Barion Pixel Minden Einstein agya körül forog a Pesti Színház hétvégén debütált előadásában, az Inkognitóban – Coloré

Minden Einstein agya körül forog a Pesti Színház hétvégén debütált előadásában, az Inkognitóban

2022. 10. 26.

Nem elég, hogy elhunyt a 20. század egyik legmeghatározóbb tudósa, Albert Einstein, még az agya is eltűnt a boncasztalról – ezzel a felütéssel indul Nick Payne Ingoknitó című kortárs drámája, amelyet itthon október 22-én mutattak be a Pesti Színházban mindössze négy kiváló színész – Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin – szereplésével. Sírva nevetős, egyúttal mellbevágó dramedy Szőcs Artur rendezésében.

Különböző szálakon futó cselekmény, négy színész, szívfacsaró végkifejlet. Nagyjából így jellemezhetnénk a Pesti Színház október 22-én debütált drámáját, az Inkognitót, amely Szőcs Artur rendezésében arra keresi a választ, vajon mi vagyunk-e a saját sorsunk alakítói, s ha igen, mennyit ér valójában az oly nagyra tartott racionalitás, s úgy egyáltalán: az élet. Az előadás idén még ma, azaz október 26-án, majd 30-án, november 19-én és 30-án, valamint december 3-án és 11-én lesz látható a Vígszínház kamaraszínpadán. 

Inkognitó, Pesti Színház, Domolky Dániel
Kovács Patrícia és Nagy Ervin a Pesti Színház új előadásában. Kép forrása: Domolky Dániel

Nick Payne és Einstein agya

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy Albert Einstein volt a 20. század egyik legismertebb tudósa: relativitáselmélete alapjaiban rengette meg mindazt, amit addig az időről tudtunk. 

Einstein nagy horderejű felfedezése kapcsán sokan feltették a kérdést: vajon miben rejlik a tudós zsenialitása? Erre a kérdésre keresi a választ Nick Payne Inkognitó című darabjának egyik főszereplője, Thomas Harvey, aki a Princeton Kórház patológusa volt a géniusz halálakor, s ő volt az, aki ellopta Einstein agyát. A boncasztalról persze. Ugyan az újságok hasábjain nagyjából itt ér véget a történet, ezzel az izgalmas felütéssel indul a darab, azaz azzal, mi történt Einstein agyával, s hogy kapcsolódik mindez egy memóriazavarral küzdő férfihez és egy megkeseredett neuropszichiáterhez? 

„Harvey mellett a történet másik főszereplője Henry, aki epilepsziával küzdött fiatal emberként, s ezért alávetette magát egy agyműtétnek, melynek következtében sérült a rövid távú memóriája: gyakran már szerettei egyszerű mondatai sem jutottak el hozzá. A harmadik szereplőnk Marta, egy neuropszichiáter, aki az ötvenes évei derekán még mindig saját identitását keresgéli, egyúttal amnéziás betegekkel foglalkozik” – nyilatkozta drámájának szereplőiről Payne. 

Inkognitó, Pesti Színház, Domolky Dániel
Az Inkognitó 3 színésze: Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin. Kép forrása: Domolky Dániel

Színészi kihívások a Pesti Színházban

Nem szokványos történettel találjuk szembe magunkat a Pesti Színház színpadán, s tény, hogy az előadás első felében erőteljes koncentrációt igényel a nézőtől, hogy eligazodjon a váltakozó karakterek között: a több mint húsz szereplős történetet ugyanis mindössze négy színész: Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin játsszák. 

Megkockáztatom, hogy mind a négyünk szakmai életének az egyik legnagyobb kihívása volt ezt a darabot próbálni a rengeteg karakter, illetve a darab érzelmi és időbeli ugrásai miatt. Van abban valami megejtő, hogy miközben az agy működéséről készítünk egy előadást, a saját agyunknak is komoly koncentrációs kihívást jelentett ez a próbafolyamat. Amiben Szőcs Artur rendezővel együtt igazi csapattá értünk

– nyilatkozta a darab kapcsán Kovács Patrícia.

„Az Inkognitó nem szokványos előadás. A szinopszis elolvasásakor rögtön megragadott, hogy nem pusztán egy szórakoztató történetről van szó, hanem tudományos és tanító jellege is van. A szálak felfejtése pedig nemcsak a nézőknek, hanem a színészeknek és nekem is nagy kaland” – mondta a darabbal kapcsolatos kihívásokról Szőcs Artur rendező. 

A szombaton debütált darab legközelebb ma este 19 órakor látható a Pesti Színház színpadán, jegyek ITT érhetők el. 

Borítókép forrása: Pesti Színház