Barion Pixel Sok kicsi sokra megy – a legnépszerűbb filmuniverzumok nyomában – Coloré

Sok kicsi sokra megy – a legnépszerűbb filmuniverzumok nyomában

2021. 07. 11.

Ha filmuniverzumról van szó, kapásból a Marvel Studios több, mint tízéves munkája jut eszünkbe, de nem ők voltak az elsők a filmtörténelem során, akik ilyen hatalmas vállalkozásba fogtak. Drakula és szörnytársai már az 1930-as években hasonló formában jelentek meg a vásznon, hogy aztán később mások is kövessék a példájukat. Eredjünk a nyomukba!

Elkészül egy film, leülsz a mozivászon vagy a tévéképernyő elé, elejétől a végéig megnézed, aztán végefőcím, függöny – és ennyi. Ha jól sikerült, még utána is agyalsz rajta, sőt, arra is vágysz, hogy bárcsak lenne tovább! Bár megismerhetném a mellékszereplők életét is, de jó lenne, ha többet tudnék a benne ábrázolt világról! A filmuniverzumok többek között ezt az igényt próbálják meg kielégíteni.

Rengeteg bevételt termelnek, csak úgy vonzzák a nézőket a moziba, és ajándéktárgyak tömegét lehet eladni velük. Nem utolsósorban pedig azért is kezdenek bele sokan a filmes univerzumok építésébe, mert sokkal nagyobb teret kap a történetmesélés, a karakterek megismertetése és árnyalása, mint egy-egy individuális alkotás során. Meg aztán ott az az érzés, amikor egy különálló filmbe egy már ismerős, máshol látott  karaktert hoznak be – mintha egy régi havert üdvözölhetnénk, akit középiskola óta nem láttunk. (Ugye nem csak én szoktam ilyenkor lelkesen a képernyőre mutogatni?) Persze amilyen jövedelmező, olyan nehéz is felépíteni egy jól működő, komplex világot, hiszen a különálló filmeket nem mindig ugyanazok a stábok készítik, és a szemfüles rajongók könnyen kiszúrnak mondjuk történetvezetésbeli eltéréseket is. 

Az első – Universal Monsters

'house Of Dracula' Movie Stills
Drakula háza (1945). Forrás: northfoto.com

Nem vagyunk meglepve, hogy magyar vonatkozása van a legelső filmuniverzumnak, ugyanis az Universal Studios bátor vállalkozása 1931-ben a Lugosi Béla nevével fémjelzett Drakulával indult el. Utána jött sorban a Frankenstein, a Múmia-filmek, A láthatatlan ember, vagy épp A farkasember, melyek főszereplőinek átjárása volt más alkotásokba is. Így Lugosi feltűnt Drakulaként még számos más moziban. 2017-ben aztán a stúdió rebootolni akarta a régi filmeket, de a Cruise-féle Múmia elég csúnya kudarcot vallott, így reméljük, nem próbálkoznak tovább.

A félelmetes – Démonok között

Demonok Kozott
Forrás: northfoto.com

A 2013-as Démonok között (Conjuring) hatalmas siker lett a mozikban, rengetegen voltak kíváncsiak a paranormális jelenségeket kutató Warren-házaspárra. Ezért aztán elkészült hozzá két folytatás, három Annabelle-film, az Apáca és A gyászoló asszony átka is. Már fejtegettük egy cikkünkben a horrorfilmek sikerének titkát, úgy tűnik, ez a filmuniverzum tudja rá a választ.

A hétköznapi szuperhősök – Marvel

2018 Avengers: Infinity War Movie Set
Bosszúállók: Végjáték (2018). Forrás: northfoto.com

Az ezredforduló óta egyértelműen a Marvel Filmstúdió az univerzumépítés királya, 2008 óta huszonnégy szuperhősfilmmel gazdagította a palettát, a pandémia alatt pedig belehúztak a sorozatokkal is. Az 1939-ben alapított Marvel Comics képregénystúdió által alkotott karakterek a legnépszerűbbnek számítanak a világon, és csak a filmjeik tavaly év végéig összesen közel 23 milliárd dollárt hoztak a konyhára. A Bosszúállók kalandjain kívül még rengeteg más izgalmas szereplő történetét ismerhetjük meg a képkockáik által, és amilyen iramban pörög náluk a biznisz, egyhamar nem lesz vége a szuperhősáradatnak. Ne is legyen!

A sötét lovagok – DC

2021 Zack Snyder's Justice League Movie Set
Az Igazság Ligája – Zack Snyder (2021). Forrás: northfoto.com

A Dark Comics képregények szinte mindig a Marvel riválisának számítottak a piacon, így amikor utóbbi elkezdte építgetni filmes világát, a DC is belehúzott. Nekik köszönhetjük Batmant és Supermant, akik talán a világ legismertebb szuperhősei, azonban a DC építkezése nem zajlik olyan sikerrel, mint szerették volna. Talán amiatt van ez, hogy az a jópofaság, ami a Marvelnek bejött, a DC sötét, komor világába nem igen illik, hiába próbálkoztak vele.  De azért nem kell aggódni, a harcos amazon Wonder Woman és a vízi isten Aquaman filmje nagy siker lett, csakúgy, mint az Affleck-féle Batman alakítások és Henry Cavill Supermanje. 

A legifjabb – MonsterVerse

2017 Kong: Skull Island Movie Set
Kong: Koponya-sziget (2017). Forrás: northfoto.com

A legfiatalabb ilyen munkának tekinthető a Warner Bros és a Legendary Entertainment közös projektje, mely a 2014-es Godzillával kezdődött. Utána jött a Kong: Koponya-sziget, aztán a Godzilla II: A szörnyek királya (ami elég félrement név lett, merthogy Godzilla nőnemű…), és az idei Godzilla vs. Kong. Itt tehát az óriásgorillát és az óriás radioaktív gyíkot eresztették össze a készítők, és a bevételek alapján van okuk a sikerben reménykedni.

Van még rengeteg olyan nagyobb “filmcsomag”, ami megközelíti az univerzumi rangot, valamiért a szakma mégsem sorolja oda őket – persze ez semmit sem von le az értékükből, de inkább lehet őket filmsorozatként vagy franchise-ként nézni. Ilyenek a Star War-s, Star Trek- és a Harry Potter-filmek is, sokan emellett M. Night Shyamalan három alkotását (Sebezhetetlen, Széttörve és Üveg) is így tekintik, és vannak, akik Tarantino filmjeit kapcsolják össze ilyen módon.