Barion Pixel 3+1 könyv, amit kötelező lenne elolvasni, ha iskoláskorú gyermeked van – Coloré

3+1 könyv, amit kötelező lenne elolvasni, ha iskoláskorú gyermeked van

2022. 08. 19.

Ezeket a könyveket minden szülőnek és pedagógusnak ismernie kellene, aki iskolás korú gyermekkel foglalkozik.

Manapság egyáltalán nem könnyű gyereket nevelni. Mind az otthoni, mind az óvodai-iskolai környezetben számos probléma merülhet fel, amit felnőtt fejjel nehéz megérteni, esetleg nem jó helyen keressük rá a megoldást, az okok, amit mögötte felfedezni vélünk, sokszor nem helytállóak. Ahhoz, hogy valakinek gyereke legyen, nem kell semmiféle bizonyítvány, vizsga, képzés, ezért legtöbben az ösztöneikre vagy a korábbi generációknál látott tapasztalatokra hagyatkoznak.

könyv
Forrás: Unsplash

De vajon mennyire megbízhatóak ezek? Vajon egy mostani totyogó, aki beleszületik a digitális kultúrába és előbb tud okoseszközt kezelni, mint beszélni vagy járni, tényleg ugyanazokat az elveket és praktikákat igényli, mint egy 20-40-50 évvel ezelőtti gyerek? A válasz egyszerre igen és nem. Az ember ember maradt, a testi és lelki igényeink valójában azonosak azzal, mint az evolúciónk során bármikor. Azonban a rohamtempóban fejlődő világ, a megváltozott ingerforrások, a táplálékok és tartalmuk változása, az Y és Z generációs szülők újszerű szokásai és készségei miatt egy sor civilizációs nehezítés lépett fel, ami miatt más dolgokra kell odafigyelni, ha valóban kiegyensúlyozott gyermeket szeretnénk nevelni.

Az alternatív iskolák és a zöld nevelési programok például felfedezték ezt a tátongó szakadékot, és igyekeznek áthidalni azzal, hogy felülbírálják a 100 éves porosz módszereket, valamint egyszerre igyekeznek környezettudatos attitűdöt kialakítani és például tudatos médiahasználatot tanítani.

Persze, egységes recept nincs, nem tudja egy nevelési tanácsadó sem megmondani azt, hogy mi válik be a mi gyerekünknél. Egyéni útja van mindenkinek, és jó esetben rátalálunk azokra az emberekre, szakirodalmakra vagy épp a közösségi médiában tevékenykedő gurukra, akik valóban hasznos, a mi utódunknál is működő tanácsokat tudnak megfogalmazni. A most következő irodalmak azért érdekesek és különlegesek, mert nem akarnak semmilyen módszert ráerőltetni senkire, egyszerűen csak elgondolkodtatnak, a dolgok mögé mutatnak, és arra is rávilágítanak, miért annyira más manapság gyermeket nevelni. Emellett találunk bennük azonnal alkalmazható hasznos tanácsokat is. Ezeket a könyveket minden szülőnek és pedagógusnak ismernie kellene, aki iskolás korú gyermekkel foglalkozik.

Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

A két szerző a valóságban is segítséget nyújt a szülőknek, ők maguk is anyukák és szülőcsoportokat működtetnek, ahol a könyvben ismertetett praktikákat tanítják és alkalmazzák. Így valós történeteken keresztül láthatjuk, miként működnek az egyes módszerek. A könyv azért nagyszerű, mert könnyed, vidám és azonnal alkalmazható, könnyen megvalósítható eszközöket ad a szülő kezébe. Olyan problémákkal foglalkozik, melyek kb. kétéves kortól 7-9 éves korig állnak fent. Teljesen új megvilágításba helyezi a dicséret és elismerés misztériumát, segít abban, hogyan lehet a hisztiket és dühkitöréseket hatékonyan kezelni, mit tegyünk, ha a gyermek hazudik, nem akar reggelente felöltözni, állandóan rendetlen, agresszív, mindent megvetetne vagy épp a testvérét akarja lépten-nyomon kicsinálni. A könyv fejezetet szentel a speciális nevelési igényű és autista gyermekeknek is, sőt abban is segít, mit tegyünk, ha nálunk szakad el a cérna. A könyvben leírt módszerekkel megváltoznak a mindennapjaink, egészen apró változtatásokkal haladhatunk és egy sokkal harmonikusabb, együttműködésen és egymás tiszteletén alapuló szülő-gyerek kapcsolatot alakíthatunk ki.

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

A zseniális szerzőnek több olvasmányt is köszönhetünk már a gyermeknevelés területéről. A világhírű pedagógus-pszichológus nem módszereket vagy gyors praktikákat mutat be ebben a könyvben, sokkal inkább egy szemléletmódot. Egy szemléletet, amitől először biztos, hogy kikerekedik a szemünk, de aztán a történeteken keresztül rájövünk, hogy miért és milyen jól is működik mindez. Manapság mikor elhalmozzuk a gyerekeinket étellel, játékkal, programmal, kütyükkel, mégis azt tapasztaljuk, hogy semmi nem elég, hogy nem köti le semmi, hogy túl ingerelt, zavart, rendetlen, “matrica”, nem tanul, nem segít, holott mi mindent megadunk neki, akkor érdemes elgondolkodni, hogy talán pont ez a probléma. Az egyszerűsítés a gyermek életének (és a sajátunk) minden területén mesés változásokat hozhat és visszaadja a gyermeknek az igazi gyerekkort, az igazi játékot, felfedezést, tanulást és az autonómia kifejlődését.

könyv
Forrás: Unsplash

Szél Dávid: Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben

A magyar szerző az Apapara könyvvel és bloggal vált ismertté, és igazán üde, hogy pszichológusként és gyakorló apaként mennyire másként kommunikál. Sajátos stílussal, vidám és magával ragadó hangnemben ír, és ez a könyve olyan dolgokat boncolgat, amelyek igazi méhkasnak számítanak a gyereknevelésben. Pedig ezekről igenis beszélni kell, és nem pedig rágörcsölni. A tabuk, titkok sosem vezettek jóra egyetlen kultúrában sem, ellenben a nyitottsággal és természetességgel feloldhatunk a gyerekekben egy jó csomó frusztrációt. Így megelőzhetjük a későbbi traumákat, személyiség zavarokat, szegregációt és azt, hogy a gyerekünk nem lesz velünk őszinte és nyitott. Olyan dilemmákkal foglalkozik a szerző, mint a szobatisztaság, az együttalvás kérdése, a hiszti, a kütyük, a hazugság, a gyász, a szexuális nevelés, a női/férfi szerepek vagy épp a makarenkói pofon esete.

+1: Brice D. Perry: A ketrecbe zárt fiú

Ez a könyv már elég speciális, húsbamaró, mégis mindenki számára nagyon hasznos lehet, aki gyerekekkel foglalkozik. Azt gondoljuk, hogy egy gyerek bármit elbír, nem fogja fel, ha kicsi, hogy a felnőttek, a szülei veszekednek, bántalmazzák verbálisan (őt vagy egymást) vagy egyéb problémáik vannak. Nagyobbat nem is tévedhetnénk. A gyerekek ezerszer szenzitívebbek nálunk és akár apró traumákat is évtizedeken át hordozhatnak. Az író pályafutása alatt súlyosan traumatizált gyerekekkel foglalkozott, megrázó történeteket olvashatunk a könyvben, megismerhetjük a trauma és a viselkedés lelki és biológiai természetét is. A végére érve pedig össze tesszük a két kezünket, hogy a mi esetünkben nincsenek ilyen súlyos problémák. És az is motiváló a könyvben, hogy ha az ilyen nehéz sorsú gyermekeknek volt kiút és gyógyulás, akkor egy kevésbé nehéz esetben egész biztosan találunk majd megoldást. Nem könnyű olvasmány, de garantáltan megváltoztatja egy életre az ember gondolkodását. Még felnőtt embertársainkat vagy akár magunkat is más megvilágításba helyezheti. Pedagógusoknak, gyermekvédelemben dolgozóknak, örökbefogadással foglalkozóknak, gyógypedagógusoknak kötelező (lenne), és sokat segíthet szülőknek, laikusoknak is, megérteni a gyerekek viselkedését, (intézményi) konfliktusait.

könyv
Forrás: Unsplash

Ez is érdekelhet

Érdemes alternatív iskolába íratnom a gyerekem, ha kicsit “problémás”?

Közeleg az ősz, és sok szülő számára nagy dilemma az iskolaválasztás, még akkor is, ha „átlagos” a gyerekük. De mi van akkor, ha valakinek még papírja is van arról, hogy csemetéje speciális nevelési igényű? Ha szeretnél többet tudni a témában, akkor olvasd el a cikkünket!