Barion Pixel Levél Mickey egérnek – Gyermekkorunk sztárja 95 éves – Coloré

Levél Mickey egérnek – Gyermekkorunk sztárja 95 éves

2023. 11. 18.

Mickey egér fogalom. Bár ma már kevés rajzfilm készül vele, ő sosem szűnik meg létezni, hiszen az egész Disney-birodalom őrá épült. 1928. november 18-án kelt életre, és azóta is köztünk van.

Kedves Mickey!

Bár amerikai vagy, bátorkodom magyarul írni neked. Tudom, hogy nem okoz neked problémát, mert beszéled a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek nyelvét.

Nem voltál azonban mindig egy kedves kisegér! 1928-ban, az első filmjeidben még meglehetősen bosszúálló személyiséged volt, olyannyira, hogy még Minnie-t is bántottad, amikor nem akart megcsókolni téged. Nézd csak:

Remélem, nem veszed a szívedre, hogy szembesítelek korai jellemhibáiddal, annál is inkább, mert hamar megváltoztál: rendkívül kedves lettél, és így hamar szert tettél barátokra is! 1930-ban már kutyád is lett, mégpedig Plútó, aki a mai napig hű társad. 1932-ben megismerted Goofy-t, majd két évre rá csatlakozott hozzátok Donald, és így már egy nagy baráti társasággá alakultatok. Volt, hogy költöztettetek, és olyan is előfordult, hogy a három muskétássá lettetek! Idővel viszont jöttek a nők: Donaldnak Daisy, neked pedig Minnie lett állandó partnered. Így lettél magányos egérkéből szép lassan egy baráti társaság központi tagja.

Kezdetben nem sokat beszéltél, de ha mégis, akkor nem más, mint szülőatyád, Walt Disney adott hangot a szádba. 1937-ig majdnem száz rövid kis filmecske készült veled. Neved szinte eggyé vált a Disney-vel, és a sziluetted mindenhol ott látható, ami ehhez a céghez köthető.

Rengeteg játékon és egyéb különböző tárgyon szerepelsz! A kilencvenes években a gyorséttermekben kapott ajándékokból például össze lehetett rakni egy Mickey egeret. Négy részből állt, és szó szerint évtizedekig vadásztam a fejedre: pár éve bukkantam rá az interneten, így a több, mint két évtizedig tartogatott tested teljessé vált!

Volt egy memóriajátékom is: Disney-s karakterek voltak benne, de ki volt a dobozán? Naná, hogy te! Matricák, kulcstartók, ágyneműhuzatok: szinte az egész gyerekkoromban jelen voltál.

Mickey egér volt a főszereplő a memóriás dobozon is / Fotó: Karsa Tímea
Mickey egér volt a főszereplő a memóriás dobozon is / Fotó: Karsa Tímea

Én a ’90-es években megismert formádat szerettem leginkább – nyilvánvalóan azért, mert ez volt az első, amit megismertem. Sok változáson átmentél azonban, nemcsak jellemileg, hanem fizikailag is! A pálcika-végtagokat felváltották a vastagabb lábak, és idővel a szemed is sokkal kidolgozottabb lett: egyre inkább láthatóvá vált a lelked.

,,Lelkem nekem? Dehát rajzfilmfigura vagyok!” – szinte hallom a magas hangodon érkező választ.

Atyád, Walt Disney ebben is páratlan volt. Valóban lélekkel töltötte meg a figuráit! S talán azért vagy még mindig ilyen fontos Mickey, mert te valóban Disney hőse vagy, aki az ő fejéből pattant ki. Nem voltak, akik beleszóltak volna, vagy olyanok, akik elképzelték helyette. Az övé voltál, és ránk hagyott téged.

Mickey egér nem egy közönséges egér, hanem Walt Disney földi helytartója / Kép forrása: Pixabay
Mickey egér nem egy közönséges egér, hanem Walt Disney földi helytartója / Kép forrása: Pixabay

Szerencsére a jelenlegi Walt Disney cég a szívén viseli a sorsodat, és eszük ágában sincsen eltemetni téged. Nemrégiben volt százéves a Disney, aminek alkalmából egy rövidfilm készült. Ebben te hívtad össze egy közös képre a többieket, és ebből is látszik, hogy nélküled ez az egész nincsen!

Valóságos fogalom voltál, és az is vagy a mai napig! Mondhatnám azt is, hogy Walt Disney földi helytartója lettél. Ő már nincs köztünk, de te továbbra is egyfajta állandóságot jelentesz nekünk. Már a nagyszüleink gyerekkorában léteztél, és még az unokáinkéban is fogsz!

Mert Mickey egér ilyen. Derűjével és szeretetével él túl mindannyiunkat.

Nyitókép forrása: Youtube