Barion Pixel Nem tudsz te semmit, Havas Jon! Vagy mégis? – Isten éltesse Kit Haringtont! – Coloré

Nem tudsz te semmit, Havas Jon! Vagy mégis? – Isten éltesse Kit Haringtont!

2021. 12. 26.

Kit Harington tipikusan az a színész, aki már gyermekkorában is a rivaldafényre vágyott. Szinte elsőre szerencséjére volt, hiszen Havas Jon karaktere hamar Hollywood csúcsára repítette. Kit a mai napon ünnepli 35. születésnapját, ennek apropóján pedig sorra vesszük eddigi eredményeit és életének főbb eseményeit.

„Mi, férfiak soha nem beszélünk arról, hogy érezzük magunkat, mert az a gyengeség jele. Egy hallgatag, hősies embert alakítva úgy érzem, hogy ezt a fajta szerepet már nem szeretném többet eljátszani, mert a világ megérett arra, hogy többet lásson belőlünk”– nyilatkozta Cristopher Catesby, ismertebb nevén Kit Harington a The Telegraph-nak 2020 szeptemberében. A színésznek ugyan a Trónok harca és Havas Jon karaktere hozta meg a világhírt, ám azon szerencsések közé tartozik, aki igen hamar ki tudott bújni a tíz évig játszott, signature szerepből. 

Elcsépelt frázis azt írni, hogy Harington már gyermekkorában is színész szeretett volna lenni, de esetében valóban így van. Egyedül az újságírás gondolatával kacérkodott még a pályaválasztás kapcsán, míg végül színészi ambíciói mindent felülírtak. A brit származású színész Deborah Jane drámaíró és Sir David Harington gyermekeként látta meg a napvilágot 1986. december 26-án. Érdekesség, hogy édesapja felmenői révén kapcsolatban áll a brit királyi családdal, hiszen egyik dédapja Károly király volt. A sors furcsa fintora, hogy édesanyja rokoni szálai viszont a puskaporos összeesküvés szervezőihez fűzik (akik egy merényletben meg akarták ölni I. Jakab királyt, Írország, Anglia és Skócia uralkodóját). Valószínűleg a többszörös érintettségnek köszönhető, hogy 2017-ben elvállalta a Lőpor (Gunpowder) című minisorozat főszerepét, amelyben Robert Catesbyt,a merénylet kitervelőjét alakította. 

Visszatérve az alapokhoz: Kit már középiskolás évei alatt is számos színdarabban megcsillogtatta tehetségét, az érettségi után pedig csatlakozott a tekintélyes Royal Central School of Speech and Drama londoni egyetemhez, ahol 2008-ban diplomázott. Míg más színészek ezt követően évekig keresik a lehetőséget, hogy berobbanjanak a show businessbe, addig Kitre hamar rákacsintott a szerencse: 2011-ben megkapta a Havas Jon szerepét. „Az fogott meg a történetben, hogy sok más műsorral ellentétben a GOT (Game of Thrones, azaz Trónok harca angol rövidítése) a színtiszta eredetiség megnyilvánulása” – nyilatkozta a műsorról. 

Havas Jon figurája rengeteg kihívást tartogatott számára színészként és emberként is. Legfőképpen akkor kezdett ránehezedni karakterének súlya, amikor a harmadik évadot követően már nemcsak szimpla mellékszereplőként szerepelt a műsorban, hanem főszereplővé lépett elő. Ennek következtében az alkoholhoz nyújt, hogy kezelni tudja a stresszt. Végül 2019-ben, a GOT forgatása után egy connecticuti rehabilitációs intézménybe vonult, hogy megszabaduljon démonjaitól. Mégis, elmondása szerint rengeteget köszönhet karakterének, legfőképp szerelmét, Rose Leslie-t, akit a sorozat kapcsán ismert meg.

Kit Harington, Rose Leslie, GOT
Rose Leslie és Kit HaringtonKép forrása: Northfoto

„Leginkább Rose-zal szerettem együtt dolgozni, hiszen rengeteget tanultam tőle. Kezdettől fogva érzékelhető volt közöttünk a kémia, ami aztán a forgatásokon kívül is megmaradt” – mondta. 2016-ban vállalták fel hivatalosan is kapcsolatukat, majd 2017-ben házasodtak össze Skóciában. Házasságkötésükről egyébként klasszikus módon jelentették be: egy skót lap hasábjain adtak hírt róla először. 2020-ban került napvilágra az örömhír, hogy megfogant első gyermekük, akinek eddig csak neme (fiú) derült ki, ám nevét továbbra sem fedték fel a nagyérdemű előtt. 

Harington – feleségén kívül – még a Catelyn Starkot megformáló Michelle Fairley munkáját emelte ki ugyanebben az interjúban. Mint mondta, ugyan a színésznővel csak egyetlen jeleneten osztoztak (amikor Havas Jon elköszön az élet-halál között fekvő Brantől, mert elindul az Éjjeli őrségbe), mégis nagy hatással volt rá, ahogy Michelle felépítette a szerepet. Elmondása szerint a nyolc évadot megért sorozat legsokkolóbb élménye mégis saját halála, majd feltámadása volt. „Furcsa volt, mert a forgatókönyvírók általában fel szokták hívni azokat, akik meghaltak a sorozatban, hogy megköszönjék a munkájukat. Engem viszont nem hívtak. Mielőtt megkaptam a következő évad forgatókönyvét, félrehívtak és közölték, hogy fel fogok támadni. Nem nagyon jutottam szóhoz.” 

Kit Harington, Rose Leslie, GOT
Kép forrása: Northfoto

Kit Harington maradt, és vele együtt Jon Snow is, hogy aztán egy késszúrással keresztülhúzza a másik főszereplő, Daenerys Targaryen számításait. Az olvasópróbáról készített felvétel azóta körbejárta a világsajtót, melynek végén jól látszik, hogy Harington sokkot kapott a történet váratlan fordulatától. Havas Jon megformálásáért egyébként kétszer Primetime Emmy-díjra, egyszer pedig Golden Globe-ra jelölték. 

Kit a Trónok harca mellett sem tétlenkedett, hiszen 2012-ben szerepelt a Kinyilatkoztatás (Silent Hill: Revelation 3D) című természetfeletti horrorfilmben, ám a várakozásokkal ellentétben az alkotás nem nyerte el sem a közönség, sem a kritikusok tetszését. 2014-ben játszott A hetedik fiú, 2015-ben a 7 nap a pokolban című alkotásokban. Mivel egyre többet nyomott a neve a latban, így sorozatbeli partnerével, Emilia Clarke-kal a D&G divatház The One illatának népszerűsítésére is felkérték. 

A Trónok harca végül 2019-ben ért véget, Harington pedig megnyirbált öntudattal, ám annál gazdagabban hagyta ott a showt: a nyolcadik évad végére 11,6 millió dollárt keresett. Azóta többször is kérdezték a folytatásról, és ő mindannyiszor elmondta, hogy nagyon szívesen dolgozna együtt David Lynch rendezővel (többek között ő volt az 1984-es Dűneadaptáció direktora), ám mindezidáig ez nem jött össze. Helyette egy új világba vetette bele magát, hiszen felbukkant a Marvel univerzum következő ciklusának második filmjében, az Örökkévalók (Eternals) című alkotásban. A fan oldalak szerint Haringtont nem most láttuk utoljára ebben a szerepben, hiszen a film végén látható postcredit-scene alapján ő fogja alakítani a (képregényekből ismerős) Fekete Lovagot. 

Kit Harington, Örökkévalók, Jon Snow
Kit Harington színésztársai körében az Örökkévalók című film Római premierjén idén összelKép forrása: Northfoto

Kit Harington nemcsak kiváló színész, hanem szerencsés férfi is, hiszen szinte elsőre olyan szerepet tudhatott magáénak, akiért milliók szorítottak évről évre. Ugyan a sorozatban karaktere nem nyerte el méltó jutalmát, reméljük, Harington szerencséje és tehetsége még sok-sok évig kitart. Isten éltesse sokáig Észak egyetlen, igaz királyát, az immár 35 éves Kit Haringtont! 

Borítókép forrása: Northfoto