Barion Pixel Ma van a méhek világnapja: vigyázzunk rájuk – Coloré

Ma van a méhek világnapja: vigyázzunk rájuk

2023. 05. 20.

A méhek nagyon fontosak a bolygónk és az élet szempontjából. Elengedhetetlen szerepet játszanak a körforgásban, a beporzásnak köszönhető rengeteg virág és gyümölcs érése. A tudósok már régóta kongatják a vészharangot, amiért egyre kevesebb méh létezik a világon.

Nekem fóbiám van velük szemben, pláne a darazsakkal szemben, ezért talán sokkal jobban érzékelem, hogy mennyire kevesen vannak már. Még gyerekkorom nem tudtam úgy az utcára lépni, miután beköszöntött a jobb idő, hogy ne láttam volna méheket, manapság csak elszórtan találkozni velük, ami óriási probléma a Földünknek. Most viszont összeszedtünk néhány dolgot, amit valószínűleg nem tudtál a méhekről.

1. Csak a nőstények csípnek

Csak a nőstények tudnak csípni, a hímek nem képesek rá, tehát, ha megcsíp egy, az valószínűleg egy dolgozó lesz. A méhkirálynők is képesek csípni, de a kaptár közelében maradnak, ezért nagyon ritkán fordul elő.

méh
Kép forrása: Pexels / Pixabay

2. Egy kaptár, több tízezer méh

A méhészek különféle módszereket dolgoztak ki a kaptárban lévő rovarok számának becslésére. Mindenesetre tipikusan körülbelül 50 000 dolgozója lehet egy családnak, de elfordulhat 20 000 és 60 000 közötti szám is.

3. Született matematikusok

A kaptárban teljesen azonos méretű sejteket építenek, amelyekben a nektárt gyűjtik össze, de képesek kiszámolni a távolságot, a szögeket és azt is tudják, hogy a Föld gömbölyű! 

4. Rengeteg virágot látogatnak meg

Egy kirepülés alkalmával általában 50-1000 virágot keresnek fel – ez a szám a növények nektármennyiségétől függ. Egy-egy begyűjtő út nagyjából 35 percig tart, amelynek 70 milligramm nektár az eredménye. Éppen ezért kb. kétmillió virágra van szükség egy kg méz elkészítéséhez.

5. Könnyen megjegyzik az utakat

Hihetetlen memóriájuk segít nekik megtalálni a virágokat és visszajutni a kaptárba. Emlékeznek a kaptárok körüli tájelemekre, például csatornákra és utakra. Amikor egy ismeretlen területre repülnek, megvizsgálják tájelemeket és összehasonlítják az ismert tájjal, és ezek mentén repülve keresik a hazautat. Képesek az útvonalakat is rögzíteni, így, ha egy virágmezőt találnak, könnyen megtalálják az utat vissza, ugyanabba a kaptárba. 

6. A kolónia tagjai

Királynő: Egy királynő irányítja az egész kaptárt. Az ő feladata, hogy lerakja a petéket, vagyis a kaptár következő generációját. A királynő olyan kémiai anyagokat termel, amelyek irányítják a többiek viselkedését.

Dolgozók: mind nőstények, szerepük táplálékot keresni (virágpor és nektár), a kaptár felépítése és védelme, a levegő tisztítása és keringtetése a szárnyak verdesésével. A dolgozók az egyetlenek, akiket a legtöbben látnak repülni a kaptáron kívül.

Herék: Ezek a hím méhek, és az a céljuk, hogy párosodjanak a királynővel. Tavasszal és nyáron minden kaptárban több százan élnek. De amikor jön a tél, a kaptár túlélő üzemmódba kapcsol, a heréket pedig elűzik és meghalnak.

7. Tánccal kommunikálnak

A táncuk rengeteg információt tartalmaz. Tájékoztatja a társakat a táplálék helyéről, irányáról, távolságáról és még a minőségéről is. Ha egy méh talál egy virágmezőt, akkor hazatérve táncolni kezd a többieknek, és a tánc irányával és ritmusával információt ad át arról, hogy hol található a virágmező és milyen messze van.

8. Királynőválasztás

Ha egy királynő elpusztul, a dolgozók új királynőt hoznak létre úgy, hogy kiválasztanak egy fiatal lárvát, és etetik egy speciális táplálékkal, amelyet méhpempőnek neveznek. Ez lehetővé teszi, hogy a lárva termékeny királynővé fejlődjön.

méh
Kép forrása: Pexels / Pixabay

9. 25 km/órával repülnek

Körülbelül 25 km/h sebességgel repülnek, és másodpercenként 200-szor csapnak a szárnyukkal.

10. Elképesztő a szaglásuk

Minden méh 170 szagreceptorral rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagyon komoly szaglásuk van! Ezt használják a kaptáron belüli kommunikációra és a különféle virágfajták felismerésére, amikor táplálékot keresnek. Ezenkívül öt szemük és hat lábuk van.

Forrás: Nasa.gov, Buzz about Bees, Nat Geo Kids, Doktorméz, BeoBee Méhészet

Borítókép forrása: Pexels / Pixabay