Barion Pixel Összművészeti produkcióval csalogat az Átrium Filmszínház: jön a Dichterliebe – A tizenkét óriás című darab – Coloré

Összművészeti produkcióval csalogat az Átrium Filmszínház: jön a Dichterliebe – A tizenkét óriás című darab

2022. 10. 14.

Októberben két alkalommal is újra megelevenedik a Dichterliebe – A tizenkét óriás című összművészeti darab Horvát Lili rendezésében az Átrium Filmszínházban.

Nagy sikerű darabbal robbant ki minket otthonról az Átrium Filmszínház: az összművészeti produkcióban egyszerre elevenedik meg filmvásznon, színpadon és zeneileg a Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című mű október 14-én és 21-én. A világhírű zeneszerző, Schumann anyagából Balogh Máté Erkel-díjas, Junior Prima Díjas zeneszerző készítette a feldolgozást eredetileg a Danubia Zenekar számára, s ez alapján Horvát Lili rendezésével készült el az Átrium összművészeti darabja.

Átrium Filmszínház, A tizenkét óriás, Dichterliebe
Átrium Filmszínház október 14-én és 21-én játssza újra nagy sikerű Dichetliebe – A tizenkét óriás c. produkcióját. Kép forrása: Tamás Dorka, készítette:Felvégi Andrea

Horvát Lili elmondása szerint többen kérdezték már tőle a májusi előadásokat követően, vajon a mű során megjelenő filmjelenetek (amelyeknek Nagy Zsolt és Stork Natasa a főszereplői, őket egyébként a méltán nagy sikerű Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásban is láthattuk korábban) megtekinthetők-e külön is, ám a rendező szerint „ez a film kifejezetten az előadáshoz készült, csak annak részeként érvényes.

Kedvemre való a gondolat, hogy forgattunk egy körülbelül negyven perces anyagot, amely akár egy nagyjátékfilm részeként is megállná a helyét, de csak azok láthatják, akik eljönnek a Danubia Zenekar előadására.

Hasonlóképp nyilatkozott az összművészeti előadás értékéről Hámori Máté zenei vezető. „Régóta szerettem volna a kedvenc műfajaimat egy estén összehozni, így született a Dichterliebe ötlete is. A zene a lelke, a színház a teste, a film pedig az arca az előadásnak, ahol az egyes tagok képesek tökéletes összhangban, egymást erősítve működni” – nyilatkozta a műfajok együtt állásáról a karmester.

Átrium Filmszínház, A tizenkét óriás, Dichterliebe
Az Átrium Filmszínház új, összművészeti alkotása a kritikusok tetszését is hamar elnyerte. Kép forrása: Tamás Dorka, készítette: Felvégi Andrea

Külső és belső világ konfrontációja az Átrium Filmszínházban

A produkció során egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg a nézők szeme előtt, ez azonban nem egyetlen, megtörtént esemény feldolgozása, sokkal inkább belső történéseket vesznek górcső alá a szerzők: a külső és belső világ konfrontációja áll a mű fókuszában.

A zajos, májusi debütálást követően többen is elismerően nyilatkoztak a darabról: Molnár Szabolcs zenetörténész szerint „a 21. századi magyar film legszebb szerelmi története, mondhatnám, Szerelmes film.” Zsoldos Dávid zenetörténész, újságíró pedig úgy vélte, 

nemcsak formabontó, hanem szenzációs is

az előadás. 

A mű idén ősszel két alkalommal, október 14-én és 21-én lesz látható az Átrium Filmszínházban. A produkció Balogh Máté hangszerelésével, a Danubia Zenekar előadásában, Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével készült, a filmes jelenetekben pedig Boros Anna, Kőszegi Katalin, Nagy Zsolt, Venekei Mariann és Stork Natasa vesznek részt.

Az előadás nagyjából 90 percet vesz igénybe. További információk megtalálhatók az előadás Facebook eseményénél, jegyek 4.500-5.500 forint ellenében vásárolhatók meg.  

Borítókép forrása: Tamás Dorka,
A képet Felvégi Andrea készítette