Barion Pixel A pihentető áltudományos sorozat: 100 ember – Coloré

A pihentető áltudományos sorozat: 100 ember

2021. 09. 19.

Sokáig vívódtam, ajánljam-e nektek ezt a sorozatot. Végül azért döntöttem az igen mellett, mert számomra ez most az a darab a Netflixen, ami a leginkább felüdít, akármilyen fáradt is vagyok.

A 100 ember című sorozat alcíme: Az élet nagy kérdései. És a válaszok. Ez lényegében le is írja az epizódok tartalmát. Sztereotípiák érvényességét próbálják megállapítani kísérleti úton. Kiválasztottak 100 különböző korú, nemű, iskolázottságú, pénzügyi helyzetű, családi állapotú amerikai embert, akiken letesztelik az adott kérdést. Többnyire trükkösen: a résztvevők nem tudják pontosan, mit figyelnek éppen a viselkedésükben.

Ilyeneket például: igaz-e az, hogy vonzóbbnak látjuk azt, akinek jobb a humora, vagy jobban megbízunk-e abban, aki egyenruhát visel? Melyik korcsoport teljesít a legjobban a különböző feladatokban? Jobban vonzódunk-e azokhoz, akik hozzánk hasonlóan néznek ki? Jutalommal vagy büntetéssel lehet-e jobban motiválni az embereket?

Modellek
Kevesebb börtönbüntetést kap-e, akit vonzónak találunk? Igen! / Fotó: YouTube

Áltudomány? Igen

A dilemmám oka az volt, hogy a Netflix saját gyártású sorozata kifejezetten kevés pontot kapott az IMDB filmes értékelő portálon. Volt már arra példa, hogy nekem tetszett olyan film, amit itt lepontoztak, a mostani helyzet azért más, mert sok szempontból egyetértettem a kritikákkal.

Igen, nem nevezhető tudományosnak az a következtetés, amire a sorozat készítői jutnak az egyes részekben, hiába szólaltatják meg sokszor az adott témakör szakértőit is. Valóban sokszor elfogultak a film készítői, és előfordul, hogy „irányítják” az emberek véleményét. Az is nyilvánvaló, hogy 100 ember sehogyan sem tükrözheti vissza egy közel 330 milliós ország lakosainak véleményét.

Akkor mégis miért?

A 100 ember című sorozat hihetetlenül szórakoztató. Érdekesek a kérdések, vicces – és egyébként tanulságos is – az emberek viselkedése. A végkövetkeztetéssel pedig mindenki azt kezd, amit akar, szerintem egy lehetséges magyarázat, ami vagy igaz, vagy nem.

Egy nehéz nap után vagy egy borongós vasárnap délután nem vágyom kutatásokkal megalapozott tudományos fejtegetésre és reprezentatív mintára. Könnyed, derűs, esetleg kicsit elgondolkoztató sorozatot akarok, és a 100 ember pontosan ezt adja.

A sorozat előzetesét EZEN a linken megnézheted.

Nyitókép forrása: YouTube

/szelavi/napijo/a-pihenteto-altudomanyos-sorozat-100-ember/