El Greco kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban Budapesten

2022. 11. 21.

A spanyol-krétai festő alkotásainak jelentős része megtekinthető a budapesti tárlaton. Ilyen jelentőségű El Greco kiállítás még nem volt látható Magyarországon.

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. A tárlatot 2022. október 28. és 2023. február 19. között lehet megtekinteni. A látogatók több mint félszáz alkotást nézhetnek meg a spanyol-krétai mestertől.

A Szépművészeti Múzeum birtokában alapvetően van öt darab El Greco-festmény, ezeken kívül pedig több mint negyven mű érkezett a fővárosba magán- és közgyűjteményekből, például a madridi Museo Nacional del Pradóból és a Museo Nacional Thyssen-Bornemiszából, a toledói Museo del Grecóból, a párizsi Musée du Louvre-ból és a londoni National Gallery is kölcsönzött alkotásokat.

El Greco: Az ötödik pecsét feltörése
El Greco: Az ötödik pecsét feltörése / Forrás: Wikipédia

El Greco elismertebb alkotásai is megtekinthetőek lesznek a múzeumban, mint a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Gallery-ből, az Idősebb Szent Jakab mint zarándok a toledói Érsekséghez tartózó San Nicolás de Bari-templomból, vagy szintén Toledóból, a Santo Domingo el Antiguo-kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárkép.

A műveket időrendben helyezték el a tárlaton, így a látogatókat végig vezetik azon az úton, amit a festő is bejárt. Megfordult olyan városokban, mint Velence, Róma vagy Toledo.

Ki volt El Greco?

Krétán, Kandiában (mai nevén Heraklionban) született 1541 körül, és Toledoban halt meg, 1614. április 7-én. El Greco a spanyol manierizmus legnagyobb alakja.

Katolikus vallású családban, jó körülmények között nőtt fel. Huszanhat évesen ment Velencébe, ahol Paolo Veronese, Tiziano és Tintoretto munkásságát tanulmányozhatta. 1566-ban már festőmesterként említik. Az 1570-es évek elején Rómában alkotott, majd 1575-76 körül Spanyolországba utazott. Valószínűleg Tiziano műhelyében is megfordult, és dolgozott II. Fülöp spanyol királynak.

A magánéletéről nem sokat tudni, élete jelentős részében anyagi gondokkal küzdött. A műveivel sosem volt elégedett, gyakran átdolgozta őket. A halálakor egyedül élt, Santo Domingo el Antiguo-templomban temették el, de anyagi viták miatt néhány év múlva kihantolták és ismeretlen helyre szállították a maradványait.

Borítókép forrása: Wikipédia

Forrás: Szépművészeti Múzeum