Magyar mozi a világ ötven legkülönlegesebb filmszínháza között

2021. 03. 05.

Nagyon hiányoznak nekünk a mozik, és szemmel láthatólag a TimeOut magazin szerkesztői is így vannak ezzel. Nemrég ugyanis összegyűjtötték Földünk 50 legszebb filmszínházát, és láss csodát, a cikknek magyar érdekeltsége is van!

A mozilátogatás mindig nagy élmény, főleg akkor, ha egy korántsem hétköznapi intézmény falai közé juthatunk be.

Az ötvenes toplista a TimeOut szerkesztőinek szubjektív véleményét tükrözi, de átböngészése után a mi állunk is leesett, hiszen sok olyan egyedi és gyönyörű filmszínház van szerte a világon, aminek létezéséről nem is tudtunk – kivéve persze az előkelő tizedik helyet elfoglaló Puskin Mozit. Íme hát a mi válogatásunk az ötvenes listából!

Tivoli Cinema, Bath

tivoli
Forrás: tivolicinemas.com

Előkelő, múlt századi stílusban pompázó és lenyűgöző – ezek a szavak jutnak eszünkbe a 2018-ban megnyitott Tivoli belsejét elnézve. A boutique stílusú hely nemcsak moziként, hanem bárként és étteremként is funkcionál, és az elegáns enteriőrnek köszönhetően az ember szégyellne farmerban beugrani megnézni egy filmet. Plüss ülőhelyek, lámpákkal díszített kis asztalok és különleges menüsor fogadja az odalátogatót, aki borsos összegekért ugyan, de különtermet is bérelhet magának.

Kino International, Berlin

kino_international
Forrás: kino-international.com

A hatvanas években megnyitott Kino International legalább három évtizeden keresztül az egykori Kelet-Németország fő premierhelyszíne volt. Az egyetlen, hatszáz fő befogadására alkalmas, fa mennyezetű teremmel rendelkező mozi napjainkban is nyitva áll (mármint amikor nincs zárva a koronavírus miatt). Az épületen a kommunista építkezés jegyei fedezhetőek fel, és a homlokzaton mindig az épp vetített film kézzel festett plakátja látható.

L’Odyssée, Strasbourg

lodyssee
Forrás: cinemaodyssee.com

A világ legrégebb óta üzemelő filmszínházai között tartják számon a neoklasszicista L’Odyssée-t, mely 1913-ban nyitotta meg a kapuit. Mivel Franciaország ekkor német fennhatóság alatt állt, a mozi megnyitásakor a Union Theater nevet kapta a berlini Alexanderplatzon található épületre utalva. Mint tudjuk, a későbbi években aztán a franciák országukkal együtt visszaszerezték, 27 éve pedig egy nonprofit szervezet tulajdonában van, akik főleg az európai filmművészet remekeit tűzik műsorra. Odabent aranyöntést, piros plüssborítású székeket és díszes páholyokat találunk.

Studio 28, Párizs

studio28
Forrás: cinema-studio28.fr

Aki látta az Amélie csodálatos életét, annak biztos, hogy nem idegen a Studio 28, hiszen itt forgatták a mozis jelenetet. Nyitásának éve a nevében is szerepel, az első levetített film pedig Abel Gance némafilmje, a Napoleon volt. A francia főváros Montmartre-negyedében található avantgárd épület nemcsak moziként funkcionált, hamar a különböző művészek találkozóhelyévé vált, híres törzsvendégei közé tartozott Chaplin, Dalí, Cocteau és Buñuel is. Manapság zenés esteket és kiállításokat is tartanak a ház kertjében, és honlapjukon külön ajánlják fogyasztásra a büfé édes és sós pitéit.

TCL Chinese Theatre, Los Angeles

tcl
Forrás: tclchinesetheatres.com

A világ talán legismertebb mozija ez a Los Angelesben található, kínai pagodára emlékeztető műremek, mely 1927-ben nyitott meg. Ez volt az első a filmszínházak között, ami légkondival rendelkezett, és 1977-ben elsőként itt volt látható a legendás trilógia első része, a Csillagok háborúja. Sid Grauman fejéből pattant ki a monumentális kínai stílusú épület megépítésének ötlete, csakúgy, mint az onnan nem messze található Egyptian Theatre, ami – nevéből kiindulva – az egyiptomi piramisok jegyeit viseli magán. Körülbelül kétszáz hollywoodi híresség aláírása, kéz- és talplenyomata található betonba öntve a mozi előcsarnokában, és a Chinese Theatre az évtizedek során rengeteg sztárt látott vendégül kézzel festett plafonja alatt a filmjeik bemutatóin. 2013-ban a filmszínház vásznát IMAX -vászonná alakították ét.

The Labia Theatre, Fokváros

labia
Forrás: thelabia.co.za

A Tábla-hegy lábánál fekszik a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosának eme apró ékköve, mely az ország legrégebbi indie mozija, és amely jó érzékkel ötvözi a modern technikákat a régebbi kor bájával. Ha nem online, akkor a mozi előtti kis bódéban szerezhetjük megy a jegyeinket, melyekkel független filmeket és régi alkotásokat egyaránt megtekinthetünk. A mozi 1949-ben Labia hercegnő által került megnyitásra, és eredetileg a mellette található olasz nagykövetség bálterme volt, majd színház lett belőle. Az utóbbi negyven évben üzemel filmszínházként, a vetítésen kívül teraszán és bárjában is várja az érdeklődőket.

Puskin Art Mozi, Budapest

puskin
Forrás: Puskin Mozi

Fővárosunk nincs híján a művészmoziknak, így aki nem szeretne plázában mozizni, az több opcióból is válogathat, az egyik ilyen az Astoria és a Ferenciek tere között található Puskin. Elődje a Magyar Világ kávéház volt, majd 1926-ban Fórum mozi lett belőle, és hamarosan Budapest egyik legelőkelőbbje, köszönhetően a csillároknak, szobroknak. Megnyitásakor még csak egy óriási vászna volt, ami előtt több, mint hatszáz ember fért el, 1998 óta három, 2013 óta pedig öt teremmel büszkélkedik, melyek a Metropolis, Amarcord, Annie Hall, Mephisto, és Körhinta neveket viselik. Aki járt már a Puskinban, tudja, hogy a látogatás a mozik hőskorába repít minket vissza.