Barion Pixel A Balaton legjobb borászatai – Coloré

A Balaton legjobb borászatai

2021. 06. 02.

Tudsz jobb belföldi hétvégi programot, mint egy bortúra? Nos, ha hosszasan gondolkoztál a válaszon, akkor valószínűleg nem, ez pedig azt jelenti, ideje alaposan megismerned a nyár legkedveltebb helyének, a Balatonnak a legjobb borászatait.

Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor pedig jó borok! Még összeválogatni is nehéz, annyi olyan borászat található a magyar tenger környékén, ami mindenképp megér egy próbát. Az északi és a déli parton is kóstolhatunk remek kreációkat, sőt, egyes helyekről olyan panorámát láthatunk, hogy kedvünk sem lesz továbbállni, pedig igazán érdemes, hiszen jó néhány balatoni település tartogat izgalmas italokat.

Csopak, Jásdi Pince

A 18. században épült pince és a hatalmas borászat látványos, kilátása kitűnő, hangulatos teraszán pedig megkóstolhatod azokat a borokat, amiket a lehetséges öt csillagból már néggyel minősítettek a Gault et Millau szerint, és amiért Borászok Borásza díjat is kaptak a pince tulajdonosai.

balaton borászat jásdi pince
Kép forrása: Instagram

frissTerasz, Badacsonytomaj

A hangulatos borterasz egyben rendezvényhelyszínként is funkcionál ahol vacsorázhatunk, meccset nézhetünk vagy bort kóstolhatunk. Igazi könnyed hangulatú borterasz ahová simán fürdőruhában is érkezhetünk. Érdemes kipróbálni az olaszrizling kínálatot. Sokak szerint Badacsony még mindig kicsit túlárazott vagy túlértékelt, de ha egyszer iszunk egy pohárral a frissTerasz italaiból, már rá is jövünk, hogy szó sincs erről, ráadásul a badacsonyi hangulat összehasonlíthatatlan mással. Arról már nem is beszélve, hogy ez a hely a fiatalok kedvence, egy pezsgő, bulizós, beszélgetős különleges borozó.

Frissterasz 1
Kép forrása: Instagram

Káli Kövek Borászat, Köveskál

A gasztrofalu közepén található, igazi hangulatos, raklapbútoros hely. A borok kiválóak, de szerencsére ez a hely sem veszi túlzottan komolyan magát, megkímélve a vendégeket a sztereotíp boros komolykodástól. Érdemes kipróbálni a chardonnay és a kéknyelű háziasításából készült Frizzantéjukat.

káli kövek
Kép forrása: Instagram

Istvándy Borműhely, Badacsonytomaj

Igazi romantikus terasz egy villa pincéjében a Badacsonyban. Istvándyék kiválóan értenek a kéknyelű pezsgőhöz, ami tökéletesen passzol egy naplementés vacsorához – ezzel mellélőni nem lehet ezen a teraszon. Jazzkedvelőknek kifejezetten érdemes ellátogatni, és ha egy vidám hangulatú borral kísérnénk az estét mindenképp próbáljuk ki a Kékderűt.

Istvándy borműhely
Kép forrása: Instagram

Kristinus Borbirtok, Kéthely

Ha már elegünk van a dohos pinceszagból és a klasszikus borászatokból, ellátogathatunk a Kristinus Borbirtokra, ami egy igazi hi-tech borászat, ahol a borok üvegfallal elválasztva készülnek a vendégtértől. Igazi fine dining hely ahol viszont akár az egész napot is eltölthetjük. Épp emiatt érdemes kipróbálni a Krisecco-jukat, ami egy könnyed gyöngyözőbor chardonnay, szürkebarát és sárgamuskotály keverékéből.

Kristinus borbirtok balaton
Kép forrása: Instagram

Válibor, Badacsonyörs

Viszonylag eldugott helyen található borászat, aminek a különlegessége, hogy nem csak kiváló borokkal de saját ételeit is megkóstolhatjuk. A járvány előtt is gyakran volt teltház és valószínűleg ez most is így lesz! Gyönyörű panoráma, távol a nyüzsgés zajától. Mindenképpen érdemes kipróbálni Váli Péter budai zöldjét.

Válibor borozó balaton
Kép forrása: Instagram

Borítókép forrása: Freepik