé!

A filmes kínálatban (amelyre jegyek ITT vásárolhatók) szerepel még az ugyancsak a szovjet időkben játszódó a Tűzmadár, a Kratt című ifjúsági produkcióban pedig izgalmasan keveredik egymással a horror és a vígjáték, a modern világ és a hagyományos észt folklór. Emellett az érdeklődők összeállítást láthatnak a legfrissebb észt animációs- és dokumentumfilmekből. Utóbbiak az ételpazarlás, valamint és az ökoszisztéma megőrzésének témáját dolgozzák fel, és a kortárs észt zenei színtérre is elkalauzolnak. A játékfilmek Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is megtekinthetők.

Észt Hét
Kép forrása: www.esztorszag.hu

A bő egyhónapos eseménysorozatban négy kiállítás is helyet kapott: március 17-én nyílt meg a Fuga Budapesti Építészeti Központban a 17. Velencei Építészeti Biennálé Észt Pavilonjában debütált tárlat, a Tér! Méltóságteljes mérséklődés, amely tizenöt észt település köztereinek városlakó-barát megújítását mutatja be.

Március 25-től látható a Fonó Budai Zeneházban az Észtországban élő magyar filmes és finnugor aktivista, Csüllög Edina közreműködésével létrejött Őslakos barátaink című kiállítás, amelyben az oroszországi Hanti-manysi Autonóm Körzetben élő finnugor fiatalok saját közösségükről készített fotói, filmjei, hanginstallációi, sőt, egy igazi hanti sátor is szerepelnek. A megnyitón észt népzenei koncert és táncház is várja az érdeklődőket.

Március 29. – április 15. között a Budapest Fotó Fesztivál keretében Karolin Kruusec. fotóprojektje arra keresi a választ, hogy a napjaink modern Észtországában, ám hagyományosabb közösségekben élő asszonyok számára mit jelent nőnek lenni.

Békéscsabán Kai Tiislär természetfotói engednek bepillantást az észt mocsarakba, erdőkbe, tengerpartokra. Ugyanitt április 1-jén Dr. habil. Bereczki András Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetőjetart ismeretterjesztő előadást Észtország fejlődéséről, történelméről.

Szintén április 1-jén kerül sor a Budaörsi Latinovits Színházban Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámájának felolvasószínházi előadására, amely az Észtországban is egyre inkább növekvő jelenséget, a külföldre történő kivándorlás témáját dolgozza fel az országot elhagyók vallomásai alapján.

A gyerekeket pedig egy – immár hagyományosnak mondható – rajzpályázatra invitálják a szervezők: 2022 Észtországban a könyvtárak éve. Ebből az alkalomból a könyvtárhoz, az olvasáshoz kapcsolódó művel pályázhatnak a 3-6, 7-10, illetve 11-14 éves alkotók.

Idén öt város – Budapest, Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Budaörs – látja vendégül az eseményeket.

/szelavi/napijo/elkezdodott-az-eszt-het/