Barion Pixel Elkezdődött a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Nobel-díjas író a díszvendég – Coloré

Elkezdődött a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – Nobel-díjas író a díszvendég

2022. 09. 30.

A Millenáris ad otthont a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amely kulturális programok sokaságát kínálja vasárnap estig a látogatóknak. Lesznek író-olvasó találkozók, dedikálások, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, a kisebbeket pedig a Gyerek(b)irodalom várja. A rendezvény díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics.

Immáron 27. alkalommal nyitotta meg kapuit tegnap a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a térség meghatározó könyves eseménye és szakmai, kulturális fóruma.

Az idei fesztiválnak a Millenáris ad otthont, ahol 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és közel 400 dedikálási lehetőséggel várják az érdeklődőket a Parkban, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan a világ legrangosabb íróit, költőit látja vendégül. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas belarusz író, oknyomozó újságíró, Szvetlana Alekszijevics, aki egyúttal a Budapest Nagydíjat is átveszi Budapest Főpolgármesterétől.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát. A hagyományoknak megfelelően a könyvfesztivál vásárterében külön pavilont állítanak a díszvendég országnak.

budapesti nemzetközi könyvfesztivál
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A rendezvény a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják a látogatókat. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A fesztivál keretein belül rendezik meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is. A rendezvény az EU 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont.

Az érdeklődők a bookfestival.hu oldalon tájékozódhatnak a rendezvény programjairól, amelyek ingyenesen látogathatóak pénteken és szombaton 10 és 20 óra, valamint vasárnap 10 és 19 óra között.

A szervezők elárulták: a könyvfesztivál lecsengésével nem dőlnek hátra, máris megkezdték az előkészületeket a jövő évi, 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amelynek terveik szerint Hollandia lesz a díszvendége.

Forrás:  MKKE

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/szelavi/napijo/27-budapesti-nemzetkozi-konyvfesztival/