Barion Pixel Újabb ifj. Vidnyánszky rendezés a Pesti színházban: Egy szerelem három éjszakája – Coloré

Újabb ifj. Vidnyánszky rendezés a Pesti színházban: Egy szerelem három éjszakája

2022. 12. 20.

Közel hetven évvel az eredeti darab bemutatója után újra Budapesten játsszák az Egy szerelem három éjszakája című zenés drámát, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Két fiatal szerelmes a háborút figyelmen kívül hagyva csak egymásért akar élni, de a kor közömbös az ember, a költészet, a szépség iránt, és elpusztítja őket. Hubay Miklós, Vas István és Ránki György elegáns könnyedséggel, részvéttel és humorral tudott beszélni egy “barbár” korról, annak minden betegségéről, és ez a legnagyobb lépés a gyógyulás felé.” – kecsegtet a Vígszínház honlapján az Egy szerelem három éjszakája című dráma színlapja. A darabot első magyar musicalként mutatták be 1961-ben a Petőfi Színházban (ma a helyén a Thália áll), majd a történetből filmet is forgattak, a legendás műben Venczel Vera, Tóth Benedek, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán és Darvas Iván szerepeltek.

A történet szerint Bálint, a költő (Ertl Zsombor) nem menekülhet a háború elől. Halála előtt a fronton összetalálkozik a „háromkirályokkal” (Gáspár – Kern András, Menyhért – Hegedűs D. Géza, Boldizsár – Lukács Sándor), akik később elviszik halálának hírét a szerelmének. Ám az utolsó versét, amit rájuk bízott, már képtelenek felidézni…

Egy szerelem három éjszakája
„A három királyok” a darab nyílt próbáján. Forrás: Vígszínház – Juhász Éva

Az előadás korrajz egy háborús világ elveszett ifjúságáról, a darab librettóját Radnóti Miklós sorsa és az a Vas István által fordított Apollinaire-vers ihlette, melyet a költő naplójában találtak. 

Az utóbbi években nemcsak színészként, de rendezőként is jeleskedő ifj. Vidnyánszky Attila így nyilatkozott az Egy szerelem éjszakájáról: „Venczel Vera mesélt nekem először a filmről, amelyben alig húsz évesen főszerepet játszott. A darabot olvasni különös, mulatságos volt, majd később megéreztem, hogy a mélyén van valami titokzatos, fájdalmas vízió az időről. Fiatalok beszélnek az elmúlásról. A célom megérteni, és az eredeti alkotókhoz hasonlóan úgy felöltöztetni a darabot, hogy pimaszul a mából szülessen meg.”

Egy szerelem három éjszakája
Forrás: Vígszínház – Juhász Éva

A bemutatóra december 17-én került sor a Vígszínház Pesti Színház játszóhelyén, jegyekért kattintsatok ide.

Borítókép: Vígszínház – Juhász Éva