Barion Pixel Szarvasbőgés, ARC és bornapok – ide látogass el szeptemberben és októberben! – Coloré

Szarvasbőgés, ARC és bornapok – ide látogass el szeptemberben és októberben!

2021. 09. 18.

Mini programajánló azoknak, akik még nem tudják, merre visz az utuk a következő két hónapban.

A koronavírus-járvány árnyékában telik már több, mint másfél éve az életünk, de idén nyáron azért már szabadabban élhettünk, köszönhetően a lazításoknak és annak, hogy az oltást felvevők száma egyre csak nőtt. Ugyan a nyár végével elbúcsúzhatunk a vízpartoktól és a legtöbb zenei fesztiváltól, most jön még csak a java! Az ősz több száz változatos programot tartogat a kikapcsolódni, szórakozni, kulturálódni vágyók számára, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül az ország egész területéről.

Budapest Borfesztivál
Forrás: Budapest Borfesztivál

Szeptember

A szeptember egyet jelent a szürettel és a borral, így hazánkban nem kevés helyen rendeznek szüreti fesztiválokat és bornapokat. Például Szentendrén, Sághegyen, Balassagyarmaton, Kőszegen, Móron, Dunaföldváron, Nézsán, a szennai skanzenben, Drégelypalánkon, Tokaj-Hegyalján, Vácott és Balatonszemesen is találhatunk ilyen rendezvényt, felvonulással és borkóstolással szeptember utolsó, október első hétvégéjén. Ha a főváros felé tekintünk, ott pedig a budai vár ad majd otthont a Budapest Borfesztiválnak szeptember 23 és 26-a között. Maradjunk még kicsit Budapesten: az édesszájúak ezen a hétvégén a Bazilika előtti téren keressék az Édes Napok Csokoládéünnepet, és tizennyolcadikán startol majd a Budapest Táncfesztivál is, és tart egészen október 19-éig a Nemzeti Táncszínház termeiben. Idén is elstartol majd a Word Press Photo kiállítás, amit október végéig a Nemzeti Múzeumban mutatja majd meg az elmúlt, mozgalmas és nehéz év legjobb sajtófotóit. A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is a Bikás-parkban kereshetik majd az érdeklődők a kreatív alkotásairól híres ARC-kiállítást, ami már a 21. lesz a sorban. Szeptember 24-25-én rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, ami családos programnak, randinak sem utolsó, és országszerte rengeteg helyszín készül érdekes előadásokkal, laborbejárásokkal, kísérletekkel, tudományos bemutatókkal az ingyenes eseménysorozatra.  A természetbarátoknak a Pilisi Parkerdő által szervezett, kora esti szarvasbőgés-túrákat ajánljuk, ahol fültanúi lehetnek a gímszarvasok párzási időszakának, de akár szarvasviadalokat is elcsíphetnek. Székesfehérvár Csónakázó-taván szeptember 25-én rendezik meg a Sárkányhajó-fesztivált, ezzel zárul majd a versenyszezon ismét, ahol amatőr és profi csapatok is részt vesznek majd. Szeged ad otthon a Szent Gellért Fesztiválnak szeptember 21-től, amely egy nemzetközi szintű hangversenysorozat Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében. Pécs pedig az ország első fényfesztiválját hozza el számunkra szeptember 30-a és október harmadika között, a tavalyról idénre halasztott, monumentálisnak ígérkező Zsolnay Fényfesztivál keretein belül „fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák”.

Október

Ugyan szeptember végén kezdődik, de októberbe is jócskán belelóg a Budapesti Őszi Fesztivál, amely a kortárs művészetek iránt érdeklődőknek tökéletes választás, itt lehet válogatni a zenei, színházi, és másfajta programok közül. Azoknak, akik sokat gondolnak a hasukra, azoknak a DiningCity Országos Étterem Hetet ajánljuk október 1-től 10-ig, ahová érdemes majd asztalt foglalni a résztvevő vendéglátóegységekbe. A hónap végén pedig érdemes lesz délkelet felé venni az irányt, hogy odaérjünk a Csabai Kolbászfesztiválra, ami a nevében is szereplő hungarikum köré épülő háromnapos rendezvény lesz, a vírushelyzet miatt kis módosításokkal. Szeptemberhez már írtuk a borfesztiválokat, azonban ha valaki inkább sörös, akkor neki találták ki az október másodikai Nyitott Főzdék Napját. Ezen a szombati napon a kisüzemi sörfőzdék tárják ki kapuikat a látogatók előtt országszerte, és nem csak inni, hanem enni és otthonra feltankolni is lehet majd. Bár már egészen köztudott, de sokan még nem tudják, hogy nemzeti ünnepeinken – így október 23-án is – ingyenesen látogatható rengeteg múzeum időszakos és állandó kiállítása, így ha eddig nem jutottunk el egy-egy áhított tárlatra, itt az idő! Ha már múzeum: egészen november 11-ig tart majd a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja, mely „célja rávilágítani arra, hogy a kulturális intézmények, és ezen belül is a múzeumok miként tudnak az egészség, azaz a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni”. Ez az esemény az egész országra kiterjed, itt keresgélhettek a programok között. Szeretitek a régi autókat, motorokat, a retró közlekedési eszközöket? Akkor irány október 8-10 között a Magyar Vasúttörténeti Park, hogy részt vehessetek a Budapesti Oldtimer Show-n!