Barion Pixel Tudjuk, hová mész idén nyáron – szabadtéri színpadok országszerte – Coloré

Tudjuk, hová mész idén nyáron – szabadtéri színpadok országszerte

2021. 07. 01.

Ugyan a 2020/2021-es rendhagyó, sok helyen csonka, nagyrészt online formában megtartott színházi évad véget ért, a nyár elindultával a szabadtéri színpadok viszont kinyitottak. A rendezvényekre vonatkozó korlátozások fokozatos megszűnésével rengeteg fővárosi és vidéki játszóhely tűzött műsorra előadásokat, a nézők legnagyobb örömére.

Mielőtt elmerülnénk a böngészésben és a jegyvásárlásban, ne feledjük csekkolni a helyszínek és események koronavírus-szabályzatát, hiszen a legtöbb helyre védettségi igazolvány szükséges.

A klasszikusok

Szegedi Szabadtéri
Forrás: szegediszabadteri.hu

A”szabadtéri” szóhoz sokunk fülében automatikusan kapcsolódnak, a “Szegedi” a “Városmajori” és a “Margitszigeti” kifejezések, hiszen ez a három színpad és rendezvény az évek alatt ikonikus névvé nőtte ki magát. Szegeden a varázslatos Dóm téri helyszín zenés darabjai mellett az újszegedi Erzsébet-ligetben is élvezhetjük az előadásokat, utóbbihoz a prózai darabokat párosította a szervezőgárda. A fővárosban Budán helyezkedik el a Városmajor park, ahol a közel ezer férőhelyes Városmajori Szabadtéri Színpad biztosít játszási lehetőséget különböző társulatoknak és színházaknak – például a Játékszín, az Orlai Produkciós Iroda, a Győri Balett és megannyi vidéki színház. Idén is lesz stand-up comedy, gyerekeknek szóló előadások és koncertek, vígjátékok, drámák és tragikomédiák is. Ugyancsak Budapesten, a Margit-szigeten is kinyitott erre a nyárra a szabadtéri, ahol nagyrészt koncertekből, bábjátékokból és matinékből áll majd a műsor, de érdemes böngészni az irodalmi séták repertoárját is.

Ódon falak, különleges helyszínek

Gyula
Forrás: gyulaihirlap.hu

A programfüzetet böngészve a több, mint hatszáz éves Gyulai Várszínházban Shakespeare-ből nem lesz hiány, de a művészetkedvelők Ibsen, Móricz és Szabó Magda műveit is láthatják életre kelni a színpadokon. Csányi Sándor „Hogyan értsük félre a nőket?” című nagy sikerű előadását Fehérvárcsurgóra is elviszi, méghozzá a patinás Károlyi-kastély udvarára. Fertőrákos Barlangszínháza is megér egy látogatást, ugyanis a helyszín egy egykori kőfejtőből alakult át kulturális ponttá, a felszín felett és alatt is vannak kiszolgáló egységei. Bent pedig a modern technika tárházával felszerelt színpad és színházi darabok széles skálája várja az érdeklődőket tavasztól őszig. Eger Agria Nyári Játékok elnevezésű rendezvénysorozata is hosszú múltra tekint vissza, melyen főleg az operettek és musicalek rajongói találhatnak kedvükre való programot. Az előadások a Líceum belső udvarán, a Kamara- és Gyermekszínházban és természetesen az egri várban kerülnek megrendezésre. Tokajról mindenkinek a borok és az egykori Hegyalja Fesztivál jut eszébe, nemrég azonban a Fesztiválkatlan nevű helyszín megszületésével egy új nevet is felírhatunk a listára.

A magyar tenger környékén

Kultkikötő
Forrás: kultkikoto.hu

Legnagyobb tavunk, a Balaton főleg nyáron tartogat temérdek látnivalót és programlehetőséget, legyen szó a klasszikus borozásról, strandolásról, hajókázásról, vagy éppen kulturális kikapcsolódásról. Az északi part gyöngye, Balatonfüred nyári programsorozata a Kisfaludy Színházi Nyári Esték nevet kapta, és az ország számos kőszínházának társulata látogat el ide egy-egy vendégjátékra. Ha már ott vagyunk Füreden, miért ne ugorhatnánk át a szomszédba részt venni Tihanyban a Belső-tó fölött magasodó szabadtéri játszóhely egyik előadásán. A néhai Bujtor István indította Tihanyi Szabadtéri Játékokon a fiatalabb és idősebb generáció, a magyar és külföldi közönség is megtalálhatja a számítását. Nagyon friss hír, hiszen nemrég volt a nyitóhétvégéjük, ugyanis a Szigligeti Vár aljában megszületett a Szigliget Várudvar nevet viselő kulturális helyszín. Gasztroplacc, koncertek, és hétvégi színházi előadások várják a nyaralókat a Badacsony szomszédságában. A déli part sem marad ki a jóból, Balatonlellén a hangzatos Lellei nyár nevet keressük, ha megnéznénk például a Pannon Várszínház előadásait vagy meghallgatnánk élőben Rúzsa Magdit. A Kultkikötőt nem kell bemutatni senkinek, a 2005-ben Balatonföldváron megnyílt szabadtéri színpad után idén már újabb négy helyszínből válogathatunk: rendezvényeket szerveznek ugyanis Balatonszárszón, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonytomajon is. Saját produkciókból sincs hiány, és vendégtársulatok játékában is gyönyörködhetünk.