Barion Pixel Ismerkedj meg az észt filmművészettel Budapesten március 23. és 26. között! – Coloré

Ismerkedj meg az észt filmművészettel Budapesten március 23. és 26. között!

2023. 03. 16.

Március 18-26 között Budapesten az Észt Hét keretében filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerkedhetünk az észt kultúrával.

Az Észt Héten a Baltikum egyik csodaszép országának kultúrájába pillanthatunk be Budapest különböző helyszínein. A program az Opus Jazz Klubban indul egy háromnemzetiségű trió koncertjével – az energikus észt zongorista, Kirke Karja, a francia nagybőgős, Étienne Renard és a német dobos, Ludwig Wandinger alkotja a csapatot, akik a technikai lehetőségek kitágításán dolgoznak, miközben a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják. Legfőbb inspirációs forrásaik között szerepelnek a régmúlt hátborzongató némafilmjei és az elromlott gépek.

Idén a filmválogatás különösen sokszínű: történelmi krimi, önéletrajzi ihletésű regényen alapuló játékfilm, animált dokumentumfilm, tinivígjáték és 2022 legjobb észt játékfilmje is helyet kapott a moziprogramban. A Művész mozi indít a könyvadaptációs Melchior, a patikárius című kosztümös krimivel március 23-án, mely a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior – aki még a halottakkal is tud beszélni – egy hős lovag gyilkosa után nyomoz. Másnap a Kino Café Moziban vetítik az önéletrajzi ihletésű Az ifjú eltársat, amely egy kisgyermek szemével, sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek valóságát: a Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt csonka család, apa és kislánya küzdelmeit és kalandjait.

Március 25-én aztán ugyancsak a Kino Caféban egyórás animációs blokk is helyet kap majd öt alkotással: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról, animáció egy ugató lakásról, a rally-mániás apáról és fiáról, tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről. Ezt követi majd Az éjszaka gyermekei című pörgős tinivígjáték, a filmes program pedig másnap zárul 2022 legjobb észt játékfilmjével. A Sivatag a Sínai-félszigeten játszódik, ahol sem törvényt, sem embert nem tisztelnek. A kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtik és a sivatagban rejtegetik. Ingrid beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ám a csapat főnöke gyanút fog és egyre veszélyesebbé válik.

A részletes program és a jegyelővétel itt érhető el.