Barion Pixel Új történettel bővült a Star Wars-saga: az Andor megmutatja, mi mindent áldozott fel az ellenállás a győzelemért – Coloré

Új történettel bővült a Star Wars-saga: az Andor megmutatja, mi mindent áldozott fel az ellenállás a győzelemért

2022. 10. 11.

Szeptember 21-én új Star Wars-sorozattal rukkolt elő a Disney+. Az Andor című szériában nyomon követhetjük a Zsivány Egyesből megismert Cassian Andor életútját, hogy megértsük, hogyan vált egy tolvaj az Ellenállás egyik leghasznosabb tagjává egy bagatell tulajdonságnak: a pimaszságnak köszönhetően.

A Mandalóri, Boba Fett könyve, Obi-Wan Kenobi, Andor. Nem mondhatnánk, hogy a Disney+-nál a véletlenre bízzák a nézettséget, hiszen a streaming-szolgáltatónál az elmúlt években olyan új, az eredeti Star Wars történetfolyamot kiegészítő sorozatokkal állnak elő, amelyek nemcsak megmagyaráznak egy-egy, a filmekből nagyvonalúan kifelejtett momentumot, hanem tovább is bővítik George Lucas monumentálissá duzzadó univerzumát. 

Ebbe csatlakozik most a szeptember 21-én három résszel indító Andor című sorozat, amely, az idővonalat tekintve a Zsivány Egyes című – egyébként nagy sikerű – film előtt játszódik öt évvel. (Közvetlen azelőtt, hogy a lázadók eljuttatják a Halálcsillag terveit Leia Organához.) A sorozat központjában a Dirty Dancing 2-ből megismert Diego Luna áll, akinek végtelenül jól áll Cassian Andor vakmerő karaktere, a szerephez növesztett szakállról nem is beszélve. 

Andor: a történet dióhéjban

Az Andor a Star Wars-univerzum talán legszomorúbb időszakában veszi kezdetét: a Galaktikus Birodalom mindent és mindenkit az irányítása alá vont univerzum-szerte, ez alól pedig lassacskán egyetlen bolygó sem képez kivételt. A Birodalom mindent elpusztít, ami csak útjában áll: erre a sorsa jut Cassian szülőföldje, a Kenari, így főhősünk hamar a Ferrixre kerül, ahol piti tolvajjá válik. 

Így keresztezi egymást az útja újra a Birodalom csapataival, Cassiannak azonban köze sincs az eredeti Star Wars történetek nemeslelkű ellenállóihoz – ahogy az első részből kiderül: bárkivel képes végezni, ha érdekei úgy diktálják. Főhősünk titokzatos segítője (Stellan Skarsgard) által hamar bekerül az Ellenállás frontvonalába, innentől kezdve pedig nincs megállás, ám a Zsivány Egyesből tudjuk: ennek a történetnek nem happy end lesz a vége. 

Andor, Star Wars, Zsivány Egyes
Az Andor a nagy sikerű Zsivány Egyes előzménytörténete. Kép forrása: Northfoto

„Mivel executive producerként is részt veszek a munkálatokban, a kezdettől fogva részt vettem a forgatókönyv körüli munkálatokban is. Fontos volt számomra, hogy megértsem, minek kell ahhoz történnie, hogy elkezdődjön Cassian »ébredése«” – mesélte a munkálatokról Diego Luna. 

A készítők

Nemcsak a szereplőgárda, hanem az Andor kapcsán felsorolt készítők nevei is bizakodásra adnak okot, hiszen az első három, már kiadott részt Toby Haynes rendezte. (Haynes neve egyébként a Doctor Who, Sherlock és Black Mirror sorozatok kapcsán lehet ismerős.) Hasonló nagyágyú Benjamin Caron is, akinek a neve csaknem az összes epizód kapcsán felbukkan – Caron többek között a Sherlock és A korona című sorozatok executive producereként és rendezőjeként is tevékenykedett már korábban. Persze nem feledkezhetünk meg az Andor „apjáról”, Tony Gilroy forgatókönyvíróról sem, akinek nem volt idegen Cassian karaktere – Gilroy volt ugyanis a Zsivány Egyes forgatókönyvírója is. 

A gárdát elnézve tehát kétség sem fér ahhoz, hogy ütős részeknek leszünk szemtanúi az Andorban, a kérdés maximum az, hogyan csűrik-csavarják tovább a már így is óriásira dúzzadó Star Wars-univerzum történetfolyamát. Az imdb-n 8,1-re (!) értékelt sorozat szeptember 21-től minden héten új részekkel jelentkezik a Disney+-on. 

Források: ITTITTITT
Borítókép forrása: Northfoto