Barion Pixel Petőfi 200 – Pattanj fel a mozgó múzeumbuszra! – Coloré

Petőfi 200 – Pattanj fel a mozgó múzeumbuszra!

2022. 10. 04.

A Petőfi 200 elnevezésű programsorozat során számtalan módon kerülhetünk közelebb egyik legismertebb költőnkhöz. Ennek egyik módja a múzeumbusz, ami egy utazó kiállítás keretében viszi el ,,a költőt” több helyszínre országszerte.

Petőfi 200 néven keresztelték el azt az esemény- és programsorozatot, ami Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendeznek. A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása szeptember elsején indult el. Az első állomás Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös volt, de még számtalan több megálló fogja követni a következő jó pár hónapban. Nem csoda hát, hogy az utazó múzeum mottója a költő Dalaim című versének egy sora:

,,Átröpűlök hosszában hazámon.”

Petőfi 200 – A guruló múzeum

A kiállítás egy képzeletbeli utazás is egyben: 1845-ben szállunk fel Petőfi mellé, hogy az ő segítségével fedezzük fel a korszakot, amelyben élt és alkotott. Láthatjuk életének legfontosabb állomásait, ám ennek ellenére nem a költő életrajza a központi kérdés, hanem azok a döntési helyzetek, melyek őt, mint alkotót érték munkássága alatt. Ezek közé tartozik többek közt a családalapítás, a közéleti szerepvállalás és a társadalmi élet kérdése is.

A Petőfi 200 keretében számtalan programra számíthatunk, melynek egyike a guruló múzeumbusz
A Petőfi 200 keretében számtalan programra számíthatunk, melynek egyike a guruló múzeumbusz / Kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum

A gyűjtemény előre halad az időben, így elsőként Petőfi Sándor édesapjának, Petrovics Istvánnak a bárdját láthatjuk, és a Szendrey Júliától kapott ajándékon át a Pilvaxban használt biliárddákóig eljutunk élete végéig. A kiállítási tárgyakat egy-egy vers kíséri.

A jármű 2023 augusztusáig járja nemcsak Magyarországot, hanem az egész Kárpát-medencét. A buszra ezúttal nem kell jegy, ugyanis a kiállítás megtekintése mindenkinek ingyenes.

Nyitókép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum