Barion Pixel A Süsü sem eredeti? Bergendy, George Harrison, Ed Sheeran, és napjaink legviharosabb plágiumbotrányai – Oldal 2 – Coloré

A Süsü sem eredeti? Bergendy, George Harrison, Ed Sheeran, és napjaink legviharosabb plágiumbotrányai

2023. 04. 23.

Horányi Juli szerint Rúzsa Magdi áprilisi Elmegyek című klipje túl sok részletben hasonlít az ő, februárban közzétett videóklipjére, ami a Sebzetten című dalához készült. Rúzsa reagált a vádakra, a csatározás pedig jelenleg Facebook-bejegyzésekben és TikTok-videókban folyik – a sors fintora, hogy pont a szerzői jogok világnapja (április 23-a) körüli napokban. Arról persze szó sincs (eddig), hogy jogi következményei lennének a dolognak, de ennek apropóján megnéztük, hogy milyen hasonló szerzői jogi vagy épp plágiumvitákra került már sor az elmúlt évtizedekben.

Ed Sheeranre rájár a rúd

Úgy tűnik, mintha szokássá válna híres énekeseket beperelni azért, mert egyik-másik daluk emlékeztet egy kevésbé ismert előadó szerzeményére, és sokan úgy vélik, hogy utóbbiak így akarnak nevet szerezni maguknak. Akárhogy is van, napjaink egyik legnépszerűbb énekesét, Ed Sheerant az utóbbi időben kétszer is plágiummal vádolták. Az egyik ügyet megnyerte, a másikban még nem született ítélet.

Egy ízben a 2017-es Shape Of You miatt kellett bíróság elé állnia, mert Sami Chokri és Ross O’Donoghue dalszerzők azzal vádolták meg, hogy a sláger 2015-ös Oh Why című daluk koppintása. A tárgyalást vezető bíró Sheerannek adott igazat, mondván, „sem szándékosan, sem pedig tudat alatt” nem másolta le a dalt, hiába hasonlít a Shape Of You-ban ismétlődő „Oh I” a másik szám „Oh Why”-aira. „Olyan kevés hangot és még kevesebb akkordot használnak a popzenében, és véletlenek pedig történnek. Ha naponta hatvanezer dal jelenik meg a Spotify-on, az évi 22 millió dal, miközben csak 12 hangjegy áll rendelkezésünkre” – érvelt az énekes a véletlen mellett.

A másik ügy, ami miatt főhet a feje, egy szintén népszerű dalával, a Thinking Out Louddal kapcsolatos, melynek egyes részeit Marvin Gaye Let’s Get It On című szerzeményéből kölcsönözte, jogellenes módon. A Gaye-életmű örökösei évekkel ezelőtt nyújtották be a keresetet Sheeran ellen, és százmillió dollár követelnek a zenésztől, akinek ügyvédjei azonban azt mondják, hogy a szóban forgó részletek közkincsnek számítanak, ezért nem indokolt a követelés. Az ügy végére azóta sem került pont, hallgassátok meg, szerintetek kinek van igaza?

A first ladyk hasonlóan gondolkodnak?

Bár a legnagyobb hírverést a zenei világban elkövetett plagizálások szokták kapni, mondanunk sem kell, hogy a szerzői jogokat más szakmákban is nagyon komolyan veszik, csak a publikum a legfeltűnőbb esetekről szokott értesülni. Ilyen volt Melania Trump egyik beszéde 2016-ból, melyet férje választási kampányának keretein belül, a republikánus jelölőgyűlésen mondott el, és amelynek leginkább személyes részei igazából elődje, Michelle Obama nyolc évvel korábbi beszédéből származtak. Melania Trump a beszéd előtt azt mondta a CBS-nek: „Én írtam… egy kis segítséggel.” Nos, lehet, hogy a kis segítség alatt az előző first ladyt értette, mert számos mondat szinte teljesen megegyezett azzal, amit Mrs. Obama mondott el annak idején. A Vox videója jól szemlélteti, melyek voltak ezek a részletek:

Nem a hasonló üzenettel van a gond – a kemény munka, az értékek átadása a következő generációknak és így tovább – hanem azzal, hogy Mrs. Trump beszédének írója teljes mondatrészeket és szófordulatokat emelt át a másik beszédből. Valószínűleg ezért ismerték fel jó néhányan a problémát és lett belőle hír. Az ügyet később egyik fél sem kommentálta, így nem lett klasszikus szerzői jogi balhé, Mrs. Obama sem kiáltott plágiumot, így az egész inkább csak megmaradt egy mulatságos sztorinak.

Borítókép forrása: Jeff Kravitz / Getty Images